Cześć,
Po serwisie klimatyzacji przestało mi działać kilka funkcji na raz:
– brak kierunkowskazów i awaryjnych
– nie można otworzyć samochodu zdalnie
– brak świateł przeciwmgłowych i drogowych
– nie działają wycieraczki (przód / tył) ale działają spryskiwacze
– nie działa oświetlenie schowka pasażera (żarówka była przepalona – wymieniłem ale bez skutku)
– nie działa ogrzewanie
Pozostałe funkcje działają: światła mijania i pozycyjne, klimatyzacja, oświetlenie tablicy, spryskiwacze po których wycieraczki uruchamiają się samoczynnie. itp.
Niedziałające funkcje są na kilku obwodach, wszystkie bezpieczniki były ok ale prewencyjnie wymieniłem je, niestety bez skutku. Wymieniane bezpieczniki były mocno zaśniedziałe.
Auto mazda 3 BK (2004) 1.6 benzyna. Auto miało kilka lat temu epizody zaśniedziałych styków w instalacji elektrycznej. Nie wiem czy serwis klimatyzacji ma z tą sytuacją związek, czy to przypadek.
Co może być przyczyną takiej awarii?
Wiele funcji elektrycznych na raz przestało działać
Strona 1 z 1
Sprawdź wtyczki pod schowkiem, jeżeli nie pomoże to jedź tam gdzie robiłeś serwis. A właśnie, jak odbierałeś auto to nie widziałeś że połowa funkcji nie działa?
Rozmontowałem wtyczki pod schowkiem pasażera, okazało się, że zamienione miejscami były dwie wąskie wtyczki umiejscowione pod spodem tablicy z bezpiecznikami, które faktycznie mogą przeszkadzać przy wymianie filtra kabinowego.
Zachowanie auta wróciło do normy
– wielkie dzięki za podpowiedzi
!
Zachowanie auta wróciło do normy

Strona 1 z 1