Sekwencyjny wtrysk gazu czy sie oplaca montowac
1, 2
Witam.
Zaczynam myslec nad zalozeniem instalacji gazowej do mojej Madzi. Chodzi mi oczywiscie o sekwencyjny wtrysk gazu bo boje sie ew. "wystrzalow" gazu a co za tym idzie nastepst (uszkodzen).
I tu jest moje pytanie: ile kosztuje (orjentacyjnie oczywiscie) zalozenie gazu?? czy to sie wogole jeszcze oplaca?? Dodam ze mam przejechane 130 tys. km. wiec nie jest to duzo a przebieg jest raczej prawdziwy. Silnik jest w dobrej kondycji i obawiam sie ze jak bym ew. zalozyl gaz to popsul bym cos......
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
Zaczynam myslec nad zalozeniem instalacji gazowej do mojej Madzi. Chodzi mi oczywiscie o sekwencyjny wtrysk gazu bo boje sie ew. "wystrzalow" gazu a co za tym idzie nastepst (uszkodzen).
I tu jest moje pytanie: ile kosztuje (orjentacyjnie oczywiscie) zalozenie gazu?? czy to sie wogole jeszcze oplaca?? Dodam ze mam przejechane 130 tys. km. wiec nie jest to duzo a przebieg jest raczej prawdziwy. Silnik jest w dobrej kondycji i obawiam sie ze jak bym ew. zalozyl gaz to popsul bym cos......
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
V40 dCi – TATUSIOWOZ :) – było
Mondeo mk IV TDCI KOMBI :) – było
Focus mk2 TDCI sedan :) – było
Auris TS HSD :)
- Od: 26 paź 2005, 15:14
- Auto: Prius P2
marcinkosky napisał(a):Zaczynam myslec nad zalozeniem instalacji gazowej do mojej Madzi
tez to przechodzilem po kilku tygodniach jazdy na PB
ja zalozylem SGI i jestem bardzo zadowolony . koszt to 3500 zl , ani malo ani duzo porownujac ceny np. w wa-wie. cena jaka mi zaproponowali u was to 4200 zl. 700 zl. drozej
jezeli sporo jezdzisz to napewno sie oplaca , mi sie niechce teraz liczyc ale SGI albo juz mi sie zwrocila albo jestem w poblizu zwrotu kosztow.
instalka ma 7 miesiecy i sprawuje sie swietnie, podejrzewam ze niezauwazylbys ze jedziesz na gazie gdybys nie wiedzial
p.s. policzylem
wiec nawet jezeli na PB wydalbym 781 zl w okresie 7 miesiecy, to i tak zwrocilo sie 3000 z kosztow poniesionych na instalke LPG.
dane orientacyjne , nieobliczalem co do zlamanego grosza
Ostatnio edytowano 25 lut 2007, 21:28 przez slav, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
drof napisał(a):p.s. policzylem roznica w kosztach PB-LPG wynosi 3781 zl , PB zalewam co miesiac tak gdzies za 100 zl .
wiec nawet jezeli na PB wydalbym 781 zl w okresie 7 miesiecy, to i tak zwrocilo sie 3000 z kosztow poniesionych na instalke LPG.
nic z tego nie rozumiem
If you’re in control, you’re not going fast enough.
jacobs napisał(a):drof napisał(a):p.s. policzylem roznica w kosztach PB-LPG wynosi 3781 zl , PB zalewam co miesiac tak gdzies za 100 zl .
nic z tego nie rozumiem
Ten kto jeździ na sekwencji bez trudu złapie wątek

-
Gość
jacobs napisał(a):nic z tego nie rozumiem
drof przejechał ok 20 000km na lpg i z tąd te wnioski
mi poterzeba było na to aż roku
a instalacja kosztowała tyle samo
tylko u mnie nie obyło się bez problemów (sztukowcy zkładali)
naszczęście zaopatrzyłem siew interfejs i sam wszystko dopracowałem (bo już nie małem czasu i nerwów aby tam jezdzić.
Ja jeżdze na Sekwencji – 2450zł – podzespoły Tomasetto, Komputer LECHO i sam producent mi to zakładał. Jestem zadowolony – przejechane jakieś 7000km – spalanie 10.5 na trasie do 18 w mieście. Moc – nie zauważam różnic. Oczywiście trzeba dbać o wymianę oleju do 10000 i filtru powietrza. A jak instalka jest dobrze założona to nie ma żadnego zagrożenia dla silnika.
U mnie przy jeździe w mieście zyskuję jakieś 20zł na 100km(cena paliwa 3,83, Gazu – 1,83) – gazu pali 18 , Pb -np 14. Gaz mam 2 miesiące więc połowa już mi się zwróciła – 3000km w trasie no i trzeba doliczyć droższy przegląd i częstrzą wymianę oleju i filtrów.
Jak na razie gaz się opłaca – szczególnie że cena jest na poziomie sprzed 2 lat.
U mnie przy jeździe w mieście zyskuję jakieś 20zł na 100km(cena paliwa 3,83, Gazu – 1,83) – gazu pali 18 , Pb -np 14. Gaz mam 2 miesiące więc połowa już mi się zwróciła – 3000km w trasie no i trzeba doliczyć droższy przegląd i częstrzą wymianę oleju i filtrów.
Jak na razie gaz się opłaca – szczególnie że cena jest na poziomie sprzed 2 lat.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
emmarek napisał(a):drof przejechał ok 20 000km na lpg i z tąd te wnioski
jak zawsze dokladny
Karwoś napisał(a): trzeba doliczyć droższy przegląd i częstrzą wymianę oleju i filtrów.
raptem okolo 70 zl
co do wymiany filtra powietrza to w moim przypadku 10 000 km koszt 45 zl.
olej z filtrem ,niewiecej niz 10 000 km, koszt okolo 130 zl.
z ponad wymiarowych kosztow mialem wymiane kabli w/n koszt 430 zl. ( ale byc moze i bez gazu, bym je musial wymienic)
dolicz jeszcze koszt przegladow okresowych gazu, okolo 100 zl na 10 000 km.
drof napisał(a):marcinkosky napisał(a):Zaczynam myslec nad zalozeniem instalacji gazowej do mojej Madzi
tez to przechodzilem po kilku tygodniach jazdy na PB![]()
ja zalozylem SGI i jestem bardzo zadowolony . koszt to 3500 zl , ani malo ani duzo porownujac ceny np. w wa-wie. cena jaka mi zaproponowali u was to 4200 zl. 700 zl. drozej![]()
jezeli sporo jezdzisz to napewno sie oplaca , mi sie niechce teraz liczyc ale SGI albo juz mi sie zwrocila albo jestem w poblizu zwrotu kosztow.
instalka ma 7 miesiecy i sprawuje sie swietnie, podejrzewam ze niezauwazylbys ze jedziesz na gazie gdybys nie wiedzial
p.s. policzylemroznica w kosztach PB-LPG wynosi 3781 zl , PB zalewam co miesiac tak gdzies za 100 zl .
dane orientacyjne , nieobliczalem co do zlamanego grosza
wszystko ladnie pieknie ale ja w ciagu niecalego roku przejechalem zaledwie 12 tys. km. wiec napewno dluzej by sie zwracalo. Ale podejrzewam ze jak juz zdecydowal bym sie na zalozenie instalacji to jezdzil bym wiecej bo mniej by bilo po kieszeni.
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie spalania w 2.5 V6 (KL).
a co do instalki to zobacze jak nie sprzedam to najprawdopodobniej zaloze bo inaczej zbankrutuje na wache
marcinkosky napisał(a):wszystko ladnie pieknie ale ja w ciagu niecalego roku przejechalem zaledwie 12 tys. km. wiec napewno dluzej by sie zwracalo.
musisz byc pewnym ile chcesz jeszcze tym autem pojezdzic , jezeli niedlugo to faktycznie daj sobie spokoj z gazem, oblicz ile bedzie Ci sie instalka zwracac i na tej podstawie bedziesz wiedzial ile co najmniej musisz tzrymac auto aby byl sens zalozenia instalki
12 000km ,czyli spalajac srednio 12 l PB (jak mysle wa-wa) na 100 km ,koszt paliwa powiedzmy srednia wyszla by gdzies 3.80zl), wydales jakies 5472 zl
majac instalke wydalbys (powiedzmy gdzies 15 l LPg na 100km, gaz srednio po 2 zl) 3600 zl.
zostalo by Ci w kieszeni gdzies 1872 zl.
czyli juz pol instalki
Jezeli zdecydowal bym sie na LPG to napewno bym dluzej trzymal to auto bo bardzo mi sie podoba. Ma prawie wszystko czego oczekuje od niego 
Witam panowie właśnie do silnika 2.5V6 jaką byście istalacje polecili chodzi o markę ktora najlepsza i jaka cena i ewentualnie dobre warsztaty z okolic LUBLINA
Edit by mod: Proszę o stosowanie się do zaleceń FAQ (przyklejonego w każdym z działów) dotyczących rozmiaru podpisu/grafiki w podpisie.
- Od: 5 sty 2007, 03:49
- Auto: Madzi nie ma....:(
A teraz ja mam pytanko. Mam zamiar po przeglądnieciu tysięcy ogłoszeń kupić mazde mx3 z silnikiem 1,8 V6 z 1991-92roku.
Kilku znajomych odradzało mi ten silnik (drogi w utrzymaniu) i wogóle że jak bedzie w nim gaz to napewno długo nim nie pojeżdze. Czarny scenariusz ogólnie.
Jeśli ktoś ma gaz w takim silniku to niech napisze opinie. Z góry dziękuje
Kilku znajomych odradzało mi ten silnik (drogi w utrzymaniu) i wogóle że jak bedzie w nim gaz to napewno długo nim nie pojeżdze. Czarny scenariusz ogólnie.
Jeśli ktoś ma gaz w takim silniku to niech napisze opinie. Z góry dziękuje
Raz na wozie raz w nawozie
- Od: 1 mar 2007, 19:11
- Auto: Mazda Mx3 v6, 94'
nicram323Zapraszam d wpisania się do tego tematu
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27239
gdyż traktuje od o problemie instalacji gazowej w silniku o ktorym piszesz, wiec piszmy o takich silnikach o jakich pisze w temacie.
Twoj post z tematu tego w ktorym sie znajdujemy poleci do ksoza wiec wpisz si etam
Pozdrawiam
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27239
gdyż traktuje od o problemie instalacji gazowej w silniku o ktorym piszesz, wiec piszmy o takich silnikach o jakich pisze w temacie.
Twoj post z tematu tego w ktorym sie znajdujemy poleci do ksoza wiec wpisz si etam
Pozdrawiam
- Od: 31 sty 2006, 17:30
- Auto: Bezawaryjne i Niebite
Ja już podjąłem decyzję będę zakładał BRC Sekwencje 24 koszt 4300zł do 2,5V6 w Lublinie na ul. Łęczyńskiej w polecanym na forum zakładzie i mam nadzieję że będę zadowolony.
Edit by mod: Proszę o stosowanie się do zaleceń FAQ (przyklejonego w każdym z działów) dotyczących rozmiaru podpisu/grafiki w podpisie.
Witam już jakiś czas temu założyłem BRC sequent 56 do mojej madzi MX6 2.5V6 i jestem bardzo zadowolony koszt w maju to był 4300zł w Lublinie autko nie ma żadnych strat mocy ladnie się wkręca a spalanie zbliżone do benzyny, tą instalkę polecam do V6 chodzi super jak ktoś dużo robi kilometrów to warto mi zostało 3 tyś i zwrot kosztów

ja juz jakis czas temu zalozylem do mx3 1.8 v6 gaz sekwenscje (4500zl) BRC, jestem bardzo zadowolony, nie mm z nim problemow. do niego mozna kupic na allegro za okolo 40zl kabelek, ze strony producenta ESGI sciagnalem sobie sofcik i na usb podpinam sie pod kompa i mam dostep do wszystkich ustawien gazu razem z mapa komputera. polecalbym jeszcze aby dogadac sie z warsztatem zeby przy okazji zmienili kat wyprzedzenia zaplonu (mozna go przesunac o dobre pare stopni przekrecajac samym aparatem)
- Od: 7 cze 2005, 16:37
slav napisał(a):
ja zalozylem SGI i jestem bardzo zadowolony . koszt to 3500 zl , ani malo ani duzo porownujac ceny np. w wa-wie. cena jaka mi zaproponowali u was to 4200 zl. 700 zl. drozej![]()
hej slav jestes z wlkp... a gdzie zakładałeś gaz?? szukam dobrego (sprawdzonego) zakładu, który zagazuje mojego mx3... z góy dzięki
- Od: 11 gru 2007, 11:19
- Auto: mazda mx3 1.6 16V
1, 2