Montaż xcarlink'a w Mazda 3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez cbr » 30 lip 2011, 12:09

No i doczekałem się w końcu na xcarlink'a. Zakupiony u Myjk'a po przez http://www.xcarlink.pl wersja SD/USB.
Przy montażu postanowiłem zrobić fotorelacje, może przyda się innym osobom. Ogólnie trwało to 10-15min, szybko sprawnie i przyjemnie :) Przepraszam za jakość zdjęć które wykonywałem telefonem.

Zaczynamy od zdjęcia ozdobnej listwy. Otwieramy schowek, mamy tam dwa wpusty, wkładamy obie dłonie (same palce) i ciągniemy do siebie. Powinny odskoczyć dwa pierwsze zatrzaski, kolejny odczepiamy przy wyświetlaczu (z prawej jego strony), teraz możemy wysunąć ją z wsuwki która znajduje się przy prawej krawędzi. Odginamy delikatnie całą listwę do siebie i wysuwamy. Nie ma tam zatrzasku wiec nie próbujcie tego siłą ciągnąć. Na końcu ostatni zatrzask z lewej strony. Odginamy plastik który znajduje się przy kierownicy i delikatnie ciągniemy listwę, powinna odskoczyć. Moim zdaniem ten ostatni jest najtrudniejszy.

xcarlink1.jpg


Ukazują się naszym oczom śrubki trzymające radio oraz plastiki. Odkręcamy dwie od radia (dolny rząd, środkowe), ja odkręciłem również dwie górne od plastiku aby zdemontować wejście od iPod'a które zostało po poprzednim właścicielu.

xcarlink2.jpg


Wyciągamy radio, łapiemy obiema dłońmi je od góry i raz lewa, raz prawą stronę powoli wysuwamy. Będzie mały opór, jednak powinno wyjść bez łamania czegokolwiek z odpowiednim wyczuciem (odkręconego plastiku nie widać ponieważ zdjęcia robione podczas składania wszystkiego).
Wyciągamy całe radio, odpinanym z tylu antenę (lewe wejście) oraz głośniki itd. (prawa kostka), odkładamy radio do tyłu dla lepszego dostępu.

xcarlink3.jpg


Jak widać miałem już w schowku wyciętą dziurę przez poprzedniego właściciela (trafił pierwszym otworem podczas montażu dodatkowego wejście zapaliczki w jakąś grodź za schowkiem i musiał ciąć obok), wkładamy tam końcówkę kabla, dajemy z naddatkiem aby później mieć go więcej podczas wyciągania od strony radia.

xcarlink4.jpg


Tak wygląda schowany cały (jednak to po wyciągnięciu kabla za radiem).

xcarlink5.jpg


Dla lepszego dostępu odkręcamy i opuszczamy w dół schowek (dwie śrubki jak na zdjęciu, oraz po zatrzasku z każdej strony, w tym wypukleniu co się domyka schowek) oraz podnosimy plastik z nawiewami.

xcarlink6.jpg


Tutaj widać jak został przeciągnięty kabel. Obok schowka, a wychodzi w szczelinie za radiem w plastikach. Wyciągamy odpowiednia ilość a resztę związujemy zęby nam nie latała w środku.

xcarlink7.jpg


W takiej kolejności podpinamy przewody do radia. Antena, xcarlink, głośniki itd.

xcarlink8.jpg


Test czy wszystko działa. Odpalamy zmieniarkę po przez dwukrotne naciśnięcie przycisku CD. Swoją drogą można tam markerem napisać "CD / EX" :D

xcarlink9.jpg


Składamy wszystko do kupy, skręcamy, montujemy listwę i zajmujemy się "pudełkiem", ja przymocowałem zmieniarkę na taśmę dwustronną tak jak widać i trzyma się całkiem mocno.

xcarlink10.jpg


Wszystko na swoim miejscu i ostatni test czy gra, jeżeli wszystko złożyliśmy i nie odczepiła się żadna kostka podczas składania to teraz tylko cieszyć się tym, że nie trzeba co parę dni nagrywać nowej płyty CD. Ustawiamy na nowo zegarek, programujemy radio i w drogę. <jupi>

xcarlink11.jpg


Pierwsze wrażenia są takie, że dźwięk jest troszeczkę lepszy niż z CD czy radia, jednak nie jestem żadnym audiofilem. Jedynie podczas pierwszego odpalania za każdym razem po wyłączeniu zapłonu przeskakuje po katalogach i szuka gdzie ostatnio był odtwarzany utwór.

Edit:
Link do paczki zdjęć z fotorelacji (Hasło: mazdacbr):
https://www.dropbox.com/s/cjvkaidmx7mwu ... azda_3.rar
Ostatnio edytowano 27 cze 2014, 19:52 przez cbr, łącznie edytowano 4 razy
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/24)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez marcin255 » 30 lip 2011, 13:31

za droga zabawka , trzeba by potem głośniki zmieniać :P
ale fotorelacja cacy <spoko>
KIA Cee'd 1.6 T-GDI GT Red

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2008, 22:14
Posty: 5210 (17/45)
Skąd: Wrocław
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
Jest KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm

Postprzez Myjk » 30 lip 2011, 13:32

cbrPL napisał(a):No i doczekałem się w końcu na xcarlink'a. Zakupiony u Myjk'a po przez http://www.xcarlink.pl wersja SD/USB.

Teraz jeszcze rejestrator do kompletu i będziesz uzbrojony po zęby. ;) Dobra f-relacja. :)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez dzux » 30 lip 2011, 21:15

foto relacja na wysokim poziomie a jak z kosztami mniej wiecej???
Forumowicz
 
Od: 5 cze 2011, 21:38
Posty: 705 (1/8)
Skąd: lubuskie
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez cbr » 31 lip 2011, 10:47

Koszty?
xcarlink – 340zl (z przesyłką)
2 strona taśma klejąca – 0 (miałem)
śrubokręt krzyżak – 0 (miałem)
15min czasu – bezcenne :)
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/24)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Seraf » 2 sie 2011, 07:17

fajna fotorelacja :D
Ze mnie też żaden audiofil i raczej robić tego nie będę ale ktoś za pewne znajdzie w tym temacie potrzebną mu wiedzę :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2009, 23:28
Posty: 3539 (2/14)
Skąd: Białystok
Auto: rower miejski :D

Postprzez arjot » 2 sie 2011, 09:56

Dobra relacja <spoko>
Ja swój zamontowałem obok tunelu środkowego – czasem podpinam do niego telefon :)
Zauwazyłem, że czasem lubi się zgubić (nie odczytuje). Zdarzylo mi się to kilka razy doslownie, zwykle przy bardzo krotkim czasie włączenia/wyłączenia. Aby tego uniknąć pomaga przy wyłączaniu samochodu przerzucenie na inny źródło niż xc.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lut 2010, 15:33
Posty: 817 (3/14)
Skąd: Warszawa/Kabaty
Auto: Jest :MX-5 NBfl Memories III '05
Była: 3 BK Z6 sedan

Postprzez cbr » 2 sie 2011, 16:41

Seraf ja też audiofilem nie jestem, zakupiłem i zamontowałem to dla wygody, wrzucam na pendrive/kartę multum piosenek, różne gatunki i słucham czego chce w danej chwili bez przerzucania płyt CD. Zrobiłem to dla wygody, bo i łatwiej wrzucić na nośnik muzykę niż iść po płytę CD i nagrywać :)
No ja długo z tym jeszcze nie jeżdżę i jak do tej pory jedynie to poszukiwanie gdzie grało ostatnio mnie zdziwiło, ale już się przyzwyczaiłem, ze zacznie grac po 5s od włożenia do stacyjki kluczyka i przekręcenia :)
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/24)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez scorseze » 6 lis 2011, 18:19

Dzisiaj zamontowalem u siebie. Ogolnie w porzadku, ale jest troche uciazliwe, ze utwory nie odtwarzane sa w takiej kolejnosci, jak sa nazwane (np. 01. Aaaa, 02. bbb, itd), tylko raczej w kolejnosci wgrania do katalogu z nosnikiem. Co jest jednak nieprzewidywalne, bo moj system operacyjny wgrywa te pliki w jakis dziwny sposob i w efekcie kolejnosc i tak mi nie odpowiada. Stad pytanie, jak wy z tym sobie radzicie? Najlepsze rozwiazanie na jakie wpadlem, to podlaczenie telefonu, gdzie mam wszystko pogrupowane w listy, ale niestety xcl umiejscowiony jest w schowku, a kabel usb->jack jest za krotki (no, chyba, ze tel tez bedzie zamkniety w schowku...). Bede wiec myslal o wyprowadzeniu takiego kabla (dluzszego oczywiscie) moze gdzies w miejscu po popielniczce, albo jeszcze lepiej -- w schowku przy hamulcu recznym
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 sty 2011, 22:24
Posty: 50 (0/1)
Skąd: DJ, DW
Auto: Mazda 3 hatch 1.6 2007 benz.

Postprzez Myjk » 6 lis 2011, 18:48

scorseze napisał(a):Stad pytanie, jak wy z tym sobie radzicie

Sprawdź program forumowicza: viewtopic.php?p=1940098#p1940098
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez lukaszm » 6 lis 2011, 20:09

cbrPL już wiem gdzie umieszczę moje gniazdo od zapalniczki :) fotki się przydały wygodnie Ci się z niego korzysta?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 mar 2008, 20:04
Posty: 1898 (6/4)
Skąd: Siemianowice Śląskie
Auto: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999

Postprzez tradeitdamn » 6 lis 2011, 22:43

scorseze napisał(a):Dzisiaj zamontowalem u siebie. Ogolnie w porzadku, ale jest troche uciazliwe, ze utwory nie odtwarzane sa w takiej kolejnosci, jak sa nazwane (np. 01. Aaaa, 02. bbb, itd), tylko raczej w kolejnosci wgrania do katalogu z nosnikiem. Co jest jednak nieprzewidywalne, bo moj system operacyjny wgrywa te pliki w jakis dziwny sposob i w efekcie kolejnosc i tak mi nie odpowiada.


czy mozesz rozwinac ten watek w jaki sposob dokładnie sa odtwarzane, bo jesli dobrze zrozumialem czyta z katalogu ale po dacie dodania? podaj jakis konkretny przyklad folderu i w jakiej kolejnosci odtwarza – jestem na kupnie i prawde mowiac nie mam ochoty babrac sie z jakims domowej roboty softem zeby pliki z mp3 wrzucac. juz pomijam fakt ze uzywam głownie ubuntu...
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 paź 2010, 21:39
Posty: 296 (6/0)
Skąd: Kraków/NH
Auto: Mazda 3 Active (BK) 1.6 MZR '2006
Toyota Yaris II 1.0 VVTi '2008

Postprzez cbr » 6 lis 2011, 22:52

Myjk napisał(a):Sprawdź program forumowicza

O nawet nie wiedziałem o tym programie, na pewno mi też się przyda przy następnym odświeżaniu karty. Chociaż mi za bardzo nie przeszkadza, że odtwarza utwory w kolejności wrzucenia na kartę.
lukaszm napisał(a):już wiem gdzie umieszczę moje gniazdo od zapalniczki :)

No miejsce które wymyślił Niemiec mi też się podoba, np. gdy jadę z nawigacją i chce podładować telefon to "do schowka z nim" <glupek2>
lukaszm napisał(a):fotki się przydały

No to się cieszę z kolejnej zadowolonej osoby, w końcu po to powstała ta fotorelacja :)
lukaszm napisał(a):wygodnie Ci się z niego korzysta?

Szczerze to lepszego miejsca nie mogłem chyba sobie wymarzyć, po początkowych problemach z taśmą dwustronną gdzie trafiła się jakaś trefna, to teraz po przyklejeniu już od 2 miesięcy nie widzę go praktycznie. W schowku nie przeszkadza w niczym, wisi sobie spokojnie. Kartę wkłada się i wyjmuje też dobrze, gdy się już przyzwyczaiłem gdzie jest otwór na nią.

P.S. Dziś zrobiłem mały test, przy maksymalnej głośności na seryjnych głośnikach muzyka z radia trzeszczała, a po odpaleniu zmieniarki był jak dla mnie idealny.
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/24)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez scorseze » 6 lis 2011, 23:44

tradeitdamn napisał(a):czy mozesz rozwinac ten watek w jaki sposob dokładnie sa odtwarzane, bo jesli dobrze zrozumialem czyta z katalogu ale po dacie dodania?


Tak, odtwarza po dacie wgrania pliku do katalogu. Tzn. ze jak kopiujesz pliki z hdd na np. karte sd pojedynczo, to masz taka kolejnosc odtwarzania w jakiej wgrywasz. Ale jak wgrasz naraz kilka plikow, to Win7 (takiego uzywam) wydaje sie kopiowac je w sobie znanej kolejnosci. Sprawdz u siebie, sprobuj skopiowac cos na usb lub karte sd i po tym posortuj wg daty utworzenia plikow.

Nie sprawdzilem jeszcze programu forumowicza, ale ogolnie, najlepszym dla mnie rozwiazaniem bylby taki program/skrypt, ktory po prostu zmienilby date utworzenia plikow automatycznie, na podstawie ich nazwy. Cos wg algorytmu:
1. Odczytaj zawartosc katalogu do kolekcji K.
2. Porzadkuj K wg nazwy pliku.
3. Wez pierwszy plik z K i ustaw mu date utworzenia jako aktualny czas T1.
4. Dla kazdego z pozostalych plikow z K, ustaw date utworzenia jako T1 + 1s
5. Ustaw T1 += 1s

Kto chetny do realizacji? ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 sty 2011, 22:24
Posty: 50 (0/1)
Skąd: DJ, DW
Auto: Mazda 3 hatch 1.6 2007 benz.

Postprzez Myjk » 7 lis 2011, 00:00

scorseze napisał(a):to Win7 (takiego uzywam) wydaje sie kopiowac je w sobie znanej kolejnosci.

Jak masz ustawione sortowanie w oknie Windowsa? To ma znaczenie dla kolejności kopiowania.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez scorseze » 7 lis 2011, 17:52

Myjk napisał(a):Jak masz ustawione sortowanie w oknie Windowsa?

Po nazwie rosnąco (utwory mam ponazywane 01., 02., itd). Poczytam cos o tym dzisiaj, ale wydaje mi sie, ze system operacyjny moze wgrywac kopiowane pliki i tak wg wlasnego widzimisie (tzn. wrzuca je gdzies do bufora, niezaleznie w jakiej kolejnosci byly posortowane). W efekcie mam wiec tak, ze po wgraniu kolejnosc jest np. 04, 05, 06, ...., a gdzies na koncu 01, 02, 03.

Martwi mnie jednak inny problem, o ktorym napisalem tutaj:
viewtopic.php?p=2132131#p2132131
Po wlozeniu plyty cd nie gra, tylko wyswietla check cd, nie wiem jaki moze to miec zwiazek z tym, ze tego samego dnia podlaczylem xcl-a, ale na poczatku cd gral bez problemu tuz po podlaczeniu xcl-a.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 sty 2011, 22:24
Posty: 50 (0/1)
Skąd: DJ, DW
Auto: Mazda 3 hatch 1.6 2007 benz.

Postprzez Myjk » 7 lis 2011, 20:09

To użyj po prostu Total Commandera -- ten kopiuje prawidłowo.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez Ralf2107 » 7 sty 2012, 20:39

Witam, dzisiaj zamontowałem u siebie takowe urządzenie. Fotorelacja bardzo mi pomogła, jednak po wyjęciu schowka i przymierzeniu się do wycinania otworu do kabelka zauważyłem, że na tylnej ściance jest zaślepka, którą można wyjąć i puścić tamtędy kabel. Tak też zrobiłem wycinając w niej otwór tylko na wielkość kabla.
Tak to u mnie wygląda.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 cze 2011, 11:54
Posty: 235
Skąd: Murowana Goślina/Grajewo
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Postprzez SiN4don » 11 sty 2012, 09:42

Ralf2107 napisał(a):Witam, dzisiaj zamontowałem u siebie takowe urządzenie. Fotorelacja bardzo mi pomogła, jednak po wyjęciu schowka i przymierzeniu się do wycinania otworu do kabelka zauważyłem, że na tylnej ściance jest zaślepka, którą można wyjąć i puścić tamtędy kabel. Tak też zrobiłem wycinając w niej otwór tylko na wielkość kabla.
Tak to u mnie wygląda.
Obrazek Obrazek


Ooo, ooo takie rozwiazanie chyba u siebie tez zastosuje. Zastanawialo mnie czy to z tylu to tak na stale, czy da sie to jakos usunac. Bez wyciagania schowka nie chcialem za mocno na ta tylna scianke naciskac zeby sie przekonac.

A tak btw. Czy zeby wyjac schowek wystarczy te sruby na gorze odkrecic, czy trzeba grzebac tez gdzies na dole?
Thx za foty.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing...

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 kwi 2011, 08:32
Posty: 428 (1/1)
Skąd: Wlkp
Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18

Postprzez Ralf2107 » 11 sty 2012, 19:25

Schowek trzyma się na dwóch śrubach i dwóch (lub trzech) zatrzaskach no i światełko odczepić. Ale żeby wyjąć zaślepkę trzeba wyjąć schowek, bo ona wychodzi do wewnątrz, więc jedynie możesz ją wcisnąć przy zamontowanym schowku.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 cze 2011, 11:54
Posty: 235
Skąd: Murowana Goślina/Grajewo
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323