Spalanie Mazda3 BK
Ja mam 2,0 i po łodzi poniżej 9,5 a moja żona jak pojeździ to nawet poniżej 9 potrafi zejść.Wskazania komputera mierzone z dystrybutorem i zgadza się, nie ma opcji że komputer zaniża. Chociaż nie powiem jak by ktoś Mi dał swoją M3 do wyliczania średniego spalania to pewnie i 25 bym potrafił uzyskać. Podstawa podstaw w spalaniu to to co się zawsze mówi: ciśnienie w oponach, pusty bagażnik i delikatna spokojna jazda przy użyciu drążka do zmiany biegów.
- Od: 11 mar 2012, 23:31
- Auto: Mazda 3 BK
MALYNA napisał(a):Ja mam 2,0 i po łodzi poniżej 9,5 a moja żona jak pojeździ to nawet poniżej 9 potrafi zejść.Wskazania komputera mierzone z dystrybutorem i zgadza się, nie ma opcji że komputer zaniża. Chociaż nie powiem jak by ktoś Mi dał swoją M3 do wyliczania średniego spalania to pewnie i 25 bym potrafił uzyskać. Podstawa podstaw w spalaniu to to co się zawsze mówi: ciśnienie w oponach, pusty bagażnik i delikatna spokojna jazda przy użyciu drążka do zmiany biegów.
To masz tyle co jericho w trasie lodz zgierz z silnikiem 1.6.
Wydaje mi się,że jeżdzę spokojnie,ale chyba się mylę
http://fightrankings.files.wordpress.com/2011/05/ztjfx2.gif
viewtopic.php?f=332&t=127106 <<>> moja M3
When we were kids,belonging felt good,But having respect,that feels even better..
2 DIE 4
viewtopic.php?f=332&t=127106 <<>> moja M3
When we were kids,belonging felt good,But having respect,that feels even better..
2 DIE 4
Moja średnia z 15 miesięcy wynosi: 6,19L
Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej bo spalanie letnie nie dorównuje z poprzedniego lata
Twój pojazd przejechał 24 427 km i zużył 1 554 l paliwa o wartości 8 585 PLN
Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej bo spalanie letnie nie dorównuje z poprzedniego lata
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
cbr napisał(a):Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej
hihi e tam , zobacz moje spalanie agresywne w mieście
CezaR83 napisał(a):cbr napisał(a):Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej
U mnie jest podobnie, ostatnio jednak zatankowałem na full, jeżdżę delikatnie (staram się o tym pamiętać choć w dużym mieście to nie takie proste) i póki co śr. spalanie wg. kompa to 6.1l/100km (przebieg 190km po mieście). Natomiast zabiło mnie spalanie w trasie, jazda w góry czyli hamowanie-przyśpieszanie-redukcja-hamowanie-przyśpieszanie-...), wg. kompa wyszło 4.3l/100km na dystansie 85km
Trasa Bydgoszcz > Łeba, Łeba > Bydgoszcz spalanie 4,7
W przyszłym tygodniu jade trase do Krakowa i Przemyśla zobaczymy co wyjdzie
W przyszłym tygodniu jade trase do Krakowa i Przemyśla zobaczymy co wyjdzie
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Trasa Przemyśl – Sanok – Nisko, trochę górskich serpentyn i podjazdów, na krajówkach 110 gdzie się dało (a 70-90 gdzie się nie dało). Spalanie 6,8. Pusty samochód 2 osoby.
Wracając do Wawy przez Radom mocno załadowanym autem w cztery osoby całe S7 przejechałem na tempomacie ustawionym na 150, ostateczny wynik z podróży 7,5.
Wyniki z komputera ale konfrontowałem go z dystrybutorem i różnica zawsze w granicach 0.1l.
A na co dzień przy dojazdach do pracy 10 do 10,5
Dobrze że nie kupiłem diesla
Wracając do Wawy przez Radom mocno załadowanym autem w cztery osoby całe S7 przejechałem na tempomacie ustawionym na 150, ostateczny wynik z podróży 7,5.
Wyniki z komputera ale konfrontowałem go z dystrybutorem i różnica zawsze w granicach 0.1l.
A na co dzień przy dojazdach do pracy 10 do 10,5
Dobrze że nie kupiłem diesla

CezaR83 napisał(a):cbr napisał(a):Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej
Ja nie wiem, ale powiem Wam, ze jak wsiadam do Mazdy to jakos ciezko mi nie jezdzic agresywnie
Auto samo do tego zacheca
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
SiN4don napisał(a):CezaR83 napisał(a):cbr napisał(a):Ale chyba zacząłem po zimie jeździć dużo agresywniej
Ja nie wiem, ale powiem Wam, ze jak wsiadam do Mazdy to jakos ciezko mi nie jezdzic agresywnie![]()
Auto samo do tego zacheca
Ty to jestes hardcore

CezaR83 napisał(a):Ty to jestes hardcorew kwietniu i czerwcu miałeś 100% miasto po 7,5L przy....normalnym stylu
Hyhy, no cóż, w końcu auto jest do jeżdżenia
Poza tym – ja się bardzo obecnie hamuję
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Ja mam tez 3 BK 2.0 150KM i spalanie u mnie w mieście (Szczecin) wychodzi 8,4-8,8l i szczerze mówiąc to jej tak mocno nie oszczędzam, a na trasie jadąc tak max.140km/h wychodzi mi 7,2-7,6. Tak więc wg. mnie jest to super spalanie w porównaniu do dynamiki, komfortu i przyjemności z jazdy. Wcześniej zanim kupiłem "trójke" to jeździłem Golfem 4 z silnikiem biednym bo 1.4 75KM i spalanie w nim na tych samych trasach wychodziło mi: miasto 7,0-7,5l, a w trasie 5,5-6,0l, ale po tym jak się przesiadłem do mazdy powiedziałem sobie, że nigdy więcej jakiegokolwiek VW.
- Od: 23 sie 2012, 16:19
- Auto: Mazda 3 BK14, 2004r, 2.0 i, 16V (150KM) TOP
sysio1 napisał(a): ale po tym jak się przesiadłem do mazdy powiedziałem sobie, że nigdy więcej jakiegokolwiek VW.

MOJA MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
"Ty to jestes hardcore
w kwietniu i czerwcu miałeś 100% miasto po 7,5L przy....normalnym stylu
"
Mnie to się wydaje, że tu wszystko zależy od miasta.
Ktoś napisze miasto a mieszka w Rzeszowie czy Bydgoszczy a ktoś napisze miasto i mieszka w KRK lub Warszawie czy właśnie we wspomnianym Poznaniu- wszystko się wyjaśnia.
W KRK zejść poniżej 7 litrów przy 100% miasto jest po prostu nierealne. Bo nie ma eco drivingu przy gaz hamulec, gaz hamulec.

Mnie to się wydaje, że tu wszystko zależy od miasta.
Ktoś napisze miasto a mieszka w Rzeszowie czy Bydgoszczy a ktoś napisze miasto i mieszka w KRK lub Warszawie czy właśnie we wspomnianym Poznaniu- wszystko się wyjaśnia.
sysio1 napisał(a):Ja mam tez 3 BK 2.0 150KM i spalanie u mnie w mieście (Szczecin) wychodzi 8,4-8,8l i szczerze mówiąc to jej tak mocno nie oszczędzam, a na trasie jadąc tak max.140km/h wychodzi mi 7,2-7,6. Tak więc wg. mnie jest to super spalanie w porównaniu do dynamiki, komfortu i przyjemności z jazdy. Wcześniej zanim kupiłem "trójke" to jeździłem Golfem 4 z silnikiem biednym bo 1.4 75KM i spalanie w nim na tych samych trasach wychodziło mi: miasto 7,0-7,5l, a w trasie 5,5-6,0l, ale po tym jak się przesiadłem do mazdy powiedziałem sobie, że nigdy więcej jakiegokolwiek VW.
Mam bardzo zbliżone wyniki.
Mazda 3 BK TOP 2.0 150 KM – codzienna trasa dom-praca-dom 135 km z czego 110 ekspresówką i 25 po mieście.
W trybie miejskim wychodzi 9.1 -9.6l/100km.
Poza miastem 7.6 – 8.1l/100km.
Staram się trzymać prędkości pozamiejskie od 120 do 130 km/h. Średnia w tej chwili z miasta i trasy to 8.8 do 9.1 l/100km. Mam wrażenie, że dużo jak patrzę na wpisy kolegów przede mną.
Pozdro
Robson
- Od: 24 sty 2012, 10:16
- Auto: Mazda 5 CR Diesel 143 KM 2008R.
1270 km z czego 700 autostrady 270 Alpy i to wysokie i cos tam po plaskim i 7.0 L /100 km
srednia predkosc 68
30% trasa, 70% miasto. średnia prędkość 49 km/h, średnie spalanie 7,55l/100km
to chyba mój najlepszy wynik
to chyba mój najlepszy wynik
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
U mnie zawsze wzrasta spalanie po wymianie filtrow, oleju lub tak jak ostatnio amortyzatorów
Przed wymiana turlalem sie a po wymianie noga jakoś sama wciska gaz 
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008