Problem z odpalaniem na trybie AUTO

Dział poświęcony użytkowaniu aut z instalacjami gazowymi przeznaczonymi do zasilania silników z wtryskiem pośrednim paliwa.

Postprzez Raven9330 » 16 sty 2013, 23:55

Witam,

Mam od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem samochodu za pierwszym razem, tzn. muszę go pokręcić raz chwilę wyłączyć zapłon i kręcić jeszcze raz...odpala za drugim razem ale też z oporami.
Dodam , że problem z odpaleniem jest tylko wtedy gdy silnik gaśnie na LPG , bo jeżeli wyłączę silnik na PB to nie zauważam takiego problemu, odpala niemal na tyk.
Więc na pewno jest to wina instalacji tylko co?

Dzieki z gory za odpowiedz
Początkujący

Od: 13 kwi 2012, 17:39
Auto: Mazda 626 GE 1.8 1996

Postprzez gazparts » 27 sty 2013, 10:54

jaka instalacja podaj szczegóły ,
mogą lać wtryski
prąd po kluczyku za długi
przez podciśnienie reduktor puszcza gaz
etc
bananmin
Firma

Od: 24 gru 2006, 11:49
Auto: było BA, GF, GW LW fs i L3 MURANO i VOLVO v50T, S-Max 2,5Ljest ESCAPE 2l TURBO i Warrior 1700

Postprzez SebastianS » 28 sty 2013, 01:35

Na niezanikający po wyłączeniu zapłonu plus po kluczyku Mazdy nie reagują... Przynajmniej nie spotkałem jeszcze, a robimy sporo aut tej marki.
Stawiam na albo nieszczelny zawór bezpieczeństwa w reduktorze, albo któryś wtryskiwacz LPG. Chwila pracy na Pb powoduje, że co ma się spuścić w silnik, to się spuszcza, ale że silnik pracuje – najwyżej pracuje chwilę przebogacony, póki ciśnienie gazu nie zejdzie.

Gdy wyłączyć go na gazie – ciśnienie spuszcza się w kolektor, co prowadzi do utrudnionego rozruchu.
Diagnostyka problemu nie powinna zając więcej niż 15-20 minut, licząc z weryfikacją szczelności wtryskiwaczy.
GZW Odbudowa i Tuning. Profesjonalne instalacje LPG
Zbrosławice / Gliwice
Tel. 889 77 11 77
http://gzw.pl
Początkujący

Od: 8 lis 2012, 02:27
Auto: Kilka różnych :–)

Postprzez Arogol » 23 lut 2013, 13:04

U mnie winowajcą w identycznej sytuacji okazał się przepuszczający reduktor. Zakład montujący gaz zastosował zestaw naprawczy reduktora i pomogło – problemu na szczęście już nie mam.
Początkujący

Od: 16 kwi 2012, 20:06
Auto: była Mazda 3 Top Sport 06' LF 150KM