SGI a wlot powietrza – czy warto go modyfikować
Strona 1 z 1
Witam, zastanawiam się czy przy instatacji SGI warto coś zmieniac z wlotem powietrza do silnika tak jak często się to robi przy instalacjach I i II generacji. Mam tu na myśli odcięcie dopływu gorącego powietrza (gdy silnik jest zimny) tak aby dostawal tylko zimne i/lub modyfikację wlotu w taki sposob ze powietrze nie będzie przy wyzszych szybkosciach "wbijane" wprost spod maski tylko pobierane np gdzieś z boku. W Peugeocie 405 mojego ojca (gaznik+sruba) takie operacje znaczaco poprawily pracę silnika i zastanawiam sie czy warto postapic podobnie w Mazdzie (dodam ze pracuje jak najbardziej prawidłowo ale moze moglaby lepiej ?
. Co Wy na to ?
Ostatnio edytowano 16 lis 2005, 22:59 przez Marcin L, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
Marcin
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
- Od: 27 lip 2005, 21:20
Marcin L napisał(a):Mam tu na myśli odcięcie dopływu gorącego
jeżeli jest wlot fabryczny to oznaczało by że inżynierowie spierr... robote gdyby łąpał ciepłe powietrze
modyfikację przy II gen robi sie poto aby
Marcin L napisał(a):wyzszych szybkosciach "wbijane" wprost spod maski tylko pobierane np gdzieś z boku
o to wbijanie wchodzi bo przy wiekszych prędkościach wbija ci gaz spowrotem do miksera albo utrudnia jego zasysanie i tylko dlatego przerabia sie dolot dodam tylko że u mnie ta modyfikacja nie była konieczna.
Marcin L napisał(a):zastanawiam sie czy warto postapic podobnie w Mazdzie
ty masz wtrysk gazu wiec nie potrzebujesz podciśnienia w dolocie wręcz przeciwnie wiec przerabianie jest bezcelowe pogorszy sprawę.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
wiec moze w takim wypadku warto pojsc w inna strone i zrobic tak jak Kolega Papajo w wątku http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=13186 czyli zwiekszyc doplyw powietrza wycinajac otwor w takim plastiku ktory jest przed wlotem – miedzy przedią "belką" a grillem ? podobno na benzynce pomaga 
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Od: 27 lip 2005, 21:20
nie trzeba go modyfikować
SPRZEDAM CZĘŚCI MAZDA 323F BA Z5-pytać przez PW
日 产 自动 车 株式会社
日 产 自动 车 株式会社
- Od: 15 paź 2008, 17:14
- Auto: Była 323F BA
Jest Almera 1.4 S 87KM 96r
TEŻ JAPONIEC:)
Mam Zavoli i u mnie jest to rozwiązane w ten sposób że rura dolotu która podawała powietrze spod zderzaka do filtra została zdjęta, przez do filtra nie jest wbijane powietrze. Doświadczalnie sprawdziłem to i zakładając rurę było gorzej na LPG a lepiej na PB, przy zdjętej jest ok tu i tu więc nie warto tego modyfikować.
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Jak już chcesz coś zmieniać to możesz pobawić się w stożek i dolot zimnego powietrza.
Przy sekwencji nic nie musisz kombinować.
Bo PB szybciej się adaptuje. po przeróbce dolotu przy LPG trzeba go trochę podregulować i będzie dobrze.
Choć mnie by się nie chciało dla 2-3 koni max
Najlepiej nic nie kombinować.
Przy sekwencji nic nie musisz kombinować.
Don Gregorio napisał(a): Doświadczalnie sprawdziłem to i zakładając rurę było gorzej na LPG a lepiej na PB, przy zdjętej jest ok tu i tu więc nie warto tego modyfikować.
Bo PB szybciej się adaptuje. po przeróbce dolotu przy LPG trzeba go trochę podregulować i będzie dobrze.
Choć mnie by się nie chciało dla 2-3 koni max
Najlepiej nic nie kombinować.
Strona 1 z 1