Witam
Mam dosyc spore klopoty z inst gazowa w mojej madzi , ponoć problem tkwi w mikserze , a raczej w jego polożeniu. Moze najpierw o problemach: przede wszystkim strzela oj i to mocno 2 przepływomierz szlak trafił , szarpie na wyzszych biegach, pływa na obrotach (tylko na gazie) no i dużo pali 13 l miasto gazu. POwód

Ponoć zle założony gaz – co oznacza że mikser (i tutaj sprawa dyskusyjna) jest w zlym miejscu – jest zalozony pomiedzy filtrem powietrza a przepływomierzem – jak tlumaczyl mi jeden gaziarz powinien byc na kolektorze ssacym – wtedy mieszanka palna tworzyla by sie zaraz przed komora spalania a nie wczesniej, teraz (jego zdaniem a chce poznać wasze) rura od filtra powietrza do kolektora jest cala w mieszance palnej i stad takie strzaly,antywbuch nic nie daje poniewaz wszedzie jest gaz, nierowna praca (zbyt dluga droga gazu do kolektora, silnik krokowy wprowadza korekty ilości gazu z odczytów sondy lambda lecz z dużym opoźnieniem).
Mam znajomego jezdzi xsedą 6 z silnikiem 1.6 i ma instalacje gazowa – i ma mikser na kolektorze ssacym i 0 problemów.
Dodam również że kable WN oraz świece są nowe (NGK)problem dalej istnieje
Pozdrawiam