Mazda3 (BL) – Wrażenia i opinie

Mazda3 2008–2013

Postprzez ZOOMik » 8 kwi 2010, 22:42

No z takiej perspektywy to musiał być <szok> Tak na marginesie to takie jednostkowe, skrajne przypadki należałoby w ogóle pominąć w analizach.
Niczego nie ujmując inżynierom z Mazdy, silniki o których mowa, moim zdaniem niczym wyjątkowym ani nowatorskim się nie wyróżniają (może poza systemem i-stop). Również w kwestii zużycia paliwa nie odbiegają jakoś znacząco od konkurencji.
Piszesz, że palisz nie za dużo. Jak dla mnie to palisz za mało, nawet jak na eco driving, ale oczywiście przyjmijmy, że można, bo przecież nikt z nas nie będzie tego weryfikował razem z Tobą. Za to na pewno będziesz inspiracją i natchnieniem dla pozostałych użytkowników do prób "jazdy o kropelce" :D
Nie chciałbym „podcinać skrzydeł”, ale raporty usera „jk_cz” ze Spritmonitor, abstrahując od rzetelności, i tak dotyczą spalania na obszarze (trasa/miasto/autostrada), a przypomnę, że nas interesuje tylko samo miasto, więc chociażby z tego powodu nie jest to dobry przykład. Gdy zajrzeć w statystyki pozostałych użytkowników, którzy podają spalanie wyłącznie w mieście to już nie jest tak różowo, ale za to znacznie bliżej realiów. Podobne wnioski wypływają z lektury dzienników kosztów rodem z „naszego podwórka” (na autocentrum.pl) a konkretnie forumowiczów – „An_stb” oraz „ice3man1982”, którzy jak my pomykają m3 2.0 L.
<ściana>
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez pluck » 8 kwi 2010, 23:03

odebrałem samochód i jak narazie super.
Zestaw głośnomówiący działa bardzo fajnie – dopiero gdy się go dobrze skonfiguruje. Jedyny minus to gdy wysyłam kontakty z telefonu to zestaw wybiera numer typu +48xxx źle i dostaję komunikat, że nie ma takiego numeru. On importuje 48xxx (bez "+" na początku) i nie łączy. Dopiero gdy zmieni sie numer i usunie "+48" to działa (może być uciążliwe za granicą).

druga sprawa to elektrycznie składane lusterka: szkoda, że nie da rady skonfigurować tego tak aby one się same składały gdy np. zamknie się samochód. Trzeba za każdym razem ręcznie je składać (no chyba, że ktoś zna jakiś sposób. Instrukcja nic nie mówi na ten temat).

a reszta wyjdzie w praniu.

Jestem pod wrażeniem zawieszenia oraz skrzyni biegów. Podświetlenia się ekstra, radio gra ładnie. niesamowicie wygodne siedzenia i dobra klima...
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 mar 2010, 00:25
Auto: M3 BL Excl+

Postprzez ZOOMik » 8 kwi 2010, 23:20

pluck napisał(a):odebrałem samochód i jak narazie super.

Gratulacje :)
pluck napisał(a):Zestaw głośnomówiący działa bardzo fajnie – dopiero gdy się go dobrze skonfiguruje. Jedyny minus to gdy wysyłam kontakty z telefonu to zestaw wybiera numer typu +48xxx źle i dostaję komunikat, że nie ma takiego numeru. On importuje 48xxx (bez "+" na początku) i nie łączy. Dopiero gdy zmieni sie numer i usunie "+48" to działa (może być uciążliwe za granicą).

Łe, tego to nie wiedziałem, bo tak numerów nie wpisuję :)

pluck napisał(a):druga sprawa to elektrycznie składane lusterka: szkoda, że nie da rady skonfigurować tego tak aby one się same składały gdy np. zamknie się samochód. Trzeba za każdym razem ręcznie je składać (no chyba, że ktoś zna jakiś sposób. Instrukcja nic nie mówi na ten temat).

No niestety tylko guziczkiem, ale można się przyzwyczaić.

pluck napisał(a):a reszta wyjdzie w praniu.

Jestem pod wrażeniem zawieszenia oraz skrzyni biegów. Podświetlenia się ekstra, radio gra ładnie. niesamowicie wygodne siedzenia i dobra klima...

<spoko>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez buczos » 10 kwi 2010, 12:12

ZOOMik napisał(a):
pluck napisał(a):odebrałem samochód i jak narazie super.

Gratulacje :)

również gratuluję :) szerokości <spoko>
Kamil
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 16:20
Auto: 2019 Mazda 6
2008 Peugeot 107
Było:
Laguna 3 GT
Mazda 3 Sedan BK Top Sport 323F BA

Postprzez wan7 » 11 kwi 2010, 21:05

Witajcie,

Czy wiecie gdzie do Mazdy BL hatchback kupić listwy ochronne na drzwi. Te w salonie kosztują ponad 500 pln :(
Czy do tego modelu są listwy ochronne na zderzaki i ewentualnie gdzie je można kupić?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

pozdrawiam,
wan7
Początkujący

Od: 28 mar 2010, 23:54

Postprzez bart.kr » 11 kwi 2010, 21:54

zobacz w temacie Akcesoria

listwy, ktore raczej kupie to http://allegro.pl/item987396712_mazda_3_2009_10_samochodowe_listwy_boczne_z_formy.html

w salonie zaproponowali mi, ze mozna zalozyc listwy z mazdy 2 . powiedzieli ze niewiele sie roznia, ladnie pasuja i sa ok 2 razy tansze.
mowili, ze juz tak robili i bylo ok.
Początkujący

Od: 27 mar 2010, 23:06
Auto: M3 excl.++ 1,6 MZR

Postprzez bart.kr » 11 kwi 2010, 22:12

mx5 napisał(a):Witam,
wersje elegance pochodzą z rynku francuskiego, a różnice w porównaniu z exclusive to:
na +:
– czujniki zmierzchu i deszczu
– światła przeciwmgielne
– lusterko fotochromatyczne
– tempomat
– czujniki cofania

na –:
– brak podgrzewanych siedzeń
– brak spryskiwaczy reflektorów
– brak automatycznie zapalających się świateł do jazdy dziennej

a teraz moje pytanie i prosba o porade.
mam zamowiona M3 elegance – wazniejsze dane j/w. kosztuje 1000 wiecej niz exclusive. ale
bedac w sobote w salonie, dostalem mozliwosc zamiany tej mazdy na inna (exclusive plus +), ktora na salonie stoi, a od elegance posiada wiecej o:
– podgrzewana szyba przednia
– Bluetooth
– reflektory biksenonowe z AFS
– felgi 17" (5x2 ramienne) opony 205/50
– podgrzewane siedzenia
– spryskiwacze reflektorow
– automatyczne zapalajace sie swiatla mijania
– przednie fotele sportowe
– czerwono-pomaranczowe/niebieskie podswietlenie zegarow
– przesuwny podlokietnik
– podswietlenie uchwytow na drzwiach
– kolor lakieru: zamiast niebieskiego (celestial blue) – czerwony

a nie ma opon zimowych w prezencie, ale zamias tego dodatkowy 1000 PLN rabatu

w sumie ta wersja po tym dodatkowym 1000 rabatu jest drozsza o 4000 PLN.

pytanie:
brac ta czerwona ??
jutro musze dac odpowiedz

dzieki za rady i porady
Początkujący

Postprzez pluck » 11 kwi 2010, 23:34

nieźle.

ilość bajerów za tę cenę jest dobra. ja z tej listy nie mam: biksenonów oraz podświetlenia.
reszta jest bardzo przydatna!

w czerwieni bardzo ładnie wygląda (wczoraj taką na mieście widziałem).

to jaka jest ostateczna cena? z jakim silnikiem?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bart.kr » 11 kwi 2010, 23:47

cena zaszla juz do ..... 72800
do tego mozna wziac police za 499

silnik benzyna 1,6
Początkujący

Postprzez pluck » 12 kwi 2010, 00:01

mój excl+ kosztował 70800 (ten sam silnik). W pakiecie oczywiście polisa oraz opony.
Wartość opon to ok. 2000PLN.
Pytanie zatem: czy biksenony oraz zegary są warte 4000PLN? (czyli 2k za opony oraz 2k różnicy w cenie). chyba trochę dużo (podświetlenie to tylko bajer, biksenony przydatne).

Jakby dali opony to bez wachania bym brał... a tak to –> rób jak chcesz ;–)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mx5 » 12 kwi 2010, 20:56

Ja bym brał tego excl+ ale spróbuj jeszcze się potargować, te 72800 to standardowa cena, dealer powinien jeszcze coś od siebie opuścić bądź dorzucić przynajmniej alarm i welurowe dywaniki.
Forumowicz

Od: 29 mar 2010, 12:03

Postprzez bart.kr » 12 kwi 2010, 22:01

mx5 napisał(a): dealer powinien jeszcze coś od siebie opuścić bądź dorzucić przynajmniej alarm i welurowe dywaniki.

no i sie zdecydowalem :)
ta niebieska miala byc niewiadomo kiedy, a czerwona juz stoi. mozna posiedziec, podotykac ....
co prawda inni tez w niej siedzieli, ale pracownicy salonu maja go wyczyscic i ma byc "jak z fabryki"

udalo mi sie wytargowac pare gratisow: alarm, dywaniki gumowe 4 sztuki, gumowa wykladzine do bagaznika oraz montaz fartuchow przeciwblotnych gratis

jeszcze pare dni i dolacze do dumnych posiadaczy wlascicieli mazdy <serduszka>
Początkujący

Postprzez pluck » 13 kwi 2010, 10:28

gratuluję i mam nadzieję, że przed weekendem odbierzesz... :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez rower26 » 13 kwi 2010, 23:44

Witam szczęśliwych posiadaczy BL,

Mam pytanie do użytkowników BL w Hatchback'u.

Po odbiorze nowej m3 2.0 mam pewne wątpliwości czy coś nie było grzebane przy tym samochodzie może to jest obsesja jakaś nie wiem (poprzedni samochód miałem wspawaną ćwiarą którą zauważyłem sam po jakimś czasie i może dlatego, a kurcze w 2006 roku dostęp do czujników lakieru był trudniejszy niż teraz :)).

Dodam że całą przed zakupem przejechałem czujnikiem lakieru ale spać nie dają mi dwie rzeczy.

1) sposób zamontowania małej trójkątnej szybki w tylnych drzwiach. Ta po stronie kierowcy ma napisy "na zewnątrz" i czytając ją, kierunek tekstu jest prawidłowy. Szybka po stronie pasażera ma napisy wewnątrz i stojąc przodem do samochodu czyta się ją wspak. Reasumując obydwie szybki nie są swoim lustrzanym odbiciem a są po prostu jednakowe. Czy szanowni forumowicze również tak mają ?
2) Sprawa spasowania tylnej klapy do błotników i spojlera do dachu. Stojąc przodem do tyłu auta prawa strona czyli ta od pasażera ma widocznie większą szczelinę niż ta od strony kierowcy. Czy wasze "szpary" :) :) (wiem że fajnie to brzmi ale cóż) drodzy forumowicze są idealnie równe ? Co idzie za większą szparą spasowanie spojlera górnego do dachu po stronie pasażera też nie jest idealnie równe.

Cechy te zauważyłem po przyjeżdzie do domu (przy oględzinach nie rzuciły mi się w oczy) bardziej byłem zaaferowany sprawdzaniem lakieru. Śruby mocowania tylnej klapy do dachu nie mają śladów odkręcania.

Dzięki za odpowiedzi,

p.s. na razie przez 3 dni machnąłem 800 km i jest super. W porównaniu do civica 1.7 ctdi 100 KM z którego się przesiadłem jest znaczna różnica w komforcie podróżowania. Co do przyspieszenia i różnicy pomiędzy 100 konnym Dieslem a 150 konną benzyną na razie się nie wypowiadam gdyż przy docieraniu chyba raz zdarzyło mi się dobić do 5k obrotów a raczej pomiędzy 4 a 6 tys zaczyna się największa frajda.

pozdr,
Rower
Początkujący

Od: 17 mar 2010, 20:41
Auto: M3 BL excl+ 2.0

Postprzez bart.kr » 14 kwi 2010, 13:22

wszyscy o tym dawno wiedza, ale dla tych co maja wątpliwosci
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/Najladniejsze_wnetrze_ma,a,163020.html
zapraszam do krotkiego artykulu
Początkujący

Postprzez pluck » 14 kwi 2010, 14:35

:–)

PS. Widziałem dzisiaj po raz kolejny czerwoną M3 na miejscie i potwierdzam, że dokonałeś dobrego wyboru.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 15 kwi 2010, 10:45

rower26 napisał(a):Dodam że całą przed zakupem przejechałem czujnikiem lakieru ale spać nie dają mi dwie rzeczy.

1) sposób zamontowania małej trójkątnej szybki w tylnych drzwiach. Ta po stronie kierowcy ma napisy "na zewnątrz" i czytając ją, kierunek tekstu jest prawidłowy. Szybka po stronie pasażera ma napisy wewnątrz i stojąc przodem do samochodu czyta się ją wspak. Reasumując obydwie szybki nie są swoim lustrzanym odbiciem a są po prostu jednakowe. Czy szanowni forumowicze również tak mają ?

Mają :)
2) Sprawa spasowania tylnej klapy do błotników i spojlera do dachu. Stojąc przodem do tyłu auta prawa strona czyli ta od pasażera ma widocznie większą szczelinę niż ta od strony kierowcy. Czy wasze "szpary" :) :) (wiem że fajnie to brzmi ale cóż) drodzy forumowicze są idealnie równe ? Co idzie za większą szparą spasowanie spojlera górnego do dachu po stronie pasażera też nie jest idealnie równe.

U mnie spasowanie OK – nie ma widocznych różnic.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 16 kwi 2010, 22:30

rower26 napisał(a):2) . Czy wasze "szpary" :) :) (wiem że fajnie to brzmi ale cóż) drodzy forumowicze są idealnie równe ?

Moja szpara jest ideał :D a spoiler też nieźle spasowany ;)
A tak poważnie zdażają sie i takie rzeczy z fabryki. Jeśli lakier mierzyłeś dobrym miernikiem i jest ok. to jest oki ;)
rower26 napisał(a):p.s. na razie przez 3 dni machnąłem 800 km i jest super. W porównaniu do civica 1.7 ctdi 100 KM z którego się przesiadłem jest znaczna różnica w komforcie podróżowania. Co do przyspieszenia i różnicy pomiędzy 100 konnym Dieslem a 150 konną benzyną na razie się nie wypowiadam gdyż przy docieraniu chyba raz zdarzyło mi się dobić do 5k obrotów...
1. Gratulacje wersji silnikowej – bardzo dobry wybór. 2. Nie porównuj silnika diesla do benzyny bo się nie da – to są dwie zupełnie różne jednostki o zupełnie różnej charakterystyce. 3.Ta jednostka bez problemu "kładzie" tego diesla ;)
rower26 napisał(a):... a raczej pomiędzy 4 a 6 tys zaczyna się największa frajda.
Rower... Ty bardzo dobrze rozumiesz ten samochód :D ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 11:35
Auto: Mazda 3 BK LF było....

Postprzez paros » 18 kwi 2010, 01:54

Witam serdecznie,
mam na imię Mariusz i czasami używam mazdy 3.
Chciałbym się odnieść do wątków, w których poruszany był temat wyposażenia w zależności od kraju.
Ja dokonałem zakupu, w zeszłym roku na Słowacji, i tam była to wersja taka ze środka tabeli ale porównując z polską exclusive plus nie mam tylko bluetooth.
Natomiast dużym plusem jest to, że Słowacy oferują 5 lat gwarancji i chyba to mnie przekonało.

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w trasie!
Mariusz
Początkujący

Od: 18 kwi 2010, 01:44
Auto: Mazda 3 TX 2009 1,6 MZR
Mazda 6 MZCD 2009 kombi:)

Postprzez wirecki » 18 kwi 2010, 10:59

Doszła jeszcze Mazda 3 1.6 MZR w wersji Exclusive hatchback, która też przyspiesza lepiej niż obiecuje producent – czytałem to na www.autosalonpomorski.pl
Początkujący

Od: 20 mar 2010, 23:12