Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Szybkie pytania
Ja zakupiłem na allegro uniwersalny mieszek i nic nie trzega było przerabiać, tylko rozbierania trochę było żeby dostać się do takiej ramki pod spodem na którą trzeba to nalożyć żeby miała 'rozłożysty' kształt
Znalazłem na allegro żeby zobaczyć jak wygląda do GF i raczej bęzie tak samo.
- Od: 19 paź 2009, 19:24
- Auto: 323c (BA) 1.5 16V '97 + LPG
Mam nietypową prośbę
byłem ostatnio u mechanika bo coś stuka z zawieszeniu na dziurach i powiedział mi facet, ze mam do wymiany tuleje na wahaczach dolnych bo są wybite. Wchodziłem z nim pod auto ale powiem szczerze, że nie wiem jak powinny wyglądać "zdrowe" tuleje. Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie jak wyglądają takie "zdrowe" tuleje zamontowane na wahaczu ? 
- Od: 22 lis 2010, 20:53
- Auto: Mazda 323f BA '96 1.5 11R
apocalips napisał(a):Mam nietypową prośbębyłem ostatnio u mechanika bo coś stuka z zawieszeniu na dziurach i powiedział mi facet, ze mam do wymiany tuleje na wahaczach dolnych bo są wybite. Wchodziłem z nim pod auto ale powiem szczerze, że nie wiem jak powinny wyglądać "zdrowe" tuleje. Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie jak wyglądają takie "zdrowe" tuleje zamontowane na wahaczu ?
Zobacz sobie na allegro jak wyglądają zdrowe tuleje, tylko nie wpisuj "zdrowe" bo możesz nic nie znaleźć

Teraz ja mam pytanie: czy w 323f 1.5 przed liftem były różne ilości zębów na przegubach zewn? Czy tylko w z5 po f/l i kf'ach były takie niespodzianki?
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
A ja też mam stuki w zawieszeniu 
I też mam pytanie
Wymieniłem sprężyny zawieszenia bo miałem obniżone zawieszenie a nie chciałem <wyjątek>
ale była to konieczność przed zimą bo u mnie pod blokiem się nie odśnieża i przez koleiny bym nie przejechał, :/ a nie chce mi się wymieniać dwa razy w roku (na zimę wysoko na lato nisko) a w gwint na razie też nie inwestuje
Wymieniłem sprężyny i z tyłu ta guma na której się ją osadza była zniszczona – założyłem tak jak się dało no ale stuka i zapewne właśnie przez tą gumę – musiała się z pod sprężyny wyślizgnąć.
Pytanie brzmi czy da się coś takiego kupić i gdzie bo szukam po internecie i nie bardzo mogę coś znaleźć – albo do wartburga albo jakiś szajs podwyższający... Chciałbym standard
http://moto.allegro.pl/podkladki-pod-sprezyny-i1776579192.html

ps. jak ktoś chce to sprzedam sprężyny obniżające – progresywne (tył) z tego co widzę – były kiedyś zielone ale teraz lakier szczątkowy – dominuje rdza – jak komuś to nie przeszkadza to pw/mail bo bez sensu mi je czyścić i malować (picować).
Przednie sprężyny – nowa i stara:

A tak było przed wymianą:

W podpisie widać w porównaniu z seryjnymi (poniżej)
I też mam pytanie
Wymieniłem sprężyny zawieszenia bo miałem obniżone zawieszenie a nie chciałem <wyjątek>
ale była to konieczność przed zimą bo u mnie pod blokiem się nie odśnieża i przez koleiny bym nie przejechał, :/ a nie chce mi się wymieniać dwa razy w roku (na zimę wysoko na lato nisko) a w gwint na razie też nie inwestuje
Wymieniłem sprężyny i z tyłu ta guma na której się ją osadza była zniszczona – założyłem tak jak się dało no ale stuka i zapewne właśnie przez tą gumę – musiała się z pod sprężyny wyślizgnąć.
Pytanie brzmi czy da się coś takiego kupić i gdzie bo szukam po internecie i nie bardzo mogę coś znaleźć – albo do wartburga albo jakiś szajs podwyższający... Chciałbym standard

ps. jak ktoś chce to sprzedam sprężyny obniżające – progresywne (tył) z tego co widzę – były kiedyś zielone ale teraz lakier szczątkowy – dominuje rdza – jak komuś to nie przeszkadza to pw/mail bo bez sensu mi je czyścić i malować (picować).
Przednie sprężyny – nowa i stara:

A tak było przed wymianą:

W podpisie widać w porównaniu z seryjnymi (poniżej)

jaaco napisał(a):apocalips napisał(a):Mam nietypową prośbębyłem ostatnio u mechanika bo coś stuka z zawieszeniu na dziurach i powiedział mi facet, ze mam do wymiany tuleje na wahaczach dolnych bo są wybite. Wchodziłem z nim pod auto ale powiem szczerze, że nie wiem jak powinny wyglądać "zdrowe" tuleje. Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie jak wyglądają takie "zdrowe" tuleje zamontowane na wahaczu ?
Zobacz sobie na allegro jak wyglądają zdrowe tuleje, tylko nie wpisuj "zdrowe" bo możesz nic nie znaleźć
Teraz ja mam pytanie: czy w 323f 1.5 przed liftem były różne ilości zębów na przegubach zewn? Czy tylko w z5 po f/l i kf'ach były takie niespodzianki?
Patrzyłem na allegro i na tedgum ale chciałbym zobaczyć jeszcze jak wyglądają zamontowane na wahaczach.
Co do przegubów zew to wymieniałem w ten weekend u siebie prawy przegub i w Carspeedzie dobrali mi wg VIN. Na pytanie czy ilość zębów może być różna odpowiedzieli, że przed liftem (bo taką mam), jeżeli półosie są seryjne to wg VIN będzie przegub pasował.
- Od: 22 lis 2010, 20:53
- Auto: Mazda 323f BA '96 1.5 11R
Ja wymieniałem w piątek przegub i kupiłem go na allegro. W carspeedzie mi dobrali ale wolałem kupić na allegro. Samochód przed liftem 22 zęby i wszystko gra. Oczywiście były problemy ze zdjęciem starego bo był mocno nabity. ale w sumie zapłaciłem 80zł za wymiane.
- Od: 28 cze 2011, 12:05
- Auto: Mazda 323F BA Z5
mazda 323f 1996 1.8
wymienial ktos moze z was w tym modelu tlumik srodkowy tj ten za katalizqatorem???
jezeli macie jakies namiary to prosilbym o pomoc bo szukam i sa z tym ladne problemy;/
wymienial ktos moze z was w tym modelu tlumik srodkowy tj ten za katalizqatorem???
jezeli macie jakies namiary to prosilbym o pomoc bo szukam i sa z tym ladne problemy;/
- Od: 3 sie 2010, 21:02
- Auto: Mazda 323f BA 1.8 1996r
lesiux napisał(a):Fryta zamiast tej gumy kup sobie kawałek grubego gumowego węża o średnicy wewnętrznej takiej jak sprężyna i daj to zamiast tych gum. Sprawdza się to bardzo dobrze.
Wielkie dzięki za pomysł – że sam na to nie wpadłem. Takie proste kreatywne inteligentne rozwiązanie
Dokładnie tak zrobię

Witam
Byłem ostatnio u mechanika i powiedział mi że żeby wymieni świece w mojej Madzi mowa o 323f 2.0 V6
to trzeba wyjąć kolektor. Czy rzeczywiście tak trzeba bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć?
Byłem ostatnio u mechanika i powiedział mi że żeby wymieni świece w mojej Madzi mowa o 323f 2.0 V6
to trzeba wyjąć kolektor. Czy rzeczywiście tak trzeba bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć?
- Od: 10 lip 2011, 19:59
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 GT B+LPG
no to się dowiedziałem
Michał – długi klucz nasadowy do świec 16mm i sam sobie te świece wymienisz.
Do "tylnych" świec najwyżej użyjesz dwóch "przedłużek".
Do "tylnych" świec najwyżej użyjesz dwóch "przedłużek".
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
ok dzięki 
koledzy powiedzcie gdzie mam pytać.
323f ba 1.8 95r
Potrzebuję sprawdzić czy to moj aparat dał ciała(traci moc na wys obrotach i podszarpuje-nowa cewka,kable swiece,kopulka,palec swiezo po wymianie bylo wmiare ale po miesiacu wszystko powrocilo)
pytanie:
Kto byłby uprzejmy pożyczyć na chwilę aparat p5 lub p9
i kto ma na sprzedaż
pozdro!
323f ba 1.8 95r
Potrzebuję sprawdzić czy to moj aparat dał ciała(traci moc na wys obrotach i podszarpuje-nowa cewka,kable swiece,kopulka,palec swiezo po wymianie bylo wmiare ale po miesiacu wszystko powrocilo)
pytanie:
Kto byłby uprzejmy pożyczyć na chwilę aparat p5 lub p9
i kto ma na sprzedaż
pozdro!
- Od: 4 maja 2010, 12:20
- Auto: Mazda 323f ba 1.8/sekwencja elpigaz/ 96r
Prosilbym o wypowiedz ludzi ktorzy sprzedaja efki. PO co pchac tyle roboty kasy i wogole a pozniej pchnac madzie jakiemus gowniarzowi ktory ja rozpier na zakrecie czy jadac w czolo??? a szczegolnie z KL-DE
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Witam
Czy mógł by mi ktoś powiedzieć lub pokazać na zdjęci gdzie dokładnie występuje taka listwa????
http://mazda323f.gportal.hu/picview.php ... 0&index=12
Numer 50-6B1B
Pozdro
Czy mógł by mi ktoś powiedzieć lub pokazać na zdjęci gdzie dokładnie występuje taka listwa????
http://mazda323f.gportal.hu/picview.php ... 0&index=12
Numer 50-6B1B
Pozdro
-
Lantis 89