Zużycie paliwa | 323 BA / BH
To 1.8 pali tyle samo co 2.0
?? To chyba mocno ja katujesz. Bo jesli to jest przy normalnej jezdzie to nie widze sensu kupowania 1.8, duzo lepiej wziasc 2.0 i miec wiecej frajdy z jazdy no i piekny dzwiek V6 
- Od: 2 gru 2006, 20:58
- Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo
też mi sie tak wydaje ;p
najbardziej dziwny jest dla mnie fakt, ze przez pierwszy miesiac jak nie mogłem sie nacieszyc moca nowego auta rzadko wbijałem 4 a o piatym nie wiedziałem ze jest madzia wypiła 12,5 a gdy starałem sie jezdzic ekonomicznie to 11 – 11,5. gra nie warta świeczki, lepiej butowac
!
Spalanie obliczam ze średniej min 300 km, częściej nie tankuje
najbardziej dziwny jest dla mnie fakt, ze przez pierwszy miesiac jak nie mogłem sie nacieszyc moca nowego auta rzadko wbijałem 4 a o piatym nie wiedziałem ze jest madzia wypiła 12,5 a gdy starałem sie jezdzic ekonomicznie to 11 – 11,5. gra nie warta świeczki, lepiej butowac

Spalanie obliczam ze średniej min 300 km, częściej nie tankuje
-
Gość
Kupilem mazde jakieś 2 miesiące temu i generalnie jestem zalamany spalaniem. Nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna. W trasie jechalem średnio 110 (na pokladzie 4 osoby) i palila mi ok 7 litrów, więc w granicach rozsądku. Miasto mnie za to zalamalo. Spalila mi 12 litrów na 100 i nie moge w to uwierzyć poprostu...ani troche nie butowalem, normalna "ekonomiczna" jazda...
Nie wiem gdzie szukać przyczyny, niby mam szersze kapcie, bo 195, ale to raczej tylko minimalnie powinno zwiększać spalanie...
Nie wiem co dalej, bo autko jest naprawde rewelacyjne ale to spalanie mnie zrujnuje finansowo, bo w większości jezdze po mieście...
silnik to 1.5 16 v Z5
Nie wiem gdzie szukać przyczyny, niby mam szersze kapcie, bo 195, ale to raczej tylko minimalnie powinno zwiększać spalanie...
Nie wiem co dalej, bo autko jest naprawde rewelacyjne ale to spalanie mnie zrujnuje finansowo, bo w większości jezdze po mieście...
silnik to 1.5 16 v Z5
- Od: 4 wrz 2007, 19:45
- Auto: Mazda 323 C 1.5 16V 1994 r
helo RaQ!
spalanie w trasie, które podajesz to rzeczywiście nie tragedia, mnie też pali trochę ponad 7l/100km w podobnych warunkach. choć nominalnie powinno być mniej, i ponoć niektórzy, jak się tu chwalą, takie osiągają. jednak 12 l w mieście to rzeczywiście przesada. mnie teraz wychodzi 9,5 – 10,5 i nie uważam, by było się czym chwalić. muszę ci się przyznać, że do niedawna auto paliło mi ponad 2 literki więcej. przyczyną okazały si ę zaniedbane przednie hamulce, które powodowały duże opory toczenia. sprawdź więc, czy zaciski pracują ci prawidłowo. moje były zblokowane, gumki i tłoczki zasyfione okrutnie rdzą, wszystko stało i nie za bardzo chciało ulec demontażowi. ale naprawa bardzo pomogła! teraz chodzą prawie jak trzeba, no i spalanie zmalało. no chyba, że heble masz w porządku... może sonda lambda, przyczyn może być kilka, ale żaden ze mnie fachowiec... wiele na ten temat znajdziesz w różnych wątkach forum.
pozdrawiam
spalanie w trasie, które podajesz to rzeczywiście nie tragedia, mnie też pali trochę ponad 7l/100km w podobnych warunkach. choć nominalnie powinno być mniej, i ponoć niektórzy, jak się tu chwalą, takie osiągają. jednak 12 l w mieście to rzeczywiście przesada. mnie teraz wychodzi 9,5 – 10,5 i nie uważam, by było się czym chwalić. muszę ci się przyznać, że do niedawna auto paliło mi ponad 2 literki więcej. przyczyną okazały si ę zaniedbane przednie hamulce, które powodowały duże opory toczenia. sprawdź więc, czy zaciski pracują ci prawidłowo. moje były zblokowane, gumki i tłoczki zasyfione okrutnie rdzą, wszystko stało i nie za bardzo chciało ulec demontażowi. ale naprawa bardzo pomogła! teraz chodzą prawie jak trzeba, no i spalanie zmalało. no chyba, że heble masz w porządku... może sonda lambda, przyczyn może być kilka, ale żaden ze mnie fachowiec... wiele na ten temat znajdziesz w różnych wątkach forum.
pozdrawiam
- Od: 31 maja 2007, 15:09
- Auto: 626 GF FS 136KM
szanowny moderator ma zupełną rację i chwała mu za to, że czuwa!
ale kolega RaQ zgłosił w tym miejscu swoje wątpliwości i dobrym zwyczajem należało mu odpowiedzieć, co też starałem się uczynić...
pozdrawiam
ale kolega RaQ zgłosił w tym miejscu swoje wątpliwości i dobrym zwyczajem należało mu odpowiedzieć, co też starałem się uczynić...
pozdrawiam
- Od: 31 maja 2007, 15:09
- Auto: 626 GF FS 136KM
dr lipke dzięki za odpowiedź. Hmm, co do korzystania z forum to raczej nie jestem jakimś nowicujeszem, bo z kilku korzystam więc wiem o co chodzi. Nie będąc tu stalym bywalcem patrzę, że jest temat o spalaniu w mazdach, więc zamieścilem posta wlaśnie o spalaniu. Nie rozumiem więc dlaczego jest krzyk
Jeśli coś źle zrobilem to przepraszam.
Jeśli coś źle zrobilem to przepraszam.
- Od: 4 wrz 2007, 19:45
- Auto: Mazda 323 C 1.5 16V 1994 r
mam 323f 95r 1.5.16V
. Założyłem najpierw tani gaz za 1800zł. Auto po trzech regulacjach paliło mi średnio 13.5l LPG.
Po kilku wystrzałach jakie miałem (w sumie wymieniłem już 3przepływomierze i 3zasobniki powietrza) założyłem sekwencje : wynik jest o niebo lepszy: 7.3LPG przy spokojnej jeździe i do 11 przy ostrym deptaniu (tak 160-180 km\h ) ALE! jak chodzi o benzyne PB to wracającą z alp włoskich auto przy pełnym obciążeniu 5ciu chłopa i bagaże, przy prędkości 130km\h spaliło uwaga 6.7l na 100km! Tak że uważam że mimo wszystko autko jest oszczędne.Z tym że na wszystko zaklinam was nie montujcie zwykłego gazu do tego modelu i silnika bo on wyjątkowo nie lubi tej instalacji.

- Od: 12 paź 2007, 11:28
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16V 95'r
Figaro323f napisał(a):7.3LPG przy spokojnej jeździe i do 11 przy ostrym deptaniu (tak 160-180 km\h )
zazdroszcze
też mam sekwencję i w trasie wciąga mi ~9l
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
btw Figaro323f jak tam warunki na górze Chełm?
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
No witam. Ja dzisiaj pokonałam trase 190 km i spaliła 15 litrów.Mam mazde od czterech dni więc cały czas licze. Myslę ze chyba ok>
-
Tina
MAZDA 323 BG 91R 1,3 8V B3 spala mi w miescie 11/100km a t trasie przy predkosciach 100-120 8,7 lpg. To troszke za duzo jak na ten motor a poza tym bylem z nia na regulacji we wrzesniu i gaziarz powiedzial mi ze mieszalnik lubi sobie sam ustalac mieszanke czy cos w tym stylu.Moze ktos podpowie jak wmiare rozsadnym kosztem obnizyc zuzycie paliwa?DodM ZE PB PALI NA TRASIE OK 6,8 A W MIESCIE OK 8,3. pozdrawiam
-323 BF E3 jest x18xe
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg

Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
moj mx-3 to zzera z 10 albo i lepiej w miescie. Na trasie niewiem ile bo nie liczylem, a poza tym zadko kiedy jedze nia na trasie. Wrecz okazjonalnie.
Edit:
Mazda MX-3
Coupe
EC, 1993r
B6, 1.6i 16V 88KM, PB
Miasto: ok.11/11.5l/100km
Trasa: nie sprawdzalem
Cykl mieszany: nie sprawdzalem (60%Trasa/40%Miasto)
Edit:
Mazda MX-3
Coupe
EC, 1993r
B6, 1.6i 16V 88KM, PB
Miasto: ok.11/11.5l/100km
Trasa: nie sprawdzalem
Cykl mieszany: nie sprawdzalem (60%Trasa/40%Miasto)
Ostatnio edytowano 22 paź 2007, 12:26 przez logimen, łącznie edytowano 1 raz
Witam. Mam problem ze spalaniem w mojej madzi. Mianowicie na 100km pali mi 9,5 litra, w tym miesiacu nawet 10 liter. Nie szaleje autem, jezdze do 3 tysiecy obrotow na min. Sprawdzalem na stacji kontroli pojazdow "analize spalin" wyszla idealnie, czyli sonda lambda nie ma nic wspolnego z tym spalaniem. Wymienilem tez swiece, wszystkie filtry oraz olej. Jezdze na gumach R14 185/65 zima. powiedzcie mi ile spalaja wasze mazdzinki???????????
shazza86 dokleiłem Twój temat do juz istniejącego. KyRy
shazza86 dokleiłem Twój temat do juz istniejącego. KyRy
- Od: 24 kwi 2007, 18:20
- Auto: Mazda 323f BA1,5 16V DOHC 95r
Ogumienie 185/65R14.
Spalanie w mieście w lato 7l.
Obecnie jest juz chłodniej i spalanie podskoczylo do 7,5 – 8l.
W zime (minusowe temperatury) nastawiam się na spalanie 9-10.
Robie krótkie odcinki.
W trasie testowałem kilka razy. Raz udało mi się zejśc na odcinku 100km poniżej 6l (zatankowane do pełna, przejchanie trasy bardzo spokojnie bez przeciągań i ponowne tankowanie do pełna na tym samym dystrybutorze).
Największe spalanie uzyskałem 11l ale wtedy były wyścigi spod każdych świateł i przeciąganie pod czerwone pole.
Spalanie w mieście w lato 7l.
Obecnie jest juz chłodniej i spalanie podskoczylo do 7,5 – 8l.
W zime (minusowe temperatury) nastawiam się na spalanie 9-10.
Robie krótkie odcinki.
W trasie testowałem kilka razy. Raz udało mi się zejśc na odcinku 100km poniżej 6l (zatankowane do pełna, przejchanie trasy bardzo spokojnie bez przeciągań i ponowne tankowanie do pełna na tym samym dystrybutorze).
Największe spalanie uzyskałem 11l ale wtedy były wyścigi spod każdych świateł i przeciąganie pod czerwone pole.
Panowie, przepraszam Was, ale proponuję dopisać (moderator) ten temat do istniejącego. Po co zakładać nowy i znów przechodzić przez to samo, kiedy jest już temat, który ma kilkadziesiąt, albo i nawet kilkaset postów.
Mój pali teraz 10l/100km w mieście. Jestem zadowolony, bo przed zmianą oleju z 10W-50 na 5W-50 (oba syntetyczne) silnika spalał zawsze 13l/100km. Uważam więc, że 10l/100km, to nie jest jakoś wyjątkowo duże spalanie, przy którym należałoby interweniować. Nowe silniki o podobnych pojemnościach potrafią tyle spalić i jakoś nikt tym się nie przejmuje. W trasie moja Mazda potrafi spalić około 6l/100km.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
PS. Sugeruję kosz, albo doklejenie do istniejącego już "dużego" tematu.
Mój pali teraz 10l/100km w mieście. Jestem zadowolony, bo przed zmianą oleju z 10W-50 na 5W-50 (oba syntetyczne) silnika spalał zawsze 13l/100km. Uważam więc, że 10l/100km, to nie jest jakoś wyjątkowo duże spalanie, przy którym należałoby interweniować. Nowe silniki o podobnych pojemnościach potrafią tyle spalić i jakoś nikt tym się nie przejmuje. W trasie moja Mazda potrafi spalić około 6l/100km.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
PS. Sugeruję kosz, albo doklejenie do istniejącego już "dużego" tematu.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl