Panowie jesli chodzi o blosa to kazdy da rade sam zalozyc go bez zadnych problemow, chyba ze ktos ma 2 lewe rece i koslawe oczy

ale szczerze watpie bo konstrukcja i dzialanie blosa jest prosta jak budowa cepa (metafora taka)
wiec:
1 kupujemy blosa w chwili pisania postu 302zl na allegro +wysylka
2 odbieramy przesylke
3 bierzemy zestaw majsterkowicza (srubokret klucz jak sie nie myle 7 do opasek [mozna zastapis krzyzakiem]
4 otwieramy maske i paczamy co tam swieci pod nia
a) silnik na wtrysku (nie bede opisywal na gazniku bo nie mialem przyjemnosci przy tym robic)
– blosa montujemy w silnikach z przeplywomierzem powietrza tak:
filtr powietrza –> przeplywomierz –> BLOS –> przepustnice
oto fotka jak to jest u mnie zamontowane
w przypadku silnikow bez przeplywomierza powietrza stosujemy tak zamo tylko zaraz za filtrem
jesli chodzi o regulacje to:
REDUKTOR:
tekst oryginalny z instrukcji:
REGULACJA
Ustawienie parownika.
Należy „rozkręcić” parownik na maksimum tzn. w zależnooeci od parownika
(sprawdzić w instrukcji) wykręcić lub wkręcić oerubę regulacji jałowych obrotów (zazwyczaj
wykręcić).
Jeżeli istnieje dodatkowa oeruba regulująca naprężenie membrany parownika to
zostawiamy ją w położeniu fabrycznym.
Ustawienie BLOS-a
Ustawić oerubę 10 w oerodkowym położeniu ( wkręcić całkiem i wykręcić około 2,5 obrotu):
Wkręcić oerubę regulacji jałowych obrotów i wykręcić 1,5 obrotu:
PDF created with pdfFactory trial version
www.pdffactory.com
Instrukcja BLOS – ©: Struna&Maup str 7
7Odpalić silnik i po nagrzaniu parownika przełączyć na gaz.
Używając analizatora spalin przy około 3500 rpm regulować oerubą 10 aby uzyskać
jak najniższą wartooeć CO a najwyższą CO2. Wkręcając oerubę podajemy mniej gazu,
wykręcając podajemy jego większą ilooeć.
Wykonać pomiar na obrotach jałowych i w razie potrzeby ustawić mieszankę oerubą
11. Po ustawieniu jałowych sprawdzić jeszcze raz przy 3500 rpm i ewentualnie
przeregulować. Przy takich ustawieniach samochód powinien do prędkooeciaci 100-110
km/h pracować na bardzo oszczędnej aczkolwiek jak najbardziej poprawnej dawce gazu.
BLOS bez problemu i bardzo szybko może tą mieszankę zubożyć/wzbogacić gdy
zwolnimy/wcioeniemy pedał gazu – nie powinno być problemu z dużymi prędkooeciami oraz
wkręcaniem się na wysokie obroty.
Wykonać jazdę testową i powtórzyć pomiary, w razie potrzeby przeregulować.
OEruba 14 służy do ręcznego podparcia przepustnicy BLOSa w sytuacjach awaryjnych
(brak wolnych obrotów) lub też, gdy podcioenienie na wolnych obrotach jest zbyt małe
aby uchylic przegrodę – ta sytuacja zdarza się czasem w silnikach gaŸnikowych. Przy
normalnej eksploatacji przegroda nie powinna być podpierana (oeruba wykręcona tak, aby
nie dotykała przepustnicy).
Jesli chodzi o te sruby to latwo skumac sa 2

+ 1 od przepustnicy
DUZA wysokie obroty
MALA wolne obroty
Czerwona wystajaca z boku od przepustnicy
to chyba tyle jesli chodzi o blosa, jesli zas chodzi o przeglady to jesli nie macie nikogo znajomego to poprostu jak ktos juz pisal wpakowac silnik krokowy na weza miedzy reduktor a blosa i kable schowac w [tiiit]

oczywiscie silniczek otworzyc na maxa
Ja osobiscie sam zakladalem blosa i wy tez sobie poradzicie a jak juz zamontujecie to cudo i chcecie sie upewnic czy dobrze wyregulowany to do LPG majstrów i na analizator go koszt 30 do 60zl w zaleznosci skad jestescie
Jak ktos z moich okolic ślask miedzy czastochowa a katowicami to zapraszam na konsultacje a nawet montarz, mam znajomego ze warsztatem LPG wiec regulacja 30zl
Pozdrawiam.
aaa pewnie chcecie wiedziec ile mi pali auto z blosem
ano roznie trasa 12/15L miasto 18/24L z tym ze mam 3L silnik w automacie i ciezką noge
ale kumplowi w toyocie picnicu spadlo spalanie i wzrosla moc wiec mysle ze blos + zwykle reduktory 100KW nadaja sie do aut o poj. do 2,3 L ja musze zainwestowac chyba w reduktor 140KW