przy wrzuceniu jakiegokolwiek biegu, spadają obroty prawie o połowę, czy to naturalny objaw....
pozdrawiam
tomek
www.mazdaspeed.pl
kopajt napisał(a):bo jeśli zmieniasz obroty przy 3.500 obrotów i spadają Ci na ok. 2.000 to moim zdaniem normalka...
Inaczej by sprawa wyglądała jeśli zmieniasz przy 5.000 i robi Ci się 2.500
kolaska napisał(a):...to się dzieje przy postoju jest ok. 1000 obr. wrzucam jakikolwiek bieg i spadaja do ok. 400 .....wiec jak silnik nie jest rozgrzany to prawie ze gasnie...
kopajt napisał(a):Ja tak mam na zimnym silniku – lekko puszczę sprzęgło i tez mi tak spadają obroty.
MartiniS napisał(a):Po wrzuceniu biegu, obroty powinny sie nieznacznie podniesc. W skrzyni biegów jest czujnik "załączenia biegu jałowego" – w automacie, w normalnej manualu = czujnik polozenia pedalu sprzegla. Jesli wrzuci się jakikolwiek bieg, daj info. do kompa z "grzeczna prosba" o delikatne podniesienie obrotow
tadziol napisał(a):manual posiada czujnik w skrzyni(neutral switch) oraz czujnik sprzęgła(clutch switch) ECM potrzebuje te info aby ocenić stan pracy silnika(load/no load),co wykorzystane jest m.in.przy hamowaniu silnikiem(fuel cut)
Plati2004 napisał(a):Zarówno demontarz katalizatora jak i montaż strumienicy powoduje szybszy przepływ spalin, a co za tym idzie wolniejsze nagrzewanie się sondy. A za tym idą już tylko błędy :–)
Lukasz_zdw napisał(a):Ja nie wiem co wy mieliscie z czytania ze zrozumieniem ale kolega wraźnie napisal ze dzieje sie tak na postoju. Ja mam ten sam problem. Gdy odpale zimne auto mam 1,500 obr gdy wrzuce jakikolwiek bieg to spadają do 1000 jak wyrzuce na luz spowrotem 1500. Po rozgrzaniu juz jest wszystko ok czyli 750 – 800 obr na luzie i na biegu. Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość