elektryczne szyby

Mazda2 2002–2007

Postprzez miczi » 10 lut 2015, 00:16

Witam, mam problem z brzęczeniem w drzwiach od kierowcy podczas naciskania przycisku do otwierania szyby kierowcy. Wtedy jak zaczyna brzęczeć to szyba nie reaguje ani na otwarcie ani na zamknięcie. Dzieje się tak nie za każdym razem,ale już jechałem z otwartą szybą której się nie dało zamknąć.Sprawdziłem bezpiecznik 30amperowy pod kierownicą i był ok.Rozebrałem drzwi i poprawiłem kabelki od wtyczek ale to nic nie pomogło.Nieraz jest tak że wszystkie okna nie chcą się otworzyć a nie tylko od kierowcy.Proszę o pomoc.
miczi

Postprzez lantan » 11 lut 2015, 03:03

Kolego zerknij jeszcze na bezpiecznik pod maską. Za akumulatorem, w stronę zbiorniczka płynu hamulcowego będziesz miał taką plastikową pokrywkę, zdejmij ją. Bezpiecznik F12, 20A (prostokątny kształt), znajduje się na prawo od kostek przekaźnikowych (od lewej dwie duże od wentylatora i jedna mniejsza od klimy) w pionowym rządku. Od góry będzie to trzeci bezpiecznik, zaraz nad dwoma większymi bezpiecznikami w kształcie kostki. Chociaż wątpię, aby to było przyczyną bo jednak okna od czasu do czasu działają.

Problem jak rozumiem częściej dotyczy drzwi kierowcy, ale zdarza się też na innych oknach? Czy problem występuje tylko przy sterowaniu z panelu kierowcy czy również z przycisków na danych drzwiach?

Pozdrowienia
lantan
Forumowicz

Od: 3 maja 2014, 14:39
Auto: Mazda 2 DY, 2003r., 1.4 80KM, Pb+LPG

Postprzez remi » 8 maja 2015, 12:19

Witam,
z niedziałającymi szybami elektrycznymi i klepaniem/brzęczeniem przełącznika szyb "Auto" należy zwrócić uwagę czy dzieje się to przy zamkniętych drzwiach kierowcy czy przy otwartych.
U mnie było tak, że przy otwartych drzwiach szyby działały a po zamknięciu już nie – brzęczał tylko przełącznik "auto" a pozostałe były "martwe".

Trzeba poprawić /oczyścić /docisnąć wtyczkę od instalacji elektrycznej drzwi kierowcy w słupku.

U mnie to zadaiałało.posting.php?mode=reply&f=109&t=179154#

pozdrawiam

Remi
remi