Auto: Mazda 323F BA '98
Silnik: 1,9 16V BP-ZE
Opony: R15 195/55(zimówki)
Cykl mieszany(1l/100km): 9,22 litra
Cykl trasa(1l/100km): 7,5 litra
Metoda sprawdzenia: do pierwszego odbicia pistoletu. Zawsze tankuje z tego samego dystrybutora.
Klimatyzacja: wyłączona(muszę napełnić czynnik).
Zawsze szybko przyspieszam, zmieniam biegi przy około 2500-3000rrpm. Staram się nigdy nie podjeżdżać pod tył poprzedzającego auta, co by nie potrzebnie hamować i ruszać z miejsca. Podczas jazdy głównie kieruje się prędkością obrotową silnika, a nie auta. Podczas jazdy w cyklu mieszanym jak mam możliwość staram się utrzymywać stałe obroty na piątym biegu, czyli 2300rrpm – 80km/h albo 3200 – 120km/h. Unikam, przekraczania 4000rrpm.. czasem mi się zdarza, szczególnie gdy mam zamiar wyprzedzać dłuższy ciąg pojazdów.
Cykl mieszany, głównie krótkie przerywane odcinki z przerwami. Przez co silnik wiecznie na dogrzaniu. Mój cykl jest bliższy miastu...
Jazda na trasie, to była w sumie moja pierwsza jazda tym autem. Wracałem nią ze Słubic do Poznania, wówczas sprawdzałem co potrafi to na 190 km wyszło 14,6 litra. Czyli na setkę, zaokrąglając w górę 7,5 litra.
Oczywiście, moja Mazda jest w stanie spalić znacznie więcej... głównie na prośbę moich kumpli którzy chcieli sprawdzić co potrafi moje autko pozwoliłem sobie poruszać z piskiem opon, po przeciągać na biegach(do tzw. "odcinki"), porobić parę bączków, pościągać się z innymi autami, to spaliła prawie 12 litrów... Wydaję mi się że to nie dużo, jak na ten silnik i klasę auta.
Myślę czy jak dam węższe opony 185/55 to czy spalanie zejdzie do 8,5 litra<prosze> ... Mniejszych nie chcę dać, bo by trochę śmiesznie wyglądała