Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Szybkie pytania
ktoś się orientuje ile kosztuje nowy alternator do poliftowego Z5? Bo mój stary padł, jakoś na wiosnę 2011 był wymieniony na regenerowany, teraz mi piszczy pasek i śmierdzi strasznie, byłem na warsztacie wymienić i naciągnąć pasek a tu się okazało że pasek jest jak nowy ale kółko w alternatorze lata na boki
i teraz nie wiem czy jest sens to naprawiać / wymieniać na regenerowany znów czy lepiej dopłacić do nówki i mieć spokój na lata 
nową używkę nie regenerowaną
pewnie za 40-60zł dostaniesz z wysyłką. ja kupiłem najtańszy rozrusznik (60zł z wysyłką) na allegro z rok temu i działa. nie ma co się bać używek 
No i co twój post wnosi do tematu? Pytam o koszt NOWEGO alternatora... Nie chce żadnych zakichanych używek, już jedną mam i był regenerowany i co, znów jest do wymiany, z używanym bedzie to samo bo to nie jest auto 3 letnie gdzie używki są prawie nowe... Ty kupiłeś miałeś rok i działa, no i super, ja mój regenerowany alternator też kupiłem za chyba 80zł w kwietniu 2011 więc prawie dwa lata wytrzymał, i co z tego jak za robociznę drugie tyle, teraz znów dolicz koszt kolejnego alternatora i robocizny... kijowy interes dlatego myślę nad NOWYM alternatorem który wytrzyma kolejne X lat, dlatego pytam o cenę.
kinki napisał(a):ok 400zł za nowy zapłacisz
ja bym brał używkę ale nie regenerowaną bo Twój ktoś zapewne regenerował na tanim łożysku i tak się skończyło. a wymienić możesz samemu alternator
No i to jest konkretna odpowiedź, i w takim układzie rozglądam się za nowym a nie jakieś używki, używka to jest dobra jak chcesz się w niedługim czasie auta pozbyć a nie na lata

luki_92_92 napisał(a):nie wiem czy jest sens to naprawiać / wymieniać na regenerowany znów czy lepiej dopłacić do nówki i mieć spokój na lata
luki_92_92 napisał(a):Pytam o koszt NOWEGO alternatora
luki_92_92 napisał(a):No i co twój post wnosi do tematu?
kompletnie nic. forum jest od radzenia, ja bym wybrał moje rozwiązanie. bo nowy alternator (wyszukane w 25 sekund) w intercarsie kosztuje 625zł, ceny są tam średnio 30% zawyżone zazwyczaj, to sobie policz. koszt używanego alternatora to 50zł, w cenie nowego mam przynajmniej 8 sztuk alternatorów. średnio niech każdy wytrzyma 2 lata. dostałeś taką radę bo prawie zawsze psioczysz jakie to części są drogie.
No i wlasnie stad moje ostatnie zdanie, nie chodzi mi przeciez o szukanie spiny tylko poprostu jak zadaje konkretne pytanie oczekuje konkretnej odpowiedzi i nic wiecej 
//EDIT 09.01.2013
Dzisiaj byłem u elektryka od którego mam ten alternator i który mi go montował, wymontował go, rozebrał i wszystko jest ok, łożyska są ok, także nie wiem co było nie tak, wymienił mi tylko pasek bo po numerach katalogowych doszedł że jest nie taki (ten co był był jakiś PK3 czy coś a ten co miał być – i taki miałem nowy – PK4) naciągnął ten pasek no i jest gitara, także alternatora jednak nie muszę zmieniać, ale za to przydałoby się zmienić warsztat
//EDIT 09.01.2013
Dzisiaj byłem u elektryka od którego mam ten alternator i który mi go montował, wymontował go, rozebrał i wszystko jest ok, łożyska są ok, także nie wiem co było nie tak, wymienił mi tylko pasek bo po numerach katalogowych doszedł że jest nie taki (ten co był był jakiś PK3 czy coś a ten co miał być – i taki miałem nowy – PK4) naciągnął ten pasek no i jest gitara, także alternatora jednak nie muszę zmieniać, ale za to przydałoby się zmienić warsztat

Mam pytanie.
Jakie macie obroty po odpaleniu zimnego silnika na ssaniu??
ja przed wymiana swiec, przewodów i przed uszczelnieniem dolotu miałem 2000-2200obr/min, po kilku sekundach spadało na 1500 a pozniej stopniowo malało wraz z nagrzewaniem sie silnika.
A teraz mam 2500 i trzyma sie na tym poziomie dosc długo
mowa oczywiscie o Z5
Jakie macie obroty po odpaleniu zimnego silnika na ssaniu??
ja przed wymiana swiec, przewodów i przed uszczelnieniem dolotu miałem 2000-2200obr/min, po kilku sekundach spadało na 1500 a pozniej stopniowo malało wraz z nagrzewaniem sie silnika.
A teraz mam 2500 i trzyma sie na tym poziomie dosc długo
mowa oczywiscie o Z5
-
Dawid
- Od: 13 sty 2009, 00:13
- Auto: 323F BA Z5-->KL 95r
626 GE KL 92r
323F BA BP 94r
Okolo 2000 i doslownie po 1-2s opada do okolo 1500, potem w miare nagrzewania sie silnika opada dalej.
-
Przemek323c
W tedgumie rury dolotu niedostępne, chyba zbiednieję o 280 zł na oryginał...
Grrrrr
Grrrrr

- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
A czemu nie dorobisz sobie jakos domowym sposobem? mi szkoda bylo 300zl za kawalek rury, a czemy nie popyatasz tez w dziale sprzedam moze sie cos trafi godnego:) ostatnio lutek sprzedawal czesci i jeszcze pary innych osob do ba.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Bo chce mieć nowy elastyczny kawałek gumy zamiennik bądź oryginalny, a nie stosować jakieś druciarstwa z kibelrury zmieniające pojemność układu dolotowego, kiedyś też by mi było szkoda wydać tyle kasy ale ile można.
Panowie dzisiaj odebrałem świece i przewody wn niestety coś mi nie pasuje......Przewody firmy ngk o numerze RC-ZE21....Z tego co znalazłem na necie to te przewody są do mx-5 a nie do 323f.....Ma ktoś z was te przewody?podejdą?
Mierzyłem kable i nie pasują.....poszły do wymiany.Nie wiem jak można zamówic nie te części skoro wszystkie dane dokładnie podałem....
Mierzyłem kable i nie pasują.....poszły do wymiany.Nie wiem jak można zamówic nie te części skoro wszystkie dane dokładnie podałem....
Ostatnio edytowano 19 sty 2013, 15:50 przez kamil_d91, łącznie edytowano 1 raz
"Pal gumę a nie dusze.."
- Od: 10 lip 2012, 00:02
- Auto: Mazda 323f BA,Z5,95r
Ja wczoraj zakładałem nowe przewody i to mają być NGK RC-ZE37
jaaco napisał(a):Ja wczoraj zakładałem nowe przewody i to mają być NGK RC-ZE37
Dokładnie takii numer jak Jacek pisze,coś musieli pomylić w sklepie

jaaco napisał(a):Bo chce mieć nowy elastyczny kawałek gumy zamiennik bądź oryginalny, a nie stosować jakieś druciarstwa z kibelrury zmieniające pojemność układu dolotowego, kiedyś też by mi było szkoda wydać tyle kasy ale ile można.
Ori najlepsza,tyle lat wytrzymała wiec warto zainwestować

-
Lantis 89
Ja też miałem to samo z przewodami z NGK... na ich stronie nawet są te RC-ZE21 do 323F.
Kupiłem i odsprzedałem tu na forum komuś kto ma MX-5 chyba właśnie...
Totalna dezinformacja... mailowałem z NGK – przyznali mi rację, ale na stronie www nie zmienili
Ja dolot regenerowałem sam – "drutowaniem". Wyciąłem harmonijkę i wstawiłem kawałek rurki aluminiowej wytoczonej na ciasne pasowanie + do tego opaski...
Śmiga jak ta lala chociaż można by krytykować za niewielkie zmniejszenie średnicy wewnętrznej oraz usztywnienie układu w tym miejscu. Jednakże całość oddaje drgania pod puszką filtra która nie jest sztywno przymocowana do budy. Pół roku już tak jeżdżę i nie mam problemów.
Kupiłem i odsprzedałem tu na forum komuś kto ma MX-5 chyba właśnie...
Totalna dezinformacja... mailowałem z NGK – przyznali mi rację, ale na stronie www nie zmienili
Ja dolot regenerowałem sam – "drutowaniem". Wyciąłem harmonijkę i wstawiłem kawałek rurki aluminiowej wytoczonej na ciasne pasowanie + do tego opaski...
Śmiga jak ta lala chociaż można by krytykować za niewielkie zmniejszenie średnicy wewnętrznej oraz usztywnienie układu w tym miejscu. Jednakże całość oddaje drgania pod puszką filtra która nie jest sztywno przymocowana do budy. Pół roku już tak jeżdżę i nie mam problemów.

Niedługo urodzi mi sie dziecko, mam pytanie czy nasze BA nadają sie przy dzieciach? czy ktoś jeździ z dzieckiem i mieści mu sie wszystko, czy BA jednak jest za mala na wózki, nosidełka? proszę o opinie i porady.
EDIT by Marek: Dołączyłem do tematu ogólnego
EDIT by Marek: Dołączyłem do tematu ogólnego
Wierz w Boga,
ale samochód zamykaj.
ale samochód zamykaj.
- Od: 4 sie 2011, 20:14
- Auto: Rozbita Mazda 323F BG 1992. 1.6 16V 76kW
Benzyna+Gaz
Polowanie na kolejna eFke!
No w C wózek wsadzić latwo nie bedzie ale rozkladając 2/3 siedzenia jak najbardziej a dziecko można wziąc na 1/3 we fotelik :–). A partner/partnerka z tobą z przodu:–) tak więc wielkiej wygody w C nie bedzie ale tragedii tez nie. Co do eF to niech wypowiedzą się koledzy inni bo ich jest tu większość :–)