mario1982 napisał(a):odgłosy dochodzą od strony rozrządu,alternatora (taki lekko metaliczny odgłos – stuk).Objaw występuje tylko na wolnych obrotach,każde nawet minimalne dodanie gazu – stuki zanikają.
Zastanawiam się czy to może łańcuszek rozrządu albo któryś zawór.Nie bardzo mam pomysł na to więc szukam pomocy tutaj. Auto ma przejechane 99tyś i to pewna cyfra.
Macie jakiś pomysł co to może być??
Z objawów które podałeś stawiam raczej na koło pasowe alternatora.
Dla pewności, jak już zacznie dzwonić to przysłuchaj się kolejno z odpalonym na max'a i później ze zgaszonym climatronikiem – jeśli skala odgłosu się zmieni to masz wstępną diagnozę.
Sam dopiero co rozprawiłem się z tą usterką. W moim przypadku objaw nasilał się przy mocno ujemnych temperaturach. Tak jak pisałes, dzwoni głównie na jałowym, poniżej 1k rpm.
Zastosowałem zamiennik INA F-568861 FORD MAZDA 3.5396.1, który jest polecany i stosunkowo drogi, ale na rynku znajdziesz tańsze rozwiązania, bo jak wiadomo do Y6 pasują partsy tak od Forda jak od PSA (HDi). Jak masz 1.6 benzynę to będzie bodaj INA 535009410 ale podobnie jak w dieslu też znajdziesz w miarę dobre i tanie zamienniki. Kto co woli.
Kłopotliwe jest natomiast samo dojście do tego alternatora. W przeciwieństwie do koła pasowego na wale korbowym (którego wymianę opisał kropek), alternator jest głębiej schowany i mój mechanior musiał się sporo nagimnastykować.