Mazda 323F / 323S (BJ) – Opinie i Informacje
Nie wiem ja silnikiem hamuje tylko jak dojeżdżam do samochodu przed mna a ni moge wyprzedzić, a jak widze swiatla to przeważnie luz lub po-prostu na sprzęgle, mazdzia wolno traci prędkość. wiec te 300m przy 60 na godzinni można sie doturlać zamiast hamować przed sygnalizatorem
a często sie zmienia światła i przejedziesz bez hamowania. Co do oszczędności miasto miastu nie równe, w jednym stoisz tylko w korkach i na światłach w innym przejedziesz. jak kolega robi 5km 30min no to spalać 11 może. zReszta ten samochód to po prostu tania wygodna benzyna nie wiem jak z dieslem bo na 5km to diesel tez dużo spali samochód polowe strasy się nagrzewa
- Od: 20 mar 2010, 10:54
- Auto: 323F 98 1.5
Panowie, wydaje mie się że spalanie w Waszych samochodach jest na normalnym poziomie. NIe wiem jakie autko z silnikiem benzynowym 1.5 pali w mieście poniżej 8 l. No może są wyjątki, ale to rzadkość. Ja mam silnik DITD i zimą moja Madzia zadowoliła się 7 l ropy w mieście, oczywiście spokojna jazda. Co do opinii o tym modelu bo taki jest tytuł tego wątku to wydaje mi się że to całkiem udany samochód, oprócz oczywiście stanu blachy. Po zimie likwidowałem dwa bąble na nadkolu a teraz zauważyłem kolejny na drzwiach, to jest strasznie irytujące w samochodzie z 2002 biorąc pod uwagę starsze modele, które były dość dobrze zabezpieczone przed korozją.
- Od: 8 lis 2009, 21:57
- Auto: mazda BJ 2.0 DITD
Ja mam model 1998-9 i jedyna ognisko rdzy było delikatnie na wewnętrznej stronie drzwi, gdzieś czytałem ze sie pogorszyło jak madzia z fordem zaczęła dzialac
- Od: 20 mar 2010, 10:54
- Auto: 323F 98 1.5
Jeżdzę Madzią rocznik 1999 od przeszło 14 miesięcy i jest to moje pierwsze autko. W mieście wciąga sobie te 9l/100km bez problemu co w zasadzie mnie nie przeraża tym bardziej, że lubię sobie czasem wcisnąć. Moim zdaniem mega minusem jest wyciszenie, a praktycznie to chyba go brak :/ Na plus dużo miejsca w środku w porównaniu do takich tragicznych puszek jak Golf IV, Audi A4 czy BMW serii 3. Motor 1.5 w zasadzie jak na swoją pojemność w miarę daje rade choć przy włączonej klimie to już mół.
- Od: 28 sty 2009, 19:09
- Auto: Mazda 323 BJ 1.5 99r
Dysponuje tylko taką książką serwisową do BJ,protege w wersji angielskiej.
http://www4.zippyshare.com/v/78622695/file.html
http://www4.zippyshare.com/v/78622695/file.html
Z Protege raczej mało można się dowiedzieć do wersji "cywilnych"...
I powiem wam taką jedną rzecz, mianowicie trafił mi się jakiś fajny egzemplarz, bo w mieście mi pali 6L/100km.
Sprawdzane metodą pod korek. Wcześniej pisałem, żę 11L, ale to było mierzone błędnym wybiciem pistoletu... 6L i to do tego 2x 4km = 8km dziennie!
A w trasie na 15 letnich zimówkach [
] z prędkością do 130km/h + korki i z bagażami oraz 4 osobami w środku + klima to 5L z groszami na 100km.
Także jestem miło zaskoczony spalaniem, bo 6L w mieście na takich krótkich trasach a nogi lekkiej to ja nie mam, to wg. mnie bardzo mało na benzyniaka 1.5... Pozdro
I powiem wam taką jedną rzecz, mianowicie trafił mi się jakiś fajny egzemplarz, bo w mieście mi pali 6L/100km.
Sprawdzane metodą pod korek. Wcześniej pisałem, żę 11L, ale to było mierzone błędnym wybiciem pistoletu... 6L i to do tego 2x 4km = 8km dziennie!
A w trasie na 15 letnich zimówkach [
Także jestem miło zaskoczony spalaniem, bo 6L w mieście na takich krótkich trasach a nogi lekkiej to ja nie mam, to wg. mnie bardzo mało na benzyniaka 1.5... Pozdro
Ostatnio edytowano 9 maja 2010, 14:46 przez Gracek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 17 lut 2010, 20:29
- Auto: Mazda 323F 1.5 BJ :D
No to gratuluję takiego spalania śmigając po mieście i jeszcze na tak krótkich odcinakach. Ja jeżdżąc po mieście nie jestem w stanie zejśc do takiego pułapu o którym piszesz, raczej u mnie jest to nierealne.
Ostatnio edytowano 9 maja 2010, 15:04 przez GroMo, łącznie edytowano 1 raz
Nom, sam jestem bardzo zdziwiony... Większość użytkowników BJ-tek z silnikiem 1.5, mówi, że w mieście palą je im ok. 9L/100km. Naprawdę nie wymyślam, bo co by mi to dało? Może to przez to, że pomimo nie mam lekkiej nogi, staram nie przekraczać się 3.5 tyś obr i dotaczam się do skrzyżowań hamując silnikiem. Wydaje mi się, że to przez niski przebieg [małe zużycie silnika].
- Od: 17 lut 2010, 20:29
- Auto: Mazda 323F 1.5 BJ :D
Panowie, mam mazde 323, z silnikiem 1,5.. spaliny przy przeglądzie wyszły jak najbardziej w porządku,
Jednakże moja mazda... nie pali benzyny, ona ją żłopie. 12l/100 to najniższy wynik jaki osiągnąłem. Mimo iż moje miasto nie jest szczególnie zakorkowane, zwykle dystanse przejeżdżam z 2-3 postojami (światła) i to tyle. Hamowanie silnikiem itp. oczywiście zawsze. obroty, nigdy powyżej 2.8tys.
Ogólnie w mieście hamulca prawie nie używam, chyba ze mi się już 2ka skończy i trza hamować do 0.
Dodam iż moja mazda od 0 do 100 startuje w 9.5s. (na youtube jest)
Czy nadmiernie szybkie przyspieszenie powoduje takie spalanie?
Jednakże moja mazda... nie pali benzyny, ona ją żłopie. 12l/100 to najniższy wynik jaki osiągnąłem. Mimo iż moje miasto nie jest szczególnie zakorkowane, zwykle dystanse przejeżdżam z 2-3 postojami (światła) i to tyle. Hamowanie silnikiem itp. oczywiście zawsze. obroty, nigdy powyżej 2.8tys.
Ogólnie w mieście hamulca prawie nie używam, chyba ze mi się już 2ka skończy i trza hamować do 0.
Moja Mazda lśni na wietrze
Gdyż z łatwością tnie powietrze
Zła pogoda jej nie ima,
Gdyż ma Mazda to benzyna
To nie diesel że Ci zgaśnie,
Wręcz przeciwnie ryczy właśnie,
Każdy ścigać się próbuje,
Lecz nic z tego tępe ####
Zła pogoda jej nie ima,
Gdyż ma Mazda to benzyna
- Od: 21 lut 2010, 17:18
- Auto: Mazda 323 Bj 1.5 sedan
Gracek o czym ty mówisz? śrubki od powietrza są w gaźnikowych silnikach tu jest na full wtrysku. Jedyne co się robi z mieszanką to można elektrycznie ustawiać jakieś tam bajery (chip tuning).
Mechanik mówi ze nie wie o co chodzi. może sonda lambda, lecz wtedy to by komputer na spalinach źle pokazywał. A pokazując idealne spalanie... (ten na badaniach technicznych).
Trochę dziwne bo odejście ma jak peugeot 407 1,8 benz, wiec wyższa kategoria, a nawet przyspiesza do 150 szybciej niż owy peugeot. Lecz spalanie jest nie do przyjęcia. i to przy jeździe tak ekonomicznej ze bardziej się już nie da. Teraz zalałem do pełna i spróbuje nie hamować silnikiem, itp. jazdy na luzie. zobaczę co z tego wyjdzie.
Lecz jeśli ktoś miał by pomysł jakiś to byłbym wdzięczny za opinie.
Mechanik mówi ze nie wie o co chodzi. może sonda lambda, lecz wtedy to by komputer na spalinach źle pokazywał. A pokazując idealne spalanie... (ten na badaniach technicznych).
Trochę dziwne bo odejście ma jak peugeot 407 1,8 benz, wiec wyższa kategoria, a nawet przyspiesza do 150 szybciej niż owy peugeot. Lecz spalanie jest nie do przyjęcia. i to przy jeździe tak ekonomicznej ze bardziej się już nie da. Teraz zalałem do pełna i spróbuje nie hamować silnikiem, itp. jazdy na luzie. zobaczę co z tego wyjdzie.
Lecz jeśli ktoś miał by pomysł jakiś to byłbym wdzięczny za opinie.
Moja Mazda lśni na wietrze
Zła pogoda jej nie ima,
Gdyż ma Mazda to benzyna
Zła pogoda jej nie ima,
Gdyż ma Mazda to benzyna
- Od: 21 lut 2010, 17:18
- Auto: Mazda 323 Bj 1.5 sedan
Amik napisał(a):... nie pali benzyny, ona ją żłopie. 12l/100 to najniższy wynik jaki osiągnąłem. Mimo iż moje miasto nie jest szczególnie zakorkowane, zwykle dystanse przejeżdżam z 2-3 postojami (światła) i to tyle. Hamowanie silnikiem itp. oczywiście zawsze. obroty, nigdy powyżej 2.8tys.
A spróbuj pojeździć tak miedzy 3-4,5 tys. Mi spala mniej przy takich obrotach niż poniżej 3 tys (ale i tak niewiele mnie niż saab 2.0 185 km – o ironio ; ) )
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
Amik napisał(a):Panowie, mam mazde 323, z silnikiem 1,5.. spaliny przy przeglądzie wyszły jak najbardziej w porządku,
Toż ty masz chyba 1,8 lub 2,0 a nie 1,5 przy takim spalaniu i przyspieszeniu
- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0