Generalnie w granicach do 7l można spokojnie uzyskać. W mieście to zależy od wielu czynników. Natomiast w największe korki spalanie spokojnie dochodzi do ponad 12 l.
Spalanie Mazda3 BK
U mnie w 2.0 B przy baaardzo spokojnej jeździe udało się na trasie na odcinku 90 km uzyskać 6 l – wg kompa
.
Generalnie w granicach do 7l można spokojnie uzyskać. W mieście to zależy od wielu czynników. Natomiast w największe korki spalanie spokojnie dochodzi do ponad 12 l.
cisman napisał(a):Gamboa napisał(a):cisman napisał(a):A ja cały bak wkońcu od zakupu zrobiłem, od rezerwy po kurek zalany i w trasie 80% miasto 20 % droga dojazdowa na ktorej i tak 50 km/h dozwolone wyszło mi 8,7l więc chyba dobry rezultat jak uważacie? Z dystrybutora pokazalo idealnie tak samo jak komputerzobaczymy co będzie po wymianie filtrów we wrześniu może lepiej oby
no to sie pochwal ile zrobiłeś na tym całym baku km
530 km bodajże weszło do baku 46,4 lale mialem zatankowaną 98 ze statoila więc może też to coś dało
teraz zobaczymy jak będzie oby podobnie
patrz ile ja od full zrobiłem km i ile jeszcze mi paliwa zostało
edit: tyle ze ja na autostradzie
15? Sporo. Jaka miales srednia predkosc?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Wa-wa – Mop Mszana, w tym 385km (od wjazdu na AK przy M1 do zjazdu z A1 na Jastrzębie-Zdrój) w 3:30h (Vśr=110km/h) – spalanie ok. 9.1l/100km 

Mój najniższy wynik z całego baku to 6,8L (wg dystrybutora), wakacje w Rumunii, brak autostrad jazda 80-100km/h. Wtedy też udało mi się zrobić 630km do zapalenia się rezerwy
Na co dzień jeżdżę jednak głównie po mieście, wówczas średnia z baku oscyluje w granicach 9,0 – 9,8L i wtedy po 450km odwiedzam stację.
Poza tym jak pewnie większość właścicieli trójek chciałem sprawdzić, ile można wyjeździć z rezerwy. 48L zatankowanego paliwa to mój rekord. Więcej próbował nie będę, szkoda pompy
Nie ukrywam, że szybko zapalająca się rezerwa to jak dla mnie dość irytujący detal.
Na co dzień jeżdżę jednak głównie po mieście, wówczas średnia z baku oscyluje w granicach 9,0 – 9,8L i wtedy po 450km odwiedzam stację.
Poza tym jak pewnie większość właścicieli trójek chciałem sprawdzić, ile można wyjeździć z rezerwy. 48L zatankowanego paliwa to mój rekord. Więcej próbował nie będę, szkoda pompy
Nie ukrywam, że szybko zapalająca się rezerwa to jak dla mnie dość irytujący detal.
Wejdz w ukryte opcje i podwyższ kalkulator od spalania. Bedzie bliżej realnego wyniku. Nie wiem czy wiesz, ale on nadal liczy sobie tak jakby spalał benzynę. Odczytuje sobie różne parametry i wylicza ile teoretycznie paliwa powinno sie spalić.
-
Moderator "3BK" -Paweł
No ja powiem wam że padł mój rekord
Zatankowałem gaz do pełna w okolicach dąbrowy następnie do krk, po mieście trochę i z powrotem pod częstochowę do Blachowni
I o To co mi wyszło jak wjeżdżałem do krk:
A to po całej trasie:
W sumie jechałem na gazie pokazuję spalanie dla benzyny więc te 1,5l gazu trzeba dodać co jest mega sukcesem bo w sumie pierwszy raz jechałem bardziej spokojnie niż agresywnie an tej trasie bo miałem czas
i nie przestawiałem nic w zegarach jakby ktoś miał wątpliwości
a zawsze pokazuje mi tyle na dystrybutorze co na komputerku

Zatankowałem gaz do pełna w okolicach dąbrowy następnie do krk, po mieście trochę i z powrotem pod częstochowę do Blachowni
A to po całej trasie:
W sumie jechałem na gazie pokazuję spalanie dla benzyny więc te 1,5l gazu trzeba dodać co jest mega sukcesem bo w sumie pierwszy raz jechałem bardziej spokojnie niż agresywnie an tej trasie bo miałem czas

Nie patrz na to co pokazuje komputer a dystrybutor.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Wszystkich zainteresowanych pochwaleniem sie swoim wynikiem spalania zapraszam do wydzielonych wątków:
PB i LPG oraz ON
Wszystkich ciekawych jak kalibrować komputer średniego spalania i chętnych do dyskusji zapraszam tutaj:
Kalibracja spalania
Wszystkie inne tematy proszę zakładać w wydzielonych działach dla danej wersji silnikowej w miarę możliwości dopisując sie do juz istniejących wątków – proszę użyć wyszukiwarkę.
PB i LPG oraz ON
Wszystkich ciekawych jak kalibrować komputer średniego spalania i chętnych do dyskusji zapraszam tutaj:
Kalibracja spalania
Wszystkie inne tematy proszę zakładać w wydzielonych działach dla danej wersji silnikowej w miarę możliwości dopisując sie do juz istniejących wątków – proszę użyć wyszukiwarkę.
-
Moderator "3BK" -Paweł