Fabryczne akcesoria (opinie i porady)
Witajcie:)
Słuchajcie czy ktoś montował nieoryginalne chlapacze do "Madzi"? Pytam się bo nie wiem czy zamawiać na allegro... Czy trzeba jakoś specjalnie się gimnastykować z ich montażem? Bo te oryginalne są strasznie drogie a na allegro można się zmieścić nawet w 100zł z przesyłką:) i nie wiem czy jest to opłacalne
Słuchajcie czy ktoś montował nieoryginalne chlapacze do "Madzi"? Pytam się bo nie wiem czy zamawiać na allegro... Czy trzeba jakoś specjalnie się gimnastykować z ich montażem? Bo te oryginalne są strasznie drogie a na allegro można się zmieścić nawet w 100zł z przesyłką:) i nie wiem czy jest to opłacalne
- Od: 23 maja 2010, 17:16
- Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Witam,
Ja będę montował, ale w ASO. Samochodzik już stoi na salonie, ale brakuje akcyzy... Co znaczy strasznie drogie
Z tego co pamiętam to niewiele droższe niż 100zł. Jeśli chcesz to montaż jest bardzo prosty i możesz zrobić to sam jeśli masz minimum zdolności manualnych...
Mam pytanie, czy do M3 2.0 DISI, Excl + podejdą felgi 16"
Planuję kupić takie na zimę, ale zastanawiam się czy wejdą, ponieważ w wersji z silnikiem 2.0 są większe tarcze hamulcowe.
Ja będę montował, ale w ASO. Samochodzik już stoi na salonie, ale brakuje akcyzy... Co znaczy strasznie drogie
Mam pytanie, czy do M3 2.0 DISI, Excl + podejdą felgi 16"
Pozdrawiam
Jarlath
Jarlath
- Od: 14 lip 2010, 18:20
- Auto: Mazda 3 (BL '10) Excl+ SD 2.0 MZR DISI i-stop, Lampy BX
W Lublinie oryginalne chlapacze w ASO 250 zł (przód) + 250 zł. (tył) + 60 zł. (montaź) czyli 560 zł (wiem bo pytałem). Z allegro 40-50 zł. Montaź we własnym zakresie. Kupiłem na allegro , czekam na większy deszcz i wtedy się przekonam czy było warto.
- Od: 4 lip 2010, 08:58
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 Comfort , hatchback
Miałeś problemy z założeniem tych nie oryginalnych? możesz podesłać link na allegro jakie kupiłeś?:) ja na razie zamówiłem sobie dywanik gumowy do bagażnika za 55zł, czekam aż przyjdzie i zobaczymy czy będzie pasować
Jarlath napisał(a):Mam pytanie, czy do M3 2.0 DISI, Excl + podejdą felgi 16"Planuję kupić takie na zimę, ale zastanawiam się czy wejdą, ponieważ w wersji z silnikiem 2.0 są większe tarcze hamulcowe.
Podejdą – możesz spokojnie kupować
maryjusz napisał(a):W Lublinie oryginalne chlapacze w ASO 250 zł (przód) + 250 zł. (tył) + 60 zł. (montaź) czyli 560 zł (wiem bo pytałem). Z allegro 40-50 zł. Montaź we własnym zakresie. Kupiłem na allegro , czekam na większy deszcz i wtedy się przekonam czy było warto.
Oryginały nie powinny przekraczać 200 zł/kpl na oś. Cena jak za kawałek plastiku "made in china" jest z kosmosu. Skuteczność ochrony przed błotem wątpliwa ze względu na niewielkie rozmiary za to nie szpecą tak auta jak tańsze "zamienniki". Co kto lubi – ja żadnych chlapaczy nie mam i nie planuję zakładać.

pluck napisał(a):@Bari –> to koniecznie daj znać co i jak z tym dywanikiem!
no dywanik pasuje, ale jest z wątpliwej jakości materiału... Miałem nadzieję, że to będzie coś gumopodobnego, a to jest takie nie wiadomo co... Ale nie ma co narzekać ma to spełniać rolę zabezpieczenia przed zabrudzeniem lub przed zniszczeniem, moim zdaniem jak się to położy to nie wygląda źle a drogie nie jest:)
a ja mam do Was pytanie o podstopnicę:
Mam oryginalne dywaniki gumowe, ale niestety nie mają one przedłużonej gumy, która chroniłaby wykładzinę przed wytarciem pod lewą stopą. W drugim aucie za podstopnicę "robi" własnie taki kawałek gumy wypuszczony z dywanika. W jednym z wątków, bodajże dla wersji BK, ktoś opisał, że zrobił podstopnicę z kawałka starego dywanika, który przykleił do wykładziny taśmą dwustronną. Są w ASO oryginalne podstopnice aluminiowe, ale nie wiem ile kosztują (nie problem się dowiedzieć) – pewnie sporo. Takie podstopnice są też w sklepach internetowych z art do tunningu.
Niestety nie mam pojęcia jak się je montuje, jak z wymiarami, czy musza to być podstopnice dedykowane do konkretnego modelu czy też w ramach jakiegoś marginesu uniwersalności można taką podstopnicę zamówić? Jak Wy rozwiązaliście tę kwestię?
Mam oryginalne dywaniki gumowe, ale niestety nie mają one przedłużonej gumy, która chroniłaby wykładzinę przed wytarciem pod lewą stopą. W drugim aucie za podstopnicę "robi" własnie taki kawałek gumy wypuszczony z dywanika. W jednym z wątków, bodajże dla wersji BK, ktoś opisał, że zrobił podstopnicę z kawałka starego dywanika, który przykleił do wykładziny taśmą dwustronną. Są w ASO oryginalne podstopnice aluminiowe, ale nie wiem ile kosztują (nie problem się dowiedzieć) – pewnie sporo. Takie podstopnice są też w sklepach internetowych z art do tunningu.
Niestety nie mam pojęcia jak się je montuje, jak z wymiarami, czy musza to być podstopnice dedykowane do konkretnego modelu czy też w ramach jakiegoś marginesu uniwersalności można taką podstopnicę zamówić? Jak Wy rozwiązaliście tę kwestię?
Witam,
Właśnie też zauważyłem przed zakupem, że ta wykładzina pod lewą stopą może po jakimś czasie kiepsko wyglądać... Wynegocjowałem dodatkowo przy zakupie tą podpórkę z aluminium + guma (BBP3-V8-210). Powinno rozwiązać problem na stałe. Cena o ile dobrze pamiętam powalała (około 300PLN) bez montażu. Montuje się wkrętami albo zatrzaskami do jakieś plastikowej płyty, która jest pod wykładziną. Jak już odbiorę samochód to się zainteresuję jak zamontowali...
Właśnie też zauważyłem przed zakupem, że ta wykładzina pod lewą stopą może po jakimś czasie kiepsko wyglądać... Wynegocjowałem dodatkowo przy zakupie tą podpórkę z aluminium + guma (BBP3-V8-210). Powinno rozwiązać problem na stałe. Cena o ile dobrze pamiętam powalała (około 300PLN) bez montażu. Montuje się wkrętami albo zatrzaskami do jakieś plastikowej płyty, która jest pod wykładziną. Jak już odbiorę samochód to się zainteresuję jak zamontowali...
Pozdrawiam
Jarlath
Jarlath
- Od: 14 lip 2010, 18:20
- Auto: Mazda 3 (BL '10) Excl+ SD 2.0 MZR DISI i-stop, Lampy BX
No to ja poszedłem budżetowo. Pomysł ojca.
Kawałek welurowego wygłuszenia z jakiegoś szrota. Odpowiednio wycięty tak, że także zakrywa bok (nie tylko górną część). Przyklejony rzep i przyczepione do "odpoczywajki lewej nogi". Jak mi się znudzi lub zniszczy odrywam i jest (mam nadzieję) cacy.
A tak swoją drogą, to zauważyłem, że częściej niż w poprzednim aucie lewa noga, jak jest niepotrzebna spoczywa na podłodze, a nie na tej podstopnicy (czy jak to tam zwał). Nie wiem czemu – więcej miejsca?
Kawałek welurowego wygłuszenia z jakiegoś szrota. Odpowiednio wycięty tak, że także zakrywa bok (nie tylko górną część). Przyklejony rzep i przyczepione do "odpoczywajki lewej nogi". Jak mi się znudzi lub zniszczy odrywam i jest (mam nadzieję) cacy.
A tak swoją drogą, to zauważyłem, że częściej niż w poprzednim aucie lewa noga, jak jest niepotrzebna spoczywa na podłodze, a nie na tej podstopnicy (czy jak to tam zwał). Nie wiem czemu – więcej miejsca?
- Od: 16 gru 2008, 16:52
- Auto: Mazda3 BL 1.6 2009
Dokładnie, podstopnicę w wersji „ekonomicznej” można sobie zrobić z kawałka, np. wykładziny mocowanej na rzepy. Ja się przymierzam do zamontowania metalowej, ale łącznie z nakładkami na pedały, bo moim zdaniem tylko wtedy to harmonijnie wygląda. Właśnie jestem na etapie poszukiwania tańszej alternatywy dla firmowej, bo cena w tym przypadku również zwala z nóg (ok. 700 zł za kpl. nakładki na pedały plus podstopnica). Jak coś fajnego znajdę i założę to się pochwalę 
wercyngetoryx,
Podstopnica jak najbardziej może być uniwersalna – dobierasz pasującą mniej więcej wymiarami do miejsca i tyle. Mocuje się ją wkrętami.
wercyngetoryx,
Podstopnica jak najbardziej może być uniwersalna – dobierasz pasującą mniej więcej wymiarami do miejsca i tyle. Mocuje się ją wkrętami.

Szkoda, że u nas nie ma takich cen:
http://mazda-3.sgpetch.co.uk/pages/acce ... st/id=7417
http://mazda-3.sgpetch.co.uk/pages/acce ... et/id=7416
wprawdzie jest to cena netto, ale VAT w UK wynosi 17,5% ... co daje ok. 60% różnicy w cenie
!!. Nie jeździ ktoś przypadkiem do Anglii? 
http://mazda-3.sgpetch.co.uk/pages/acce ... st/id=7417
http://mazda-3.sgpetch.co.uk/pages/acce ... et/id=7416
wprawdzie jest to cena netto, ale VAT w UK wynosi 17,5% ... co daje ok. 60% różnicy w cenie

A propo dywaników materiałowych jakoby orginalnych dodawanych do mazdy w salonie przy zakupie zazwyczaj jako bonus, bądz do kupienia za około ( o ile pamiętam 150zł) czy one nie są czasem robionoe u nas w kraju na jakieś większe zamówienie przedstawicielstwa w Polsce ?
Bo cena nie za wysoka, jakośc zresztą też, szczególnie obszycie i ścieg napisu mazda 3, zostawiają wiele do życzenia i z wyglądu bliżej im do allegrowych dywaników niż czegoś salonowego.
Bo cena nie za wysoka, jakośc zresztą też, szczególnie obszycie i ścieg napisu mazda 3, zostawiają wiele do życzenia i z wyglądu bliżej im do allegrowych dywaników niż czegoś salonowego.
- Od: 18 kwi 2010, 19:46
- Auto: mazda 3 1.6 benz elegance
csscss napisał(a):A propo dywaników materiałowych jakoby orginalnych dodawanych do mazdy w salonie przy zakupie zazwyczaj jako bonus, bądz do kupienia za około ( o ile pamiętam 150zł) czy one nie są czasem robionoe u nas w kraju na jakieś większe zamówienie przedstawicielstwa w Polsce ?
Może być.
Jestem za to niemal pewny, że dywaniki, które ja dostałem nie były robione dla BL, tylko do BK. Na szczęście pasują niemal idealnie więc nie jest to problem.
csscss,
Oryginalne dywaniki welurowe występują w dwóch wariantach: Standard oraz Luxury. Różnią się one dość wyraźnie jakością i ceną. Wersja standardowa jest cieńsza a krawędź jest naokoło obszyta samą nicią – koszt to właśnie ok. 150 zł. Odmiana luksusowa jest grubsza, od spodu wzmocniona chropowatym tworzywem a krawędź elegancko wykończona lamówką. Posiadam i z czystym sumieniem mogę polecić tą drugą, mimo dwukrotnie wyższej ceny – warto. Co do ich pochodzenia to w obu przypadkach obstawiam raczej "chińczyka"
myManArm,
Nie sądzę abyś dostał dywaniki od BK, ponieważ do BL nie mógłbyś ich zamocować – abstrahując od kształtu w nowej trójce są po dwa zatrzaski mocujące na brzegach a w „starej” zdaje się jeden pośrodku – jeśli się mylę to proszę mnie poprawić
Oryginalne dywaniki welurowe występują w dwóch wariantach: Standard oraz Luxury. Różnią się one dość wyraźnie jakością i ceną. Wersja standardowa jest cieńsza a krawędź jest naokoło obszyta samą nicią – koszt to właśnie ok. 150 zł. Odmiana luksusowa jest grubsza, od spodu wzmocniona chropowatym tworzywem a krawędź elegancko wykończona lamówką. Posiadam i z czystym sumieniem mogę polecić tą drugą, mimo dwukrotnie wyższej ceny – warto. Co do ich pochodzenia to w obu przypadkach obstawiam raczej "chińczyka"
myManArm,
Nie sądzę abyś dostał dywaniki od BK, ponieważ do BL nie mógłbyś ich zamocować – abstrahując od kształtu w nowej trójce są po dwa zatrzaski mocujące na brzegach a w „starej” zdaje się jeden pośrodku – jeśli się mylę to proszę mnie poprawić

No moze i tak. Faktycznie dziury na zatrzaski sa na brzegach, ale i tak ich nie przyczepialem. Jakos nie chciało mi się ciąc wykladziny zeby zamontowac zatrzaski. Na szczescie druga, chropowata strona dywanika dobrze trzyma sie wykładziny i nie ma problemu. Koniec OT 
KMBak napisał(a):Tutaj też o dywanikach: viewtopic.php?f=476&t=178595
CezaR83 napisał(a):Bari napisał(a):Czy ktoś montował w swojej M3 hak holowniczy?
TAK, temat jest na forum
Opcja Szukaj wypluła: TO
Tak czytałem to, ale właśnie zastanawiałem się czy cena w ASO nadal jest taka sama i czy hak też jest taki sam:) Czy będę mógł sobie kupić ten od BK i zamontować w moim (w sumie BL to BK tylko w nowej budzie) ale chcę się upewnić:D