Mazda 323 BA i swap silnika? – wspólna dyskusja
witam szanownych panów ja posiadam mazdę 323F buda BA niestety nieszczęsny motor 1.5 Z5 chciałbym troszkę więcej mocy bo ten motor to dla dziadków był produkowany do budy się przywiązałem a co do tego motoru 1.8 V6 to chodziło mi o motor z mazdy MX3 tam był taki był wolałbym jednak swapowac motor z budy BG 1.8 GT czy to 128 km wiem ze ktoś mi napisze ze lepiej V6 2 litrową wstawić ale przy kosztach benzyn na stacji to mi to jakoś nie leży auto służyć ma mi raczej tez do normalnej jazdy mam gaz sekwencje do 4 cylindrówki do V6 bym znowóz musiał dopłacić żeby ten gaz przerobić i to zbyt duże koszta jestem zielony w temacie jeszcze uczę się na swojej perełce wiec jeszcze wszystko przede mną chciał bym kupić motor 1.8 GT z całym osprzętem do swapu oczywiście ten motor odrazu kapitalny remoncik mam znajomego mechanika co za koszt części i flaszkę za robociznę mi go doprowadzi do stanu normalności
- Od: 17 maja 2011, 18:46
Włożyć się da, Kwestia ile kasy w to wrzucisz
Kapitalka silnika okolo 3-5K dorzuc jeszcze cene samego złomu, skrzyni i hamulców no i roboczo godzin Trochę się nazbiera, najlepiej wyjdziejsz jak zmienisz auto
Inna sprawa ze dostanie silnika 136KM w stanie jako takim a nie już po agonii raczej trudne. ew zrob sobie swapa na BP z BA tam jest P&P prawie wszystko i bedziesz mial wiecej mocy.
Kapitalka silnika okolo 3-5K dorzuc jeszcze cene samego złomu, skrzyni i hamulców no i roboczo godzin Trochę się nazbiera, najlepiej wyjdziejsz jak zmienisz auto
Inna sprawa ze dostanie silnika 136KM w stanie jako takim a nie już po agonii raczej trudne. ew zrob sobie swapa na BP z BA tam jest P&P prawie wszystko i bedziesz mial wiecej mocy.
MAZDA &M....ITSUBISHI
witam panowie mogę posiadać silnik cały z wiązka i komputerem z roku 93 GT 128 km za 550 zł na chodzie odpalał przy mnie wiadome kapitalny remont bym zrobił ale wątpię ze to koszt z rzędu 3-5 tysięcy góra 2 tyska za części robocizny nie liczę bo wujaszka mam w temacie wiec sam rozkręci skręci tylko mam jedno pytanie ma on porozcinane kable od komputera i teraz jak to podłoczyc który kabel od czego
??
- Od: 17 maja 2011, 18:46
schemat i jedziesz po kolei 
Witam, przeszukałem ten dział lecz wszędzie widzę Z5 –> 1,8.
Więc zacznę może od początku. W posiadaniu mamy BA Z5, nie narzekam na ten malutki silniczek. Jak na tak małą jednostkę potrafi się rozpędzić i dość ładnie pracuje, lecz...spalanie jest ciut mniejsze od 2,0V6 a kucy prawie połowa mniej.
Więc tak, będę miał na rozbiórkę CA KF i szkoda jest mi oddawać w b.dobrym stanie jednostki w czyjeś ręce, lecz teraz nasuwają się pytania. Rozumiem, że do przekładki muszę przełożyć wiązkę,ECU, oczywiście jednostkę lecz zastanawia mnie inne pytanie. Jak wiadomo Z5 ma piasty 4 szpilkowe, a KF 5szpilkowe, czy półosie z piastami podejdą z Z5 do KF
Wiem, że do wymiany będzie również w pewnym stopniu układ wydechowy. Co jeszcze pominąłem i proszę powiedzieć co o takiej przekładce sądzicie.
Na razie się zastanawiam nad taką opcją i chciał bym usłyszeć kilka opinii na ten temat.
Pozdrawiam,
radar88
P.S. Jeżeli wątek o Z5->KF istnieje to proszę połączyć wątek, ponieważ szukajka nie znalazła takiego więc założyłem nowy.
Więc zacznę może od początku. W posiadaniu mamy BA Z5, nie narzekam na ten malutki silniczek. Jak na tak małą jednostkę potrafi się rozpędzić i dość ładnie pracuje, lecz...spalanie jest ciut mniejsze od 2,0V6 a kucy prawie połowa mniej.
Więc tak, będę miał na rozbiórkę CA KF i szkoda jest mi oddawać w b.dobrym stanie jednostki w czyjeś ręce, lecz teraz nasuwają się pytania. Rozumiem, że do przekładki muszę przełożyć wiązkę,ECU, oczywiście jednostkę lecz zastanawia mnie inne pytanie. Jak wiadomo Z5 ma piasty 4 szpilkowe, a KF 5szpilkowe, czy półosie z piastami podejdą z Z5 do KF
Wiem, że do wymiany będzie również w pewnym stopniu układ wydechowy. Co jeszcze pominąłem i proszę powiedzieć co o takiej przekładce sądzicie.
Na razie się zastanawiam nad taką opcją i chciał bym usłyszeć kilka opinii na ten temat.
Pozdrawiam,
radar88
P.S. Jeżeli wątek o Z5->KF istnieje to proszę połączyć wątek, ponieważ szukajka nie znalazła takiego więc założyłem nowy.
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
viewtopic.php?f=49&t=67569
Tu chyba jeszcze bardziej znany na forum swap.
Tu chyba jeszcze bardziej znany na forum swap.
Tutaj też wszystko poza silnikiem ( KL ) było swapowane Z5->KF viewtopic.php?f=49&t=56064 także Majki na pewno posłuży wiedzą na temat takiej przekładki 
Dodam tyle, że autor swapa z pierwszego linku, czyli Lutek, ma zrobionego swapa z Z5 na KFa z kołami na cztery śruby 
Co w tym dziwnego, nie każdy musi się chwalić fotkami ze swapa, bo i czym się tu chwalić
poproście o fotki to napewno doda
luki_92_92 napisał(a):Co w tym dziwnego, nie każdy musi się chwalić fotkami ze swapa, bo i czym się tu chwalićpoproście o fotki to napewno doda
Słuchaj, każdy kto wkłada silnik czy to KF czy KL, pokazuje go chociaż jak siedzi w budzie, KyRy wrzucał KL-a, zdjęcie jest, Julek wrzucał KL-a zdjęcie jest, bez jaj że z takiej operacji by się nie pochwalił.
Jeżeli przekładka będzie realna z Z5 –> KF to uwierz że nie omieszkam nie zamieścić foty, choćby z komory.
Wypowiadajmy się na temat Swapa
]
-
Kamil
Ja tu mówię o Lutku, nawet nie odpowiada na PW....
U Majkiego jest widać że silnik siedzi w budzie i już poszło do niego PW
U Majkiego jest widać że silnik siedzi w budzie i już poszło do niego PW
]
-
Kamil
Dlatego napisałem do niego 
Ponieważ CA będzie szła na rozbiórkę to przyszła mi myśl aby włożyć KF-a w tą budę, a będzie [tiiit] jak mała motorówka
Ponieważ CA będzie szła na rozbiórkę to przyszła mi myśl aby włożyć KF-a w tą budę, a będzie [tiiit] jak mała motorówka

]
-
Kamil
Witam!
Planuje swapa z mojej olejożernej z5 na 2.5 dokładnie oznaczeń nie znam, ale z mx6. Śladami MaruS i radar88.
Pytanie co potrzebuję, aby skompletować wszelkie graty do swapa.
Oprócz silnika....
dzięki za info!
Planuje swapa z mojej olejożernej z5 na 2.5 dokładnie oznaczeń nie znam, ale z mx6. Śladami MaruS i radar88.
Pytanie co potrzebuję, aby skompletować wszelkie graty do swapa.
Oprócz silnika....
dzięki za info!
- Od: 17 lip 2012, 18:20
- Auto: 323f 1.5 BA 95'
Silnik, skrzynia, wiązka, zawieszenie, hamulce ... Praktycznie do wymiany pół auta 
Prześledz temat Majkiego –> Mazda 323F BA KL-DE 94'
Prześledz temat Majkiego –> Mazda 323F BA KL-DE 94'
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
-
like a shadow
- Od: 13 maja 2008, 16:22
- Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89