Mazda 3 BL spalanie – ile pali Twoja Mazda3
ale na trasie on nic nie zmienia 
no fakt, ale Polska to nie Niemczy czy Czechy, gdzie wjeżdżasz do kraju autostradą i nią wyjeżdżasz....
niestety, zawsze jakaś mieścina, korek, teren zabudowany.... tak bardzo ogólnie rzecz ujmując! a przynajmniej na wschodzie Polski...
niestety, zawsze jakaś mieścina, korek, teren zabudowany.... tak bardzo ogólnie rzecz ujmując! a przynajmniej na wschodzie Polski...
- Od: 5 kwi 2008, 16:05
- Auto: Pożegnał Mazda 626 99r.
Powitał Mazda 3 KIREI+ 11r.
To prawda i nie tylko na wschodzie
Jeśli nie podróżujemy akurat trasą szybkiego ruchu, to raczej nie unikniemy przymusowych pauz za sprawą sygnalizacji świetlnych. W takich warunkach i-stop pozwala coś tam „urwać”, ale nie oszukujmy się, jego udział w obniżeniu wyniku spalania i tak jest praktycznie żaden w stosunku do „zasług” samego kierowcy, co pokazują dobitnie „cyfry”, które wcześniej zaprezentowałem.

oczywiście, też tak podejrzewam...
zapewne rzecz nabiera znaczenia na dłuższych odcinkach jazdy po mieście.
BTW
coś moja Madzia ostatnio sporo pali, tak mi się wydaje...
czy Wasze"komputery" poprawnie wyliczają spalanie? wyniki zbliżone do rzeczywistych?
zapewne rzecz nabiera znaczenia na dłuższych odcinkach jazdy po mieście.
BTW
coś moja Madzia ostatnio sporo pali, tak mi się wydaje...
czy Wasze"komputery" poprawnie wyliczają spalanie? wyniki zbliżone do rzeczywistych?
Ksylo napisał(a):czy Wasze"komputery" poprawnie wyliczają spalanie? wyniki zbliżone do rzeczywistych?
U mnie przeważnie (90%) wskazanie jest idealne (dokładność zaokrąglenia), jeśli nie to +0,1 litra – stronę wcześniej zamieściłem taki raport ze swojego spalania – tam widać co i jak.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
na chwilę obecną jeszcze nic nie sprawdzałem i nie liczyłem, opieram sie na wskazaniu komputera
było coś blisko 9L, ale oczywiście (jak pisałeś) ma na to wpływ wiele czynników! ostatnio jeżdżę tylko po mieście i to w pośpiechu
trzeba będzie zafundować Madzi tradycyjne liczenie spalania, (zobaczymy czy sie sprawdzi/potwierdzi)
gdyż głównie interesuje mnie właśnie poprawność wskazań komputera...
edit:
suma summarum nie ma sie co oszukiwać, na wynika spalania w głównej mierze odpowiedzialny jest kierowca i jego styl jazdy...
było coś blisko 9L, ale oczywiście (jak pisałeś) ma na to wpływ wiele czynników! ostatnio jeżdżę tylko po mieście i to w pośpiechu
trzeba będzie zafundować Madzi tradycyjne liczenie spalania, (zobaczymy czy sie sprawdzi/potwierdzi)
gdyż głównie interesuje mnie właśnie poprawność wskazań komputera...
edit:
suma summarum nie ma sie co oszukiwać, na wynika spalania w głównej mierze odpowiedzialny jest kierowca i jego styl jazdy...
U mnie na ostatnim baku komputer pokazywał 7,5l/100, na dystrybutorze wyszło 7,05. Ale 2 wcześniejsze to spalanie na dystrybutorze i wg komputera się pokrywały. Wskazania komputera ja przyjmuję jako orientacyjne.
Ksylo napisał(a):na chwilę obecną jeszcze nic nie sprawdzałem i nie liczyłem, opieram sie na wskazaniu komputera
Jak tylko po mieście i na dodatek w pośpiechu to nie pali Ci sporo tylko normalnie

Model: Mazda 3 BL Sedan
Silnik: 1.6 PB
1. trasa: z Polski do Grecji ok. 1800 km, w tym 1300 km autostrady ( przeważnie 130 km/h), pozostałe 500 km zgodnie z przepisami
4 osoby , bagażnik na full, klima włączona całą drogę
7,6 l/100km
2. trasa:non stop autostrada A4 – 150 km; przeważnie 140 km/h ; 3 osoby bez klimy
7,9 km/h
Nie zauważam dużego wpływu klimy na spalanie; ciekawi mnie jak u innych
Silnik: 1.6 PB
1. trasa: z Polski do Grecji ok. 1800 km, w tym 1300 km autostrady ( przeważnie 130 km/h), pozostałe 500 km zgodnie z przepisami
4 osoby , bagażnik na full, klima włączona całą drogę
7,6 l/100km
2. trasa:non stop autostrada A4 – 150 km; przeważnie 140 km/h ; 3 osoby bez klimy
7,9 km/h
Nie zauważam dużego wpływu klimy na spalanie; ciekawi mnie jak u innych
- Od: 13 paź 2011, 12:14
następne laboratoryjne badanie nijak mające się do realnego wpływu. Moim zdaniem po obserwacji wpływu klimy w 3 autach na spalanie, uważam dalej, że jest on pomijalny. No, chyba że ktoś walczy o każdą kropelkę paliwa
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
to teraz ja mogę pochwalic sie spaleniem .Autko posiadam od juz rok zrobione ponad 25 tyś .
Spalanie do pracy i jakis mały wypad rodzinny to ok 7 litrów przy prędkości ok 45-50 km. według wskazań kom. Trasa z Niemiec do Polski ok 1000 km. trzy osoby dorosle ,dziecko i bagaże spalanie 8,5 litra przy 105 km/h . Dojazd do pracy w ciągu tygodnia ok 300 km. Jazda normalna bez szaleństw to tankuje średnio ok. 24 litrów paliwa ,jazda zawsze z włączona klimą .
Spalanie do pracy i jakis mały wypad rodzinny to ok 7 litrów przy prędkości ok 45-50 km. według wskazań kom. Trasa z Niemiec do Polski ok 1000 km. trzy osoby dorosle ,dziecko i bagaże spalanie 8,5 litra przy 105 km/h . Dojazd do pracy w ciągu tygodnia ok 300 km. Jazda normalna bez szaleństw to tankuje średnio ok. 24 litrów paliwa ,jazda zawsze z włączona klimą .
- Od: 26 maja 2013, 21:17
- Auto: Mazda3 2009rok. 1.6 benzyna
A moja pali ile wleje to wszystko spali 
mysiak napisał(a):następne laboratoryjne badanie nijak mające się do realnego wpływu.
Badania ADAC z linku, moim zdaniem, nie są laboratoryjne a co za tym idzie oderwane od rzeczywistości.
mazda KLUB napisał(a):A moja pali ile wleje to wszystko spali
Nie ma jak merytoryczny głos w dyskusji

Ale zgodny ze stanem faktycznym – nie ma miejsca na polemikę.
-
Mam pytanie do posiadaczy Mazdy 3 BL z silnikiem benzynowym 2.0 151 KM – user KMBak napisał kiedyś:
Ma on Mazdę 3 z silnikiem MZR 1.6 105KM. Jak ktoś wykonał podobne statystyki dla silnika 2.0 151KM, to proszę – napiszcie.
Nie muszą to być wartości spalania chwilowego dokładnie przy takich prędkościach – może być np. 90, 100, 110, 120 (km/h), itp. na trasie. Z włączoną klimatyzacją lub bez, jaki stopień załadowania, jaka no Pb – zaznaczcie to tylko. I jeszcze na jakich felgach – najbardziej chciałbym na 17" 205/50.
A jak jeszcze ktoś dodałby spalanie na mieście przy średniej prędkości np. 10, 20, 30 (km/h), to już by było super.
~100 km/h ~ 6,5 l/100 (auto z 2 osobami bez bagaży, klima AUTO, jak wyżej około 6 l /100 km)
~110 km/h ~ 7l /100
~120 km/h ~ 7,5l /100
~130 km/h ~ 8l ...
~140 km/h ~ 8,5-9l ...
powyżej 150 dobrze ponad 10 i czasem 11...
Ma on Mazdę 3 z silnikiem MZR 1.6 105KM. Jak ktoś wykonał podobne statystyki dla silnika 2.0 151KM, to proszę – napiszcie.
Nie muszą to być wartości spalania chwilowego dokładnie przy takich prędkościach – może być np. 90, 100, 110, 120 (km/h), itp. na trasie. Z włączoną klimatyzacją lub bez, jaki stopień załadowania, jaka no Pb – zaznaczcie to tylko. I jeszcze na jakich felgach – najbardziej chciałbym na 17" 205/50.
A jak jeszcze ktoś dodałby spalanie na mieście przy średniej prędkości np. 10, 20, 30 (km/h), to już by było super.
- Od: 6 lut 2014, 23:32
- Auto: Pug 207 1.6 VTI.
KA_pl napisał(a):A jak jeszcze ktoś dodałby spalanie na mieście przy średniej prędkości np. 10, 20, 30 (km/h), to już by było super
Wykres na samym dole w załączonym pliku.
-