Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Szybkie pytania
W niektórych przepustnicach jest czujnik wolnych obrotów a w niektórych nie ma. Co zrobić jeśli chcę założyć przepustnicę bez owego czujnika, a mam instalację z nim. Dać na masę czy nic nie robić?
Z tego co na razie zaobserwowałem to walą się najwięcej przepustnicę z tym czujnikiem. U mnie na ssaniu z rana 1500rpm silnik pracuje idealnie i bardzo płynnie, powoli schodzi na niższe obroty, ale gdy włączam światła, to obroty delikatnie się podnoszą i opadają w te same miejsce. A gdy już jest ciepły to różnica, po obciążeniu, obroty zmienne są co kilka km, raz wyżej raz niżej. Tps ustawiony miernikiem, wszystko szczelne silnik zdrowy i nie bierze oleju, przepustnica wyciągana już kilkanaście razy, drugi krokowy (tylko nie wiem czy był dobry bo te same zachowania) wszystko jest na cacy a nie mogę z tym poradzić. A krokowego zamiennika w sklepie nie ma. Jeszcze bym to olał i ustawił aby przy obciążeniu było 750rpm. Ale zrobię 150km i obroty już są niższe, później krokowy w ogóle spuszcza obroty na 500rpm i ledwo wracają na 750. A później znowu prawie dobrze. mam dość tego krokowca bo czuję że to on, a z allegro używki nie chcę bo kupię 2 zwalony.
Z tego co na razie zaobserwowałem to walą się najwięcej przepustnicę z tym czujnikiem. U mnie na ssaniu z rana 1500rpm silnik pracuje idealnie i bardzo płynnie, powoli schodzi na niższe obroty, ale gdy włączam światła, to obroty delikatnie się podnoszą i opadają w te same miejsce. A gdy już jest ciepły to różnica, po obciążeniu, obroty zmienne są co kilka km, raz wyżej raz niżej. Tps ustawiony miernikiem, wszystko szczelne silnik zdrowy i nie bierze oleju, przepustnica wyciągana już kilkanaście razy, drugi krokowy (tylko nie wiem czy był dobry bo te same zachowania) wszystko jest na cacy a nie mogę z tym poradzić. A krokowego zamiennika w sklepie nie ma. Jeszcze bym to olał i ustawił aby przy obciążeniu było 750rpm. Ale zrobię 150km i obroty już są niższe, później krokowy w ogóle spuszcza obroty na 500rpm i ledwo wracają na 750. A później znowu prawie dobrze. mam dość tego krokowca bo czuję że to on, a z allegro używki nie chcę bo kupię 2 zwalony.
Szybkie pytanko.
Nigdy nie zwróciłem uwagi czy tak już było czy nie,ale:
Ostatnio jechalem 60km/h na 5 biegu i puścilem całkowicie pedał gazu kiedy z daleka zobaczyłem, że mam czerwone światło.Jednak auto jakby zbyt szybko zwalniało.
Czy przy tej predkosci na tym biegu tak jest?
Czy mi moze gdzieś koło blokuje?
Auto jedzie prosto,nie zjezdza na bok.
Sprawdze dziś jeszcze czy podobnie jest na luzie.
Wydaje mi się, ze linka ręcznego moze byc zaciśnieta,bo jakoś słabo ręczny ogolnie hamuje.
Nigdy nie zwróciłem uwagi czy tak już było czy nie,ale:
Ostatnio jechalem 60km/h na 5 biegu i puścilem całkowicie pedał gazu kiedy z daleka zobaczyłem, że mam czerwone światło.Jednak auto jakby zbyt szybko zwalniało.
Czy przy tej predkosci na tym biegu tak jest?
Czy mi moze gdzieś koło blokuje?
Auto jedzie prosto,nie zjezdza na bok.
Sprawdze dziś jeszcze czy podobnie jest na luzie.
Wydaje mi się, ze linka ręcznego moze byc zaciśnieta,bo jakoś słabo ręczny ogolnie hamuje.
"Ale herbatka dobra" :)
- Od: 13 paź 2011, 23:14
- Auto: Mazda 323C
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
Kurna ludzie nie kupujcie lamp depo! wczoraj jak wracalem do chaty , jak dobilo pake na dolku, w tej pieprzonej lampie cos sie stalo i soczewka opadla. Bylem teraz opaczec o co chodzi i z tego co dojrzalem ujeba..o to mocowanie, ktorym sie reguluje wysokosc. Shit jak kurw..ac juz druga poszla...
Ma ktos do sprzedania koito z lub bez regualcji eletr?
Ma ktos do sprzedania koito z lub bez regualcji eletr?
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Witam.
Otóż już nie wytrzymuje! Powyżej 80 wieje jak na polu! Zamieszczam zdjęcia, uszczelki przy lusterku. Jak je docisne palcem to cisza, az dziwnie
)) i tak chce jeździć. Sa jakieś domowe sposoby naprawy tego, lub gdzie mogę kupić w miarę tanio to czego potrzebuje
Każda rada na cenę złota
)) 
Otóż już nie wytrzymuje! Powyżej 80 wieje jak na polu! Zamieszczam zdjęcia, uszczelki przy lusterku. Jak je docisne palcem to cisza, az dziwnie
- Od: 3 lut 2013, 00:15
- Auto: Mazda 323f V6 KF
'97
lesio napisał(a):Witam.
Otóż już nie wytrzymuje! Powyżej 80 wieje jak na polu! Zamieszczam zdjęcia, uszczelki przy lusterku. Jak je docisne palcem to cisza, az dziwnie)) i tak chce jeździć. Sa jakieś domowe sposoby naprawy tego, lub gdzie mogę kupić w miarę tanio to czego potrzebuje
Każda rada na cenę złota
))
To jest standardowy problem w "efkach".
Guma się deformuje i nie przylega do szyby.
Poza tym proszę używać czasem "szukajki" bo to nie boli.
Tutaj masz fotorelację z reanimacji tego: viewtopic.php?f=116&t=77705
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Sorry ale z koma pisałem i ta "szukajka kiepsko na nim wygląda 
Mam jeszcze jedno pytanie
Jak już rozbiorę te drzwi będę miał ich bebechy na wierzchu, wyciszę sobie drzwi, ale... nurtuje mnie jedno pytanie, czy da się jakoś zregenerować drzwi? tzn. "mechanizm zatrzasku" w poprzedniej madzi z5 która osobiście sprowadzałem drzwi działały bardzo fajnie, chodziły ścisło i dało się doskonale wyczuć 2-3 poziomy otwarcia, wystarczyło lekko je pchnąć i pięknie się za trzaskały
dam rade u siebie to poprawić???
Mam nadzieje że wiadomo o co chodzi
mały edit
Pytanko o kierę. Od czego podejdzie do madzi? jakaś ładna mała trójramienna najlepiej skórzana
Proszę o podpowiedzi
Mam jeszcze jedno pytanie
Jak już rozbiorę te drzwi będę miał ich bebechy na wierzchu, wyciszę sobie drzwi, ale... nurtuje mnie jedno pytanie, czy da się jakoś zregenerować drzwi? tzn. "mechanizm zatrzasku" w poprzedniej madzi z5 która osobiście sprowadzałem drzwi działały bardzo fajnie, chodziły ścisło i dało się doskonale wyczuć 2-3 poziomy otwarcia, wystarczyło lekko je pchnąć i pięknie się za trzaskały
Mam nadzieje że wiadomo o co chodzi

mały edit
Pytanko o kierę. Od czego podejdzie do madzi? jakaś ładna mała trójramienna najlepiej skórzana
Proszę o podpowiedzi
- Od: 3 lut 2013, 00:15
- Auto: Mazda 323f V6 KF
'97
Apropos tej kierownicy to czy z Xedosa bedzie pasować ?
Mazda 323F ~~ BA ~~ Z5 ~~ 1998r ~~ Zapraszam >http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=135976

- Od: 19 kwi 2012, 23:05
- Auto: MAZDA 323F BA
Po lifcie 1998
1.5 90KM
lesio napisał(a):Pytanko o kierę. Od czego podejdzie do madzi? jakaś ładna mała trójramienna najlepiej skórzana
Z mazdy 6
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
kolejna prośba o ratunek – bo nie pierwszy raz na forum wiedzą wszystko, a ja nic...
Problem 1
Mam Mazdę 323s BA 1,7 rok 95. Fajna, z wróblołapem na masce – choć skarbonkowa już...
Dziś usiłowałem naprawić położenie wycieraczki. Prawie się udało. Chwyciłem, chciałem przygiąć, bo w stanie spoczynku jest poniżej szyby, a w stanie pionowym mam ją między oczami...
Prawie się udało. Znaczy coś trzasnęło i wycieraczki (obie) działały ręcznie a silniczek działał samodzielnie.
Na szczęście mój mechanik w warsztacie w krzakach naprawił. I teraz działają.
Ale dalej są źle ustawione. Podobno nie da się ramienia zdjąć z wieloklina, bo może się rozlecieć.
Na allegro i w innych miejscach są ramiona do 323f BA 94-98 wersja europejska
Czy jest jakaś szansa (tak w ciemno), że to takie samo? Bo wtedy mogę użyć siły...
problem 2.
Jakiś słoń włażąc do mojego autka stanął na tym plastikowym "progu", w drzwiach pasażera tylnych.
Efekt – mam to połamane, tapicerka w tym miejscu nie jest tak przywiązana do blachy, jak poprzednio...
Od czegoś to podejdzie? I jak to się fachowo nazywa?
Wiem. Problematyczny jestem. I jak powiedział mój mechanik – Madzia jest pełnoletnia, można ją wypier....
Świntuch. A ja ją kocham, choć nieco bez wzajemności...
Problem 1
Mam Mazdę 323s BA 1,7 rok 95. Fajna, z wróblołapem na masce – choć skarbonkowa już...
Dziś usiłowałem naprawić położenie wycieraczki. Prawie się udało. Chwyciłem, chciałem przygiąć, bo w stanie spoczynku jest poniżej szyby, a w stanie pionowym mam ją między oczami...
Prawie się udało. Znaczy coś trzasnęło i wycieraczki (obie) działały ręcznie a silniczek działał samodzielnie.
Na szczęście mój mechanik w warsztacie w krzakach naprawił. I teraz działają.
Ale dalej są źle ustawione. Podobno nie da się ramienia zdjąć z wieloklina, bo może się rozlecieć.
Na allegro i w innych miejscach są ramiona do 323f BA 94-98 wersja europejska
Czy jest jakaś szansa (tak w ciemno), że to takie samo? Bo wtedy mogę użyć siły...
problem 2.
Jakiś słoń włażąc do mojego autka stanął na tym plastikowym "progu", w drzwiach pasażera tylnych.
Efekt – mam to połamane, tapicerka w tym miejscu nie jest tak przywiązana do blachy, jak poprzednio...
Wiem. Problematyczny jestem. I jak powiedział mój mechanik – Madzia jest pełnoletnia, można ją wypier....
Świntuch. A ja ją kocham, choć nieco bez wzajemności...
- Od: 4 paź 2010, 14:51
- Auto: MAZDA 323 s 1,7 TD BA 1995
kalmar1967 napisał(a):kolejna prośba o ratunek – bo nie pierwszy raz na forum wiedzą wszystko, a ja nic...
Problem 1
Uwierz mi że w Mazdach siedze od długiego czasu ale pogubiłem się o jakim modelu mówisz

kalmar1967 napisał(a): Podobno nie da się ramienia zdjąć z wieloklina, bo może się rozlecieć.
Wszystko się da
kalmar1967 napisał(a):Jakiś słoń włażąc do mojego autka stanął na tym plastikowym "progu", w drzwiach pasażera tylnych.
Podejdzie na pewno od Twojego modelu. Nie wiem jak z innymi, jak byś wrzucił jego fotkę to może coś przyjdzie do głowy. Szukaj na allegro pod hasłem "nakładka progu". Albo poszukaj może w dziale ogłoszeń tu na forum kto ma taką Mazde na części to może za pare groszy wyrwiesz

ramię bez problemu zejdzie bez pomocy śrubokręta
zmień położenie i przykręć
a to co ci mechanik poprawiał to mechanizm spadł z jabłka, pewnie masz wyrobiony plastik
niedługo skończy się wymianą lub naprawą
jest na forum fotorelacja z naprawy mechanizmu
a próg bez problemu dostaniesz
napisz PW do fasoli, ma szrot z częściami
memberlist.php?mode=viewprofile&u=9234
zmień położenie i przykręć
a to co ci mechanik poprawiał to mechanizm spadł z jabłka, pewnie masz wyrobiony plastik
niedługo skończy się wymianą lub naprawą
jest na forum fotorelacja z naprawy mechanizmu
a próg bez problemu dostaniesz
napisz PW do fasoli, ma szrot z częściami
memberlist.php?mode=viewprofile&u=9234
pawcio1017 napisał(a):kalmar1967 napisał(a):kolejna prośba o ratunek – bo nie pierwszy raz na forum wiedzą wszystko, a ja nic...
Problem 1
Uwierz mi że w Mazdach siedze od długiego czasu ale pogubiłem się o jakim modelu mówisz

Nie żartuj...
http://automotobounce.com/Mazda/Mazda-323-1.7-td.html
Mazda 323s (sedan) z silnikiem diesla 1,7 isuzu moja wygląda tak, jak na zdjęciach górnych – z przodu jest wróblołap a z tyłu spojlerek. Tylko ja mam kolor bardzociemnozielony. wersja nadwozia BA. rok produkcji 95. W PL nie był sprzedawany nigdzie poza allegro itp...
- Od: 4 paź 2010, 14:51
- Auto: MAZDA 323 s 1,7 TD BA 1995
kalmar1967 napisał(a):pawcio1017 napisał(a):kalmar1967 napisał(a):kolejna prośba o ratunek – bo nie pierwszy raz na forum wiedzą wszystko, a ja nic...
Problem 1
Uwierz mi że w Mazdach siedze od długiego czasu ale pogubiłem się o jakim modelu mówisz![]()
Nie żartuj...
http://automotobounce.com/Mazda/Mazda-323-1.7-td.html
Mazda 323s (sedan) z silnikiem diesla 1,7 isuzu moja wygląda tak, jak na zdjęciach górnych – z przodu jest wróblołap a z tyłu spojlerek. Tylko ja mam kolor bardzociemnozielony. wersja nadwozia BA. rok produkcji 95. W PL nie był sprzedawany nigdzie poza allegro itp...
Po prostu nie bardzo wiedziałem co masz a myśli mówiąc "wróblołap"