Mazda 3 – Jaką instalację założyć? Ogólne informacje
Witam wszystkich.
Około miesiąca temu zakładałem instalację gazową do swojej Madzi 1.5 16V 99 rok w Szczecinie na prawobrzeżu. Mechanik stwierdził, że do tego modelu nadaje się tylko i wyłącznie instalacja sekwencyjna. Taką też założyłem. Kosztowało mnie to 2850 zł + zatankowanie do pełna. Butla w kole o pojemności 42 litry, do której wchodzi około 33 litry czystego gazu. Przejechałem już/dopiero na tej instalacji około 2 tyś. km. i nie narzekam. Wszystko chodzi tak jak powinno. Spalanie w granicach 8 – 8,6 litra/100km w zależności od ciężkości nogi i włączonej klimy
(choć ostatnio wyszło mi tylko 7,6 litra!!!) Przeliczyłem, że przy mojej jeździe około 2500 km/mies. instalacja zwraca się po około 6 miesiącach (pod warunkiem, że nie podrożeje gaz!). Myślę, że warto zainwestować. Polecam tę stację (więcej info podam zainteresowanym mailem, żeby nie robić kryptoreklamy).
Pozdrawiam
Qdłaty
Około miesiąca temu zakładałem instalację gazową do swojej Madzi 1.5 16V 99 rok w Szczecinie na prawobrzeżu. Mechanik stwierdził, że do tego modelu nadaje się tylko i wyłącznie instalacja sekwencyjna. Taką też założyłem. Kosztowało mnie to 2850 zł + zatankowanie do pełna. Butla w kole o pojemności 42 litry, do której wchodzi około 33 litry czystego gazu. Przejechałem już/dopiero na tej instalacji około 2 tyś. km. i nie narzekam. Wszystko chodzi tak jak powinno. Spalanie w granicach 8 – 8,6 litra/100km w zależności od ciężkości nogi i włączonej klimy
Pozdrawiam
Qdłaty
Pozdrawiam. Qdłaty25.
Teraz to już wołanie o pomoc bo został mi tydzień do kupna auta
Niech ktoś napisze, nawet jeśli to tylko usłyszał itp czy można bez większych problemów założyć gaz do 3 1.6 lub 2.0 bo coraz bliżej mi do kolejnej Astry III ;/
- Od: 28 cze 2008, 21:29
- Auto: Astra II 16.16V 100KM Gaz
Na mobile.de jest troche ofert mazdy z lpg ale wszystkie z motorem 1.6, wiec wniosek ze problemow z tym nie ma.
pozdr
pozdr
Ostatnio edytowano 19 lip 2008, 16:54 przez pblos, łącznie edytowano 2 razy
-
pblos
MaciejZKS napisał(a):czy można bez większych problemów założyć gaz do 3 1.6
przecie napisane
MarekS napisał(a):Do 1.6 ostatnio zakładałem.Jeszcze za wcześnie na ocenę .Na razie chodzi jak pszczółka.Zero różnicy między paliwami.
Koszt instalki 3300 PLN – BRC Seqwent 24,dodatkowo lubryfikator (na wszelki wypadek) 250 PLN=3550 PLN,pokrowiec na koło gratis.
Spalanie w mieście ok. 10L / 100km
i znowu piękny słoneczny dzień
- Od: 1 lip 2006, 10:20
- Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5
Ja mam zamiar swoją gazować na koniec tego tygodnia. Wiem, że to będzie 4 generacja ze wzmocnionym reduktorem, ale nadal się zastanawiam gdzie to zrobić. Koszt około 2300 złotych. Co myslicie o piątej generacji, jakie są koszty?
- Od: 16 gru 2013, 16:35
- Auto: Mazda 3 s model 2007, manual 2.3. USA
najnowsza generacja instalacji gazowych teoretycznie moze byc uzywana do kazdego silnika spalinowego z powodzeniem czyli wszystkie turbo i z bezposrednim wtryskiem benzyny maja teraz swoja szanse
koszty tez jakies zabojcze nie mialy byc. gaz jest wtryskiwany w postaci cieklej co zwieksza sprezanie a to w rezultacie daje pare KM wiecej – czyli mamy wzrost mocy i dodatkowa oszczednosc.
Tak pisali jakis rok temu jak to raczkowalo a jak jest w rzeczywistosci? Moze ktos uzywa tej instalacji? tez chetnie bym sie dowiedzial jak to wyglada w praktyce
Tak pisali jakis rok temu jak to raczkowalo a jak jest w rzeczywistosci? Moze ktos uzywa tej instalacji? tez chetnie bym sie dowiedzial jak to wyglada w praktyce
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Zorientowałem sie w instalacjach gazowych, prosze jeszcze o waszą opinię.
Gaziarz proponował dla mojego auta:
–(stag 300 + listwa MATRIX + reduktor wzmocniony(nie znam prod.) + lubryfikator + zbiornik w kole, koszt 2700,
Dzwoniłem do AC, a oni mówią, że o matrixie zapomnieć, bo bardzo awaryjna, wziąć tańszego i dobrego VALTEKA, poza tym program koniecznie 300 plus + reduktor zavoli ZTS + lubryfikator, w innym zestawieniu nie będzie działac tak jak powinno.
Co wy o tym sądzicie? Może macie inne pomysły?
Gaziarz proponował dla mojego auta:
–(stag 300 + listwa MATRIX + reduktor wzmocniony(nie znam prod.) + lubryfikator + zbiornik w kole, koszt 2700,
Dzwoniłem do AC, a oni mówią, że o matrixie zapomnieć, bo bardzo awaryjna, wziąć tańszego i dobrego VALTEKA, poza tym program koniecznie 300 plus + reduktor zavoli ZTS + lubryfikator, w innym zestawieniu nie będzie działac tak jak powinno.
Co wy o tym sądzicie? Może macie inne pomysły?
Jeździłem w weekend po garażach, szukając lepszej ceny na montaż instalacji. Udało się załatwić cenę 2100. To chyba w porządku oferta. Ponadto przypadkowo natknąłem się na kumpla z dawnych lat. Okazało się, że kilka lat pracował jako montażysta LPG i powiedział mi, że silnik jest bardzo łatwy do montażu gazu. Duzo miejsca, listwa spokojnie zmiećsi się pod maskownicą silnika, w dodatku bardzo łatwo jest wiercić otwory na dysze, które można spokojnie umieścić zaraz obok wtryskiwaczy benzyny. Samo wiercenie i montaż listwy, to jakiś 20 minut. Samochód do zrobienia w 2-3godziny. Ponadto wiem już dlaczego niektóre firmy nie chcą dawać rachunków na części, ponieważ są one używane, niewiadomego pochodzenia. Klijent oczywiście o niczym nie wie.
Ferodos załozyłeś ta instalke?? Dali Ci tego Staga 300 plus czy tylko ja mam takiego jako jedyny w Polsce
U mnie jak narazie w takim zestawie śmiga i jest ok
Pomału się instalka zwraca przy dzisiejszych cenach to jakaś oszczędność rzędu 28zł na 100km... AC potwierdziło Ci sesn wstawiania Staga 300 plus??

- Od: 5 cze 2008, 10:29
- Auto: Mazda 3 2,3l
Tak. AC powiedziało, żebym od razu zakładał 300 plus. Założyłem i na razie działa bez zarzutu. Jestem na próbnych pierwszych km i nie wielewięcej moge powiedzieć. Dzisiaj drugie tankowanie od razu bedę wiedział ile pali. Domyslam się, że może byc dużo z powodu wstępnych ogólnych ustawień komputera, ale i tak cieszy mnie fakt tankowania za 75 złotych, a nie 185!!!
fedors napisał(a):wziąć tańszego i dobrego VALTEKA,
Valteki sa tanie i tyle. Może leżały kiedyś koło dobrych wtryskiwaczy. Są mało dokładne i bardzo szybko wysiadają. Są na równym poziomie z matrixami
Stag jest OK. ja mam staga4
takie polecali mi z AC. Jeśli mi siądą to wymienie je na inne. Napisz może na jakie, jesli piszesz, że Valteki są nie bardzo....
z tego co słyszałem jak się kalibruje takie valteki to nie są takie złe tym bardziej że to już silnik forda bez żadnych dotrysków itp, po prostu długie czasy wtrysku dlatego nie wymaga szybkiej listwy, a poza tym valteki kosztują "grosze" i jak padnie jedna cewka to nie trzeba od razu kupować kompletu naprawczego o trzech pozostałych jak w matrix'ie
apropo tego auta to bardzo mnie interesuje jako kolejna furka za kilka lat i cały czas szukam informacji czy rzeczywiście ceramiczne gniazda nie stważają problemów, dobrze że juz ktoś z was założył lpg, będę wiedział gdzie zasięgnąć opinię za jakiś czas
- Od: 28 lut 2009, 13:21
- Auto: 323BJ FP
Witam
Jestem świeżym posiadaczem mazdy 3 2005 rok z silnikiem benzynowym 1,6. Bardzo proszę o wasze opinie na temat instalacji gazowych w waszych samochodach. Czy warto, jeśli tak to, jakie i ewentualnie gdzie Warszawa i okolice?
Zastanawiam się nad zakupem takiej instalacji, ale nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z tego typu instalacjami a tym bardziej w mazdzie.
Pozdrawiam i dziękuje.
Marcin
Jestem świeżym posiadaczem mazdy 3 2005 rok z silnikiem benzynowym 1,6. Bardzo proszę o wasze opinie na temat instalacji gazowych w waszych samochodach. Czy warto, jeśli tak to, jakie i ewentualnie gdzie Warszawa i okolice?
Zastanawiam się nad zakupem takiej instalacji, ale nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z tego typu instalacjami a tym bardziej w mazdzie.
Pozdrawiam i dziękuje.
Marcin

- Od: 7 paź 2009, 16:17
- Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2005 r.
Witam
Pozdrawiam i dziękuje.
Marcin
Pozdrawiam i dziękuje.
Marcin

- Od: 7 paź 2009, 16:17
- Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2005 r.