Naprawa lub wymiana miekkiego dachu
tak tzn nie
a właściwie to jest tak jak chcem otworzyć to coś słychać jak by się chciało ale nie może wystartować chciałem ręcznie pomóc ... ale nici z tego
WIĘC ZACZOŁEM SIE ZASTANAWIAĆ ...i nic nie wymyśliłem i wpadłem na pomysł ze zwróceniem się o zapytanie na wasze forum
ale jak na razie to nici sie nie dowiedzałem ale czekam cierpliwie nic nie grzebię
a tak poza tym tematem to czy 121 dowiedzałeś się co i jak z tym sprawdzeniem stanu oleju w skrzyni biegów? pozdro dla całego form
<papapa>

a tak poza tym tematem to czy 121 dowiedzałeś się co i jak z tym sprawdzeniem stanu oleju w skrzyni biegów? pozdro dla całego form

- Od: 15 lip 2005, 23:07
- Auto: mazda 121 GLX, XEDOS 6
Witam.
U mnie był problem taki, że dach otwierał się od tyłu do przodu, a przy próbie otwarcia od przodu do tyłu było słychać, że silniczek pracuje, ale coś tam przeskakuje i dach się nie otwierał. Po zdjęciu podsufitki z tyłu i odkręceniu osłony okazało się, że śruby od silniczka są poluzowane a jedna całkiem odkręcona i silniczek był niedociśnięty. Po przykręceniu silniczka dach otwiera się w obie strony.
U mnie był problem taki, że dach otwierał się od tyłu do przodu, a przy próbie otwarcia od przodu do tyłu było słychać, że silniczek pracuje, ale coś tam przeskakuje i dach się nie otwierał. Po zdjęciu podsufitki z tyłu i odkręceniu osłony okazało się, że śruby od silniczka są poluzowane a jedna całkiem odkręcona i silniczek był niedociśnięty. Po przykręceniu silniczka dach otwiera się w obie strony.
-
Gość
Ja bym właśnie podejrzewał albo to co u ASa, albo istnieje też możliwość, że któraś z linek jest gdzieś zablokowana... Jeżeli silniczek chce pracować, ale coś go blokuje, to raczej bym najpierw rozebrał i sprawdził w czym rzecz, żeby przez przypadek nie spalić silniczka...
Powodzenia i daj znać w czym była przyczyna
PS. O tym gdzie szukać korka od wlewu oleju do skrzyni nadal nie wiem... Jak ja wymieniałem u siebie, to zrobiłem to na 100% niepoprawnie, bo jak pokazałem potem w serwisie gdzie wlewałem, to facet powiedział, że jest to jakaś śruba zabezpieczająca, której nie powinno się odkręcać....
Powodzenia i daj znać w czym była przyczyna
PS. O tym gdzie szukać korka od wlewu oleju do skrzyni nadal nie wiem... Jak ja wymieniałem u siebie, to zrobiłem to na 100% niepoprawnie, bo jak pokazałem potem w serwisie gdzie wlewałem, to facet powiedział, że jest to jakaś śruba zabezpieczająca, której nie powinno się odkręcać....
- Od: 20 sie 2004, 11:51
- Auto: Mazda 323F BA 2,5 V6 '95
Smart ForTwo 0,8 CDI '03
Mazda 6 GY 2.0 CITD '07
Mazda CX7 2.2 CITD '10
no i rozebrałem na "krótko" silnik pracuje jak ta lala ale nici niz nie dzała
odkreciłm silnik i trzymając go w ręku podłączonego nie dzała wiec chyba chodzi o przewody!! ma ktos jakis dostep do schematu?? pozdro
EDIT:zrobiłem tak jak wyżej napisałem i nic
ale jeszcze mi nie dawało to spokoju i odkręciłem silniczki zamieniając je jednocześni i ja już pisałem otwiera się z przodu do tyłu (po przemienieniu silników) ale za to mam zamiast OPEN-to otwiera u mnie jest odwrotnie czyli OPEN- zamyka a close otwiera ale tym sie nie przejmuje ale nie weiem co sie dzieje
!!
tzn jak się przełącza żeby silnik który steruje otwieraniem dachu z przodu do tyłu był zatrzymany a otwierać dach z tyłu do przodu
pomocy może mi to ktoś jak KROWIE NA GRANICY na pisać???

EDIT:zrobiłem tak jak wyżej napisałem i nic

ale jeszcze mi nie dawało to spokoju i odkręciłem silniczki zamieniając je jednocześni i ja już pisałem otwiera się z przodu do tyłu (po przemienieniu silników) ale za to mam zamiast OPEN-to otwiera u mnie jest odwrotnie czyli OPEN- zamyka a close otwiera ale tym sie nie przejmuje ale nie weiem co sie dzieje

tzn jak się przełącza żeby silnik który steruje otwieraniem dachu z przodu do tyłu był zatrzymany a otwierać dach z tyłu do przodu

Witam,
mam zamiar nabyć 121 i w związku z tym mam pytanie dotyczace dachu. W wielu oglądanych przez mnie egzemplarzach zamkniety dach nie lezy równo na całej powierzchni tylko sie faluje w harmonijke zwłaszcza z przodu. Są szpary na 1-2 cm. Czy to jest powazny problem i trzeba wymienić taki dach czy wystarczy coś ponaciągać i jest ok? Z góry pisze, że już szukałem na forum i nie znalazlem odpowiedzi w tej kwestii.
mam zamiar nabyć 121 i w związku z tym mam pytanie dotyczace dachu. W wielu oglądanych przez mnie egzemplarzach zamkniety dach nie lezy równo na całej powierzchni tylko sie faluje w harmonijke zwłaszcza z przodu. Są szpary na 1-2 cm. Czy to jest powazny problem i trzeba wymienić taki dach czy wystarczy coś ponaciągać i jest ok? Z góry pisze, że już szukałem na forum i nie znalazlem odpowiedzi w tej kwestii.
-
Tomek123
Witam
Dach ma leżeć równo i nigdzie nie odstawać. Może wystarczy naciągnąć, ale moze tez byc zerwana linka napinająca.
Dach ma leżeć równo i nigdzie nie odstawać. Może wystarczy naciągnąć, ale moze tez byc zerwana linka napinająca.
- Od: 19 lut 2004, 13:32
- Auto: mazda 121 1.3 16V
To jest zwyczajna linka, tylko niewiem jak ja wymienic bez uszkodzenia dachu. Mysle ze trzeba wymienic dach
- Od: 19 lut 2004, 13:32
- Auto: mazda 121 1.3 16V
Da się wymienić/naciągnąć linki bez zniszczenia dachu – robił to JackB i udało mu się – naprawde wygląda jak nówka-sztuka. Postaram się skontaktować z nim i dowiedzieć trochę co i jak 
- Od: 20 sie 2004, 11:51
- Auto: Mazda 323F BA 2,5 V6 '95
Smart ForTwo 0,8 CDI '03
Mazda 6 GY 2.0 CITD '07
Mazda CX7 2.2 CITD '10

SORKI, JESTEM TROSZKU UPIERDLIWY....PORPOSTU LUBIĘ WIEDZIEĆ...NAPEWNO
- Od: 22 paź 2005, 00:18
- Auto: MAZDA 121 1,4 16V 1994
WITAJCIE!!
kto z was po zimowym okresie smarował dach??
znaczy oczywiście chodzi mi o mechanike sprawy techniczne w jaki sposób sie smaruje??::pytajnik
bo osobiście nie wiem a chciałbym posmarować <hahaha> bo ktpo smaruje ten jeździ oczko
kto z was po zimowym okresie smarował dach??
znaczy oczywiście chodzi mi o mechanike sprawy techniczne w jaki sposób sie smaruje??::pytajnik
bo osobiście nie wiem a chciałbym posmarować <hahaha> bo ktpo smaruje ten jeździ oczko
grzesiek75 napisał(a):Może wystarczy naciągnąć, ale moze tez byc zerwana linka napinająca.
Nie mam linek napinajacych – ida tasmy. Ale dach nie przylega idealnie. Dach wymieniony w caloci, poszycie – stan idealny, jedynym mankamentem jest brak przylegania.
W jaki sposob regulowac naciag?
Abuke proponuje, abys wczesniej obejrzal conajmniej jedna mazde 121 i zapoznal sie z nia
dach jest materialowy oczywiscie
dach jest materialowy oczywiscie
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
I miejsce 1/4mili mazdamini 10-XI-2007
z madzia bylismy juz w: D CZ A I LT LV EST UA MD TMR SK
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem forum i mam maly problem z dachem w mojej mazdzie.Dach jest w calosci czyli nie jest nigdzie podarty czy poszarpany ale nie przylega dokladnie szczegolnie w przedniej jego czesci.Wydaje mi sie ze moze to byc zwiazane z jego naciagiem i tutaj mam pytanie czy da sie sie w jakis sposob poprawic "naciagnac" ten dach a jezeli tak to jak to zrobic??Z gory dzieki za porady
- Od: 19 lip 2006, 18:54
- Auto: Mazda 121DB CT 95 rok 1.4 16v
Mar napisał(a):nie przylega dokladnie szczegolnie w przedniej jego czesci
ten typ tak ma...
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
witam!! chciałabym powiedzieć ze mojej kaczuchy to nie dotyczy ale niemoge bo u mnie też dach nie przylega i strasznie mnie to dręczy bo zima tuż tuz i boje sie wilgoci itd.czy ma ktoś jakiś pomysł na uszczelnienie tego dachu bo teśmy nie trzymają.
- Od: 8 lis 2006, 00:33
- Auto: mazda 121 GLX 1,3Kat
Co do dzialania dachu powiem tak. Gdy kupilem swoje auto chodzilo cacy tylko nie mialem linek z przodu ale przyciski z tylu nie chodza. Kupilem nowy dach podmienilem wszystko ze starego bo i tak koles mnie oszukal i nie dodal mi kompletu przyciskow musialem dolozyc swoje. Podsumujac dach nie chodzil ani w jedna ani w druga. Zastanawialem sie co jest i stwierdzam ze przekazniki. Jesli macie dostep to je wymienic jesli nie to je naprawic postukac wtyczki poczyscic i probowac. Musi pomoc teraz moj daszek sie otwiera w obie strony i przyciski dzialaja. Ale czasem sie zdarzy ze cos nie dziala ale wystarczy wlyaczyc zaplon ktory uruchamia i podaje proad na modul sterujacy i wlaczyc ponownie i sie wszystko ladnie odblokuje. Jesli te metody nie dzialaja poprostu wymienic przekazniki
. Pozdrawiam
Marcin
- Od: 20 paź 2006, 23:27
- Auto: Mazda 121DB '91 GLX 16 V
Witam, jestem "nowy" na forum ale pilnie czytam wszystkie informacje dotyczace madzi. Zakupilem otoż taka i chciałbym wymienic rozsuwany dach. Moje pytanie: Czy zna Ktos mechanikow lub innych magikow we Wrocławiu, ktorzy podjeliby sie naprawy lub wymiany? Jaki jest orientacyjny koszt wymiany dachu ?
Prosze bardzo o odpowiedz, bo wiosna sie zbliża i korci mnieten kabriolecik.
Pozdrawiam
Ps. Mail: bacykb@wp.pl
Prosze bardzo o odpowiedz, bo wiosna sie zbliża i korci mnieten kabriolecik.
Pozdrawiam
Ps. Mail: bacykb@wp.pl
-
bacyk