Opony & felgi
Kochani dziekuje za odpowiedzi. A powiedzcie mi jeszcze jedno-jakie ET jest w oryginale mazdy mx-3 ? Slyszalam ze ET 38 ale czy to prawda? W tych internetach niby wszystko jest a jak człowiek szuka to nie ma nic
albo ja nie doczytalam. Wieeeeemmm smiejecie sie pewnie ze mnie ze tak sie dopytuje,ale coz,kazdy kiedys zaczynal i sie uczyl no nie ? 
Ori jest ET 45 felga 14" x 5,5J 
przy 17"x7J możesz mieć ET od 42 do ok. 32 żeby nic nie tarło
przy 17"x7J możesz mieć ET od 42 do ok. 32 żeby nic nie tarło
Ostatnio edytowano 23 lut 2014, 18:35 przez MX6-CZARNY, łącznie edytowano 1 raz
Buuu... Mazdy już nie ma...
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
http://www.tyrestretch.com/
Dzięki tym kalkulatorom obliczysz sobie wszystkie sama
Idealnym zamiennikiem opony 185/65/14 jaka oryginalnie była w 1.6 jest przy 15stce 205/55, przy 16stce 195/50 oraz przy 17stce 215/40
Co do wielkości koła to 17 wygląda świetnie, ale niestety może zamęczyć ten silnik
Szerszych opon też nie ma co zakładać bo np takie 195 przy 16 calach spokojnie Ci wystarczy
Drugi kalkulator masz do liczenie ET, widzisz tam jak się przesuwa felga i ile mm będzie wysunieta jak się zmienia ET czy szerokość felgi. Seryjnie w V6 kładki felgę 15 cali 6j szerokość oraz ET 45. Jednak według mnie jest ona zdecydowanie za bardzo "wklęsła" i mogłaby trochę wystawać. Obecnie założyłem w swojej felgi 8j ET35 i jest idealnie do rantu tył niestety przyciera o 1mm, więc jak dasz 16 calową felgę o szerokości 7j z takim ET będziesz zadowolona bo felga ładnie będzie do obrysu auta a jednocześnie schowa się w nadkola kiedy będzie trzeba
http://www.tyrestretch.com/
Dzięki tym kalkulatorom obliczysz sobie wszystkie sama
Drugi kalkulator masz do liczenie ET, widzisz tam jak się przesuwa felga i ile mm będzie wysunieta jak się zmienia ET czy szerokość felgi. Seryjnie w V6 kładki felgę 15 cali 6j szerokość oraz ET 45. Jednak według mnie jest ona zdecydowanie za bardzo "wklęsła" i mogłaby trochę wystawać. Obecnie założyłem w swojej felgi 8j ET35 i jest idealnie do rantu tył niestety przyciera o 1mm, więc jak dasz 16 calową felgę o szerokości 7j z takim ET będziesz zadowolona bo felga ładnie będzie do obrysu auta a jednocześnie schowa się w nadkola kiedy będzie trzeba
-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
Witam,
mam do Was pytanie, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć, nie wiem może źle szukam.
Mam Mazdę 6 GH Kombi z 2008 roku i seryjne felgi 7x17 ET 60 i opony 215/50 R17.
Mam w planie zakup felg 18'
Czy orientujecie się czy będą pasowały felgi od Mazdy RX-8 z oponami 225/45/18
Tamta felga ma rozmiar 8x18 ET 50 no i jest szersza opona bo 225/45.
Boję się czy nie będzie nic obcierało przy obciążeniu tyłu lub przy skręcie.
Proszę o pomoc.
mam do Was pytanie, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć, nie wiem może źle szukam.
Mam Mazdę 6 GH Kombi z 2008 roku i seryjne felgi 7x17 ET 60 i opony 215/50 R17.
Mam w planie zakup felg 18'
Czy orientujecie się czy będą pasowały felgi od Mazdy RX-8 z oponami 225/45/18
Tamta felga ma rozmiar 8x18 ET 50 no i jest szersza opona bo 225/45.
Boję się czy nie będzie nic obcierało przy obciążeniu tyłu lub przy skręcie.
Proszę o pomoc.
- Od: 19 paź 2010, 12:40
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 D
Potrzebuję pomocy.
1. Czy do mojej mazdy będzie pasować fela 7x16 ET48 z oponą 205/55/16? Według certyfikatów TUV dostępnych na stronie Alcar powinno pasować. Przy czym dla felgi 7.5x16 ET48 z tą samą oponą w certyfikacie jest już informacja o konieczności zagięcia nadkoli. To by oznaczało, że przy ET48 jest już bardzo mało miejsca między oponą a nadkolem, w szczególności gdy weźmiemy pod uwagę, że zwiększając szerokość felgi szerokość opony się nie zmieni tylko jej boki będą minimalnie większy rozstaw na zewnątrz (0,63 cm).
Proszę o odpowiedzi osoby, które mają lub miały taką konfigurację. Odpowiedzi w stylu "powinny pasować" nic mi nie dadzą.
2. Czy felgi TOMASON TN3 (5F TN3-7016 5F/N25 Ø72,6xØ67,1 5/114,3/67,1 50 720 2100 6/2006) będą pasować do mojego auta? Wydaje mi się, że mają odpowiednie parametry, ale producent podaje, że mają zastosowanie do Hondy. Czy to oznacza, że nie mają homologacji na Mazdę i w razie szczegółowej kontroli na niemieckich drogach mogą być jakieś problemy, ewentualnie problemy z ubezpieczycielem?
3. Co sądzicie o elgach Dezent? Myślałem o zakupie TD Dark.
4. Jakie ewentualnie felgi (poniżej ceny oryginału) powinienem wziąć pod uwagę?
1. Czy do mojej mazdy będzie pasować fela 7x16 ET48 z oponą 205/55/16? Według certyfikatów TUV dostępnych na stronie Alcar powinno pasować. Przy czym dla felgi 7.5x16 ET48 z tą samą oponą w certyfikacie jest już informacja o konieczności zagięcia nadkoli. To by oznaczało, że przy ET48 jest już bardzo mało miejsca między oponą a nadkolem, w szczególności gdy weźmiemy pod uwagę, że zwiększając szerokość felgi szerokość opony się nie zmieni tylko jej boki będą minimalnie większy rozstaw na zewnątrz (0,63 cm).
Proszę o odpowiedzi osoby, które mają lub miały taką konfigurację. Odpowiedzi w stylu "powinny pasować" nic mi nie dadzą.
2. Czy felgi TOMASON TN3 (5F TN3-7016 5F/N25 Ø72,6xØ67,1 5/114,3/67,1 50 720 2100 6/2006) będą pasować do mojego auta? Wydaje mi się, że mają odpowiednie parametry, ale producent podaje, że mają zastosowanie do Hondy. Czy to oznacza, że nie mają homologacji na Mazdę i w razie szczegółowej kontroli na niemieckich drogach mogą być jakieś problemy, ewentualnie problemy z ubezpieczycielem?
3. Co sądzicie o elgach Dezent? Myślałem o zakupie TD Dark.
4. Jakie ewentualnie felgi (poniżej ceny oryginału) powinienem wziąć pod uwagę?

nie wiem jaki kolor wybrać taki

czy taki

-
Arkadius 73
Hmmm. Jakbym był na Twoim miejscu miałbym miały problem z wyborem. Pierwsze mogą się "zlewać' z kolorem nadwozia, a drugie mogą za bardzo się wyróżniać. Ale pomijając to wszystko zdecydowanie wybrałbym pierwsze
.
BTW, siakieś tanie te feli
, albo mi się wydaje 

BTW, siakieś tanie te feli

Yo, mr. White!
- Od: 8 kwi 2012, 13:05
- Auto: M6 GG LF-DE '06
bierz czarne 
Witam.Z racji że wiosna zbliża się wielkimi krokami,a moje 'stare' letnie opony nie będą się już nadawały na cały sezon zamierzam kupić nowe oponki.I stąd pytanie,czy ktoś z was miał doczynienia z niniejszymi oponkami?
http://allegro.pl/4x-opony-dunlop-sp-sp ... 20023.html

Miałem się okazje przewieść na tej oponie w sporym deszczu i moje wrażenia były jak najbardziej pozytywne, polecam 
mam pytanie może ktoś będzie wiedział, potrzebuję jakiś kod koloru albo jakiekolwiek info odnośnie koloru z tych felg

dysponuje ktoś czymś takim? bo kolor mi się mega podoba i chcę swoje fele przemalować na taki kolor ale nie mam jego kodu a bez tego będzie ciężko dobrać lakier

dysponuje ktoś czymś takim? bo kolor mi się mega podoba i chcę swoje fele przemalować na taki kolor ale nie mam jego kodu a bez tego będzie ciężko dobrać lakier
Podobny lakier z palety BMW to
brązowy kolor z M5 to Sepang Bronze Metallic (kod PPG A32). Przykłady w różnym świetle:

Albo platynowy kolor z odcieniem brązu z oferty Porsche, o nazwie Macadamia Metallic (kod PPG M8W/9S). Wygląda to tak:

brązowy kolor z M5 to Sepang Bronze Metallic (kod PPG A32). Przykłady w różnym świetle:

Albo platynowy kolor z odcieniem brązu z oferty Porsche, o nazwie Macadamia Metallic (kod PPG M8W/9S). Wygląda to tak:

dzięki, bliżej chyba tym felgom do tego z BMW. Masz jeszcze jakieś propozycje podobne? ten z BMW na 3 fotce jest mega, ale na 2 mi nie leży
a to przecież ten sam lakier