Pyton162 napisał(a):a co w tym dziwnego ze olej 2 razy na rok zmieniać, ja zmieniam u siebie co 5-6 tys i wiem ze sporo mazdowiczow tak robi , mi wychodzą zazwyczaj 3 zmiany na rok
myślałem,ze tylko ja tak "dziwnie" robię
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
www.mazdaspeed.pl
Pyton162 napisał(a):a co w tym dziwnego ze olej 2 razy na rok zmieniać, ja zmieniam u siebie co 5-6 tys i wiem ze sporo mazdowiczow tak robi , mi wychodzą zazwyczaj 3 zmiany na rok
marcin255 napisał(a):Pyton162 napisał:
a co w tym dziwnego ze olej 2 razy na rok zmieniać, ja zmieniam u siebie co 5-6 tys i wiem ze sporo mazdowiczow tak robi , mi wychodzą zazwyczaj 3 zmiany na rok
myślałem,ze tylko ja tak "dziwnie" robię krzywy
Poza tym gównem , to wszystko zrobione jak trzeba.iceman150 napisał(a):olej Castrol Magnatec 10W40
1,4 IS mają ten sam problem przy porównywalnych przebiegach ok. 200 tys. kmpremal22 napisał(a):popatrzec na silniki np hondy
Artiks napisał(a):1,4 IS mają ten sam problem przy porównywalnych przebiegach ok. 200 tys. km
marcin255 napisał(a):po cholerę po remoncie lejesz 10W40 ja bym zalał np. lotosa 5W40
grabu122 napisał(a):marcin255 napisał(a):po cholerę po remoncie lejesz 10W40 ja bym zalał np. lotosa 5W40
marcin255 nie wiem po co na siłę napinać się na lepkość 5W/40.
Specjalnie zajrzałem do instrukcji obsługi i na wykresie jednoznacznie widać, że 5W/30 jest zalecany gdy eksploatujemy auto w typowo zimowych warunkach 0 stopni i poniżej.
A najbardziej uniwersalnym w naszym klimacie jest właśnie 10W/30, bo przecież nie mieszkamy na biegunie![]()
A dla tych pedantów dbających o super smarowanie smarowanie silnika niezależnie od warunków atmosferycznych najlepsze byłoby gdyby zmieniali olej w zależności od tem. na dworze![]()
I jeszcze tak cytat z tej instrukcji: " Olej o niskiej lepkości gwarantuje dobrą prace silnika zimą, natomiast latem tylko olej o większej lepkości może zapewnić dobre smarowanie"
Jeszcze jest o.k.Maciek90 napisał(a):1l/1000km
Jak chcesz to ci pokażę foty silników zawalonych po Castrolu i linki do opini posiadaczy Kojoty, gdzie ten koncern zalał trefny Castrol SLX i po krótkich przebiegach ToiToi z silnikami VVTi miały zapieczone pierścienie , więc Castrol to jednak kupa.premal22 napisał(a):piszecie o tym castrolu i co najciekawsze LOTOSIE to aż mi się śmiać chce
chyba najczęściej w okolicach 200 tys.Maciek90 napisał(a):przy jakim przebiegu (oczywiście tak mniej więcej) Z5 zaczynają brać olej?
Jak nie będzie miał brania na 10W40 to może bezpiecznie zejść na 5W40, remonty Z5 nie zawsze się udają.marcin255 napisał(a):po cholerę po remoncie lejesz 10W40 ja bym zalał np. lotosa 5W40
Artiks napisał(a):Jeszcze jest o.k.Maciek90 napisał(a):1l/1000km
.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość