Jakie powinno być spalanie gazu. silnik 2.0 16V
Witam i ja dołącze sie do tematu
Instalacja ok5mies.oczywiscie nowa
Butla 35l.srednio na butli robie 430km oczywiscie tylko trasa,max 100km/h nigdy nie przekraczam 3tys.obr
Spalanie wychodzi mi według obliczen 8.1 l/100km
sredni koszt –
22.00zł/100km
Instalacja ok5mies.oczywiscie nowa
Butla 35l.srednio na butli robie 430km oczywiscie tylko trasa,max 100km/h nigdy nie przekraczam 3tys.obr
Spalanie wychodzi mi według obliczen 8.1 l/100km
sredni koszt –
22.00zł/100km
U mnie średnio wychodzi ok 10l przy naprawde rozsądnej jeździe do 120km/h cykl mieszany. Jadąc w samej trasie bez szaleństw i prędkość do 100km/h w 9l sie zmieszcze bez problemu. Ale jeżdżąc w większości po mieście takim jak Kraków, jazda płynna ale dosc dynamiczna spalanie ok 12. Przy naprawde dynamicznej 13l nie jest problemem. Wyniki na szerszym, letnim ogumieniu. Zauważyłem ze spalanie na 15calowych felgach i oponie o szer 195mm jest o ok 0,5-1l mniejsze niz przy 16 cali i szer 205mm. Przy czym to szerokość jest istotniejsza bo w koncu opór toczenia wiekszy.
Ja mam mazde 6, 2.0 silnik 16v , 2004rok. Zamontowaną mam instalacje LOVATO. Średnie spalanie 10l przy dynamicznej jeździe
Koszt montażu to 2300zł z lubryfikatorem
- Od: 10 lut 2011, 23:30
- Auto: Mazda 6, 2.0 benzynka, 141km, 2004r.
mi na alu 16 i oponie 205/55 w sezonie w miescie pali ok 13l jazda dosyc zwawa a na zimowkach kolo stalowe 15 oponki 195/55 9l /100km
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
to i ja sie pochwale: w trasie 5osob na pokladzie-tryb dynamiczny 10,5L/100km. W miescie (w wiekszosci dynamicznie) wychodzi 12-13/100km ze wskazaniem na 12.
instalka: STAG 4 z nowym softem, wtryski HANNA 2000 (czerwone) reduktor ZAWOLI N, zbiornik w kolo 44L (uzytkowe ok 35-38L )
instalka: STAG 4 z nowym softem, wtryski HANNA 2000 (czerwone) reduktor ZAWOLI N, zbiornik w kolo 44L (uzytkowe ok 35-38L )
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Jakies dziwne to spalanieWam wychodzi na LPG 
Ja swoje zapisuje od początku montażu i waha się od 9,20 do 11,5-zależy to od trasy, prędkości, terenu, korków itd. Zawsze tankuję do pełna, zeruję licznik, potem mnożę ilość LPG x100 i dzielę przez ilość przejechanych kilometrów. Średnio wychodzi 10litrów przy jeździe niekoniecznie oszczędnej
Ja swoje zapisuje od początku montażu i waha się od 9,20 do 11,5-zależy to od trasy, prędkości, terenu, korków itd. Zawsze tankuję do pełna, zeruję licznik, potem mnożę ilość LPG x100 i dzielę przez ilość przejechanych kilometrów. Średnio wychodzi 10litrów przy jeździe niekoniecznie oszczędnej
- Od: 26 kwi 2011, 04:16
- Auto: Mazda GF FS & Stag300+ , H 2000, ACR01, Tomasetto AT02
diapazon napisał(a):Jakies dziwne to spalanieWam wychodzi na LPG
To może podzielisz się swoimi doświadczeniami np tu: http://www.motostat.pl/.
Proponuję wszystkim takie rozwiązanie. B.fajna baza danych. Link można dodać do podpisu

Zawsze tankuję do pełna, zeruję licznik, potem mnożę ilość LPG x100 i dzielę przez ilość przejechanych kilometrów.
Nie są to dokładne obliczenia. Nie uwzględniasz rozruchu auta na benzynie, co w typowych warunkach codziennej jazdy do pracy jest konieczne. Moja instalacja przy obecnych temperaturach powietrza przełącza się po przejechaniu 1,2 km. Przy moich dystansach (9,5 km w jedną stronę) robi to sporą różnicę.
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Ja swoje zapisuje od początku montażu i waha się od 9,20 do 11,5
kolego kazdy samochód pali inaczej, i kazdy mozliwe ze liczy inaczej
na pełnej butli 35l robie 430km srednio stad-
35litrow :430km =8,1litra
i mi wychodzi takie spalanie,nie wiem jak reszta liczy ale kazdemu pali inaczej
Liczenie spalania lpg z 1 zbiornika a tym bardziej w w/w sposób za 30 zł obarczone jest duzym błedem. Najlepiej zatankować do pełna, spisać licznik i zapisywać ilość paliwa tankowanego pózniej. Po kilku tysiacach km tankujemy do pełna, spisujemy licznik. Odejmujemy km, sumujemy paliwo z tego dystansu i przeliczmy na 100km.
- Od: 18 cze 2011, 10:34
- Auto: Premacy 2.0 DOHC '04
artureck napisał(a):diapazon napisał(a):Jakies dziwne to spalanieWam wychodzi na LPG
Zawsze tankuję do pełna, zeruję licznik, potem mnożę ilość LPG x100 i dzielę przez ilość przejechanych kilometrów.
Nie są to dokładne obliczenia. Nie uwzględniasz rozruchu auta na benzynie, co w typowych warunkach codziennej jazdy do pracy jest konieczne. Moja instalacja przy obecnych temperaturach powietrza przełącza się po przejechaniu 1,2 km. Przy moich dystansach (9,5 km w jedną stronę) robi to sporą różnicę.
Wiadomo że nie uwzględniam rozruchu auta na benzynie...Ale spalanie od lipca do grudnia jakoś specjalnie się nie zmieniło. Przy obecnych dodatnich temperaturach moja instalacja przełącza się trochę wcześniej, nie dojeżdżam do pracy samochodem-ale tramwajem lub rowerem
mark.87 napisał(a):diapazon napisał(a):Jakies dziwne to spalanieWam wychodzi na LPG
Ja swoje zapisuje od początku montażu i waha się od 9,20 do 11,5
kolego kazdy samochód pali inaczej, i kazdy mozliwe ze liczy inaczej
na pełnej butli 35l robie 430km srednio stad-
35litrow :430km =8,1litra
i mi wychodzi takie spalanie,nie wiem jak reszta liczy ale kazdemu pali inaczej
Chciałbym robić 430km na 35litrach
Niestety z LPG jest tak, że jak się tanio tankuje, to się butuje-i potem spalanie wzrasta
siemek55 napisał(a):diapazon napisał(a):Jakies dziwne to spalanieWam wychodzi na LPG
To może podzielisz się swoimi doświadczeniami np tu: http://www.motostat.pl/.
Proponuję wszystkim takie rozwiązanie. B.fajna baza danych. Link można dodać do podpisu
Jak tylko naprawię laptopa to wrzucę (o ile da się hurtowo) na ten motostat moje regularne zapiski spalania LPG prowadzone od 4.07.2011
diapazon napisał(a):Chciałbym robić 430km na 35litrachZdarzyło mi się to może z dwa razy.
Niestety z LPG jest tak, że jak się tanio tankuje, to się butuje-i potem spalanie wzrasta
Dokładnie kolego tankujac tani gaz odczuwa sie to podczas jazdy, tani = lichy z woda ktura leci strumieniem z tłumika co przeklada sie na spalanie.
Nie chcesz to nie wierz ale przewaznie na butli robie 410-430km, po 1.silnik po remoncie i nie "cisne" a po 2. spokojny styl jazdy.

Tak jak napisałeś ważny jest gaz. Przy oplu tankowałem tylko na Orlenie. Zrobione 300kkm na LPG i dalej śmiga. Mój gazownik polecił mi Statoil, ale jak porównuję z Orlenem to chyba coś nie tak. Na Orlenie autko jest jakby bardziej elastyczne i jest nieco mniejsze zużycie. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?
mark.87 napisał(a):diapazon napisał(a):Chciałbym robić 430km na 35litrachZdarzyło mi się to może z dwa razy.
Dokładnie kolego tankujac tani gaz odczuwa sie to podczas jazdy, tani = lichy z woda ktura leci strumieniem z tłumika co przeklada sie na spalanie.
Nie chcesz to nie wierz ale przewaznie na butli robie 410-430km, po 1.silnik po remoncie i nie "cisne" a po 2. spokojny styl jazdy.
Kolego, tankuję w 99% na Lotosie, więc gaz raczej nie jest tani-chodziło mi o relację do benzyny
Silnik mam w 100% sprawny, obecnie ma 165tys i śmiga jak trzeba
Spokojny styl jazdy-nie mam na to czasu szczególnie na A2...a robię miesięcznie jakieś 4tys. km
siemek55 napisał(a):Tak jak napisałeś ważny jest gaz. Przy oplu tankowałem tylko na Orlenie. Zrobione 300kkm na LPG i dalej śmiga. Mój gazownik polecił mi Statoil, ale jak porównuję z Orlenem to chyba coś nie tak. Na Orlenie autko jest jakby bardziej elastyczne i jest nieco mniejsze zużycie. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?
Tankuję czasem na Statoilu w Zielonej-tym przy Wyszyńskiego-gaz całkiem fajny, obsługa też
Z Orlenu tankuję czasem na Bliskiej w Chlastawie koło Swedwood (trasa Babimost-Nowy Tomyśl)-i też nie narzekam, tam generalnie mają duży przerób paliwa, więc raczej nie ma ściemy
A przeważnie tankuję na Lotosie-bo mam go blisko domu.
W moich notatkach wychodzi, że spalanie na tych trzech stacjach jest podobne.
To i ja dodam coś od siebie.
Po mieście pali ok 12/100lpg, a jak widzicie w stopce mam 1,6 no ale chyba noga za ciężka. W trasie nie zszedłem poniżej 9,5/100lpg.
Pzdr
Po mieście pali ok 12/100lpg, a jak widzicie w stopce mam 1,6 no ale chyba noga za ciężka. W trasie nie zszedłem poniżej 9,5/100lpg.
Pzdr
- Od: 21 lut 2011, 20:26
- Auto: 323f bj '03 1.6 16v
Stag300+, REG, ACR01