Spalanie Mazda3 BK
Moja M3 1.6 łyknęła dobrze ponad 13 litrów z Zielonej Góry do Wolsztyna i z powrotem, w sumie jakieś 140 km+ kilka odpalań na postoju+ przez kilka sekund 170 km/h. Jak dla mnie za dużo. A potrafiła niecałe pół roku temu na starych świecach spalić niecałe 6l/100 w trasie (tak do 120km/h).
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
akostarek napisał(a):jednak trzymanie INFO nie powoduje zadnego piknięcia, mrugnięcia czy czegokolwiek, zobaczymy, może zapamięta
U mnie tak właśnie działa po ustawieniu odpowiedniej wartości naciskam i trzymam, aż do momentu charakterystycznego piknięcia klawisz INFO i komputer zapamiętuje zmiany. Aktualnie mam ustawione na -5 i pokazuje prawie idealnie, plus-minus 0,2-0,3 więcej lub mniej.
Moja 1.6 po mieście tak w sezonie letnim pali średnio 8.5 do 9.0l/100 samo miasto i głównie krótkie odcinki do 5-10 km.
W trasie komp pokazywał 6.3 przy 4 osobach odległość około 140 km, prędkości raczej nie więcej niż 110 km/h. Innym razem trasa Łódź-Warszawa gdzie cisnąłem trochę autko i 5 biegu używałem raczej sporadycznie spalanie wahało się w granicach 7.5l/100.
Moim zdaniem 7.5l to sporo jak na silnik 1.6 105KM, moja poprzednia Vectra B 1.6 100KM w trasie nie chciała wziąć więcej niż 6.5 przy podobnym stylu jazdy, nie ważne czy jechałem sam czy z załadowanym całym bagażnikiem w 4 osoby. Inna sprawa, że Vectra w mieście brała 11l/100km i porównując jej 100KM 1.6 z Mazdowskim to był to wół a nie auto mimo, że lżejsza była o jakieś 20 kg. Mazda jest dużo elastyczniejsza i chętniej przyspiesza
- Od: 22 mar 2011, 17:02
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
Witam,
Właśnie wróciłem z wakacji 1200 km w obie strony średnie spalanie według dystrybutora 5.2 l (cała droga na klimie) gdyby nie 4 godzinny korek od Karwi do Gdańska pewnie wyszłoby troszkę mniej. Komputer przekłamuje mi w tej chwili dokładnie 1 litr
. Muszę znowu pokręcić. Aha M3 1,6 105 KM diesel. Średnia prędkość według komputerka 60 km/h (czasami było i 170
). Wynik myślę całkiem "statystyczny" jak na nasze 3.
Właśnie wróciłem z wakacji 1200 km w obie strony średnie spalanie według dystrybutora 5.2 l (cała droga na klimie) gdyby nie 4 godzinny korek od Karwi do Gdańska pewnie wyszłoby troszkę mniej. Komputer przekłamuje mi w tej chwili dokładnie 1 litr
więc i moja mazda w te wakacje troszkę przejechała był to mój pierwszy tym samochodem tak długi odcinek Zgorzelec – Warszawa p. Częstochowę (przerwa u rodzinki) trasa Zgorzelec – Opole średnia prędkość 120-130km/h spalanie 6.6 /100 + klimatyzacja droga bardzo fajna
dopiero za Częstochową w stronę Warszawy jeden pas ruchu i 60km/h
tak jak wiadomo hałas powyżej 120km jest już dość duży no ale to normalne ,
fotel kierowcy niestety na minus po 2h jazdy naparzały mnie juz kręgi lędźwiowe próbowałem ustawić jak najbardziej dogodną pozycje , niestety fotele do wygodnych nienależną
tak jak wiadomo hałas powyżej 120km jest już dość duży no ale to normalne ,
fotel kierowcy niestety na minus po 2h jazdy naparzały mnie juz kręgi lędźwiowe próbowałem ustawić jak najbardziej dogodną pozycje , niestety fotele do wygodnych nienależną
ja z fotela jestem zadowolony, jak się dobrze ustawi fotel i kierownicę, to można swobodnie jechać kilka godzin bez problemu.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
bouoz napisał(a):ja z fotela jestem zadowolony, jak się dobrze ustawi fotel i kierownicę, to można swobodnie jechać kilka godzin bez problemu.
z kierownicą nie próbowałem ale z dzignią od kręgów lędzwiowych tak i nieznalazłem optymalnej pozycji
dzux napisał(a):bouoz napisał(a):ja z fotela jestem zadowolony, jak się dobrze ustawi fotel i kierownicę, to można swobodnie jechać kilka godzin bez problemu.
z kierownicą nie próbowałem ale z dzignią od kręgów lędzwiowych tak i nieznalazłem optymalnej pozycji
przepraszam kolegow, ale nie bardzo rozumiem...

...co ma pozycja kierowcy do ...spalania M3
sa opinie na temat modelu i tam prosze wymieniac swoje doswiadczenia i doznania z jazdy M3
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
gdy człowiek niewygodnie siedzi i go coś rąbie w krzyżu i mu uda sztywnieją to ciśnie mocno w gaz, żeby szybciej dojechać i wtedy właśnie spalanie rośnie.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
bouoz napisał(a):gdy człowiek niewygodnie siedzi i go coś rąbie w krzyżu i mu uda sztywnieją to ciśnie mocno w gaz, żeby szybciej dojechać i wtedy właśnie spalanie rośnie.
no i po co to robisz?

przeciez to jest wasz dzial... tylko zasmiecasz go...
Ps. sprawdz swoje PW
Arkana , Renault , Mii
jz19 napisał(a):Podam swoje ''osiagi''![]()
Z jednego zbiornika ( Full weszło 45l) – 405 km
wiec wyszło 11.6l na 100 Km![]()
Jazda w 85% miasto, dość dynamicznie, wielokrotnie z klimatyzacja![]()
Silnik 2.3 Automat
silnik duży więc dużo pali portfel trzeba mieć w takim samochodzie pełen
Ja dziś wróciłem z wakacji, w tydzień dokładnie 927km, nie daleko od domu bo ok 150km na mazurkach ale trochę jeżdżenia i zwiedzania i się nabiło. Spalanie wg. komputera 4,1, średnia prędkości 51km/h. Przy dystrybutorze wyszło nieco ponad 46l i spalanie niecałe 5l. Zauważyłem, że u mnie przekłamuje zawsze -0.9l i teraz już wiem ile wychodzi bez liczenia
Dodam, że jazda większości po trasie 80-120km/h, ale również trochę kręcenia się po miasteczkach. 100% klima 
Ostatnio edytowano 22 lip 2011, 21:47 przez cbr, łącznie edytowano 1 raz
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
cbrPL napisał(a):Ja dziś wróciłem z wakacji, w tydzień dokładnie 927km, nie daleko od domu bo ok 150km na mazurkach ale trochę jeżdżenia i zwiedzania i się nabiło. Spalanie wg. komputera 4,1, średnia prędkości 51km/h. Przy dystrybutorze wyszło nieco ponad 46l i spalanie niecałe 5l. Zauważyłem, że u mnie przekłamuje zawsze -0.9l i teraz już wiem ile wychodzi bez liczeniaDodam, że jazda większości po trasie 80-120km/h, ale również trochę kręcenia się po miasteczkach.
W ile osób na pokładzie?
W dwie, ja z moja kobietą, ok 350km z pełnym bagażnikiem, reszta na pusto.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
No to pozazdrościć spalania. Ja też wczoraj wróciłem znad polskiego morza. W sumie w 2 strony 1300km, bo jechałem przez Niemcy i przez błąd na trasie nadłożyłem 100km.
W sumie to było ok 1000km autostrad (średnia prędkość wg kompa 151 km/h) i 300km po polskich dziurach, 2 osoby pełny bagażnik i spalanie wyszło 7l/100km.
W sumie to polecam tą trasę nad zachodnią część naszego morza. Przy dobrej pogodzie i bez bładzenia jechałem z żoną 5,5h 600km, gdzie w tym samym okresie (1 dzień różnicy) brat z żoną jechali po Polsce 9h 480km.
Wnioski każdy wyciągnie samodzielnie.
Pzdr 4all
W sumie to było ok 1000km autostrad (średnia prędkość wg kompa 151 km/h) i 300km po polskich dziurach, 2 osoby pełny bagażnik i spalanie wyszło 7l/100km.
W sumie to polecam tą trasę nad zachodnią część naszego morza. Przy dobrej pogodzie i bez bładzenia jechałem z żoną 5,5h 600km, gdzie w tym samym okresie (1 dzień różnicy) brat z żoną jechali po Polsce 9h 480km.
Wnioski każdy wyciągnie samodzielnie.
Pzdr 4all
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Mi nareszcie udało się skalibrować komputer, poprawne wskazanie uzyskałem dopiero przy nastawie +15 (nie jestem pewien czy to są procenty). Zapamiętanie ustawień poprzez przytrzymanie przycisku INFO działa, chociaż jak już pisałem nie mam żadnego piknięcia.
Jazda 70% miasto, trasy ~15km, sporo w nocy przy minimalnym ruchu, wynik z komputera 5,1, z dystrybutora 5,089
Paliwo BP.
Jazda 70% miasto, trasy ~15km, sporo w nocy przy minimalnym ruchu, wynik z komputera 5,1, z dystrybutora 5,089