przez Marcis » 23 sty 2018, 23:38
A w jakiej pozycji masz wskazówkę temperatury podczas jazdy i ile km jedziesz? U mnie po wczorajszym -8 rano po uruchomieniu silnika, włączeniu auto ogrzewania na 21 stopni, odczekaniu 30s przed ruszeniem, następnie delikatna jazda 2km bez zatrzymywania i już mam ciepło w samochodzie, a wskaźnik temperatury mam między połową a C czyli Cold, później skręcam na drogę krajowa i tam przejadę niecałe 700 metrów i silnik ma swoją pełną temperaturę, bo wskazówka jest idealnie po środku między C, a H. I nie ważne czy korki, czy lato, zima nie drgnie nawet milimetra. Silnik mam ten sam bo 2.0
Co prawda, ale w pracy ostatnio jechałem scanią i tam był zepsuty termostat, wskazówka lekko pokazała 50 stopni po przejechaniu 30 km, ogrzewania dosłownie zero. U szwagra w audi 2.0 tdi ma zepsuty termostat bo silnik się nie nagrzewa. Nie dochodzi mu do 90 stopni, podczas normalnej jazdy nawet przez kilkanaście kilometrów. No chyba że opór, to dojdzie i wtedy wieje ciepło, ale jak później znowu powoli się jedzie to temperatura spada. No i też może być,jak mówi kropek, że masz nagrzewnicę zapchaną.