Tuning optyczny Mazda 323F BG – pytania i sugestie – temat zbiorczy
chyba nie ten temat, ale jak chcesz dobre kable to kupuj NGK

- Od: 23 wrz 2005, 14:02
- Auto: Burbo Astina
Insane Y60
Witam wszystkich. Mam pytanko może Wy mi doradzicie jak pomalować zderzak u madzi?. Jest to dokładka od laguny połączona ze seria:)

Moje propozycje to:
1- Cały zdenio pomalować pod kolor auta, oprócz wlotu powietrza i listew wychodzących od świateł
pozycyjnych które planuje na mat lub czarny( myślę który kolor będzie lepiej wyglądał)
2-Góra zderzaka pod kolor a dół na czarno(od tej kreski czyli tak jak oryginał) -gdzieś już tak widziałem
Pozdrawiam...

Moje propozycje to:
1- Cały zdenio pomalować pod kolor auta, oprócz wlotu powietrza i listew wychodzących od świateł
pozycyjnych które planuje na mat lub czarny( myślę który kolor będzie lepiej wyglądał)
2-Góra zderzaka pod kolor a dół na czarno(od tej kreski czyli tak jak oryginał) -gdzieś już tak widziałem
Pozdrawiam...
Mazda 323F Bg 1.6 16v – viewtopic.php?f=312&t=119328
- Od: 22 maja 2011, 20:25
- Auto: Moja Madzia 323F BG 1.6 16v 93r ;–)
Świetnie wygląda zderzaczek, pierwsza opcja będzie lepsza.
- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Spokojnie, bedzie i reszta ospojlerowania
Zderzaczek nisko bo madzia na 14 jezdzi ale w przyszłym roku bedzie lepszy felunek. Zrobie cały zdenio, w przyszłym tygodniu jade do lakiernika i bedzie miodzio
Dzieki za rady i zapraszam na moja stronke 
Mazda 323F Bg 1.6 16v – viewtopic.php?f=312&t=119328
- Od: 22 maja 2011, 20:25
- Auto: Moja Madzia 323F BG 1.6 16v 93r ;–)
Moim zdaniem najpierw skompletuj całe ospojlerowanie i dopiero można myśleć jak malować bo w tej chwili jak byś nie pomalował to z reszta auta będzie to źle wyglądać, a jak będziesz miał zarys całości wtedy będziesz sam widział jak ją pomalować.
Jak miałem efkę to miałem całą pomalowaną w jednym kolorze.
Tak wyglądała

Jak miałem efkę to miałem całą pomalowaną w jednym kolorze.
Tak wyglądała

- Od: 17 lut 2004, 13:07
- Auto: Mazda MX6 2,5l 1992r.
Świerszcz napisał(a): Zderzaczek nisko bo madzia na 14 jezdzi ale w przyszłym roku bedzie lepszy felunek
A jak się ma średnica felgi do wysokości auta nad ziemią, bo chyba czegoś nie zrozumiałem?
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
Tak się ma średnica felgi że im mniejsza tym większy prześwit między kołem a nadkolem i tym niżej stoi auto, chyba że założysz opony o wyższym profilu. Wystarczy trochę pomyśleć – jeśli felga 17" + opona ma dajmy na to średnicę X to felga np. 14" + opona o jakimś normalnym profilu będzie miała średnicę X-3" czyli musi być średnica mniejsza, no a że felgi z oponami nie tylko są po bokach i od góry wypełniając nadkola, ale są też z dołu trzymając auto na danej wysokości, no to na logikę auto musi być niżej.
Wiem wiem, i tak pogmatwałem
Wiem wiem, i tak pogmatwałem
Coś błądzisz kolego, dla mnie jest oczywiste, że profil opony musi być dobrany do średnicy felgi – zakładasz felgę o większej średnicy to musisz zejść z profilu żeby obwód całego koła nie uległ zmianie a wtedy średnica samej felgi nijak się ma do wysokości auta nad ziemią
Dobra, nieważne. Ciekawe tylko, dlaczego jak założysz 17" w 323F BA do seryjnego zawiasu to stoi delikatnie mówiąc wysoko (a napewno wyżej niż na np. 15"), skoro felgi z oponami mają tą samą średnicę niby 

To złudzenie. odległość opony od nadkola jest taka sama (przy seryjnym zawiasie) natomiast profil opony sie zmniejsza, a co za tym idzie wydaje ci sie ze to "dziura" jest wieksza a nie opona. Linijka w przeciwienstwie do ludzkiego oka sie nie myli 
TALREP napisał(a):Coś błądzisz kolego, dla mnie jest oczywiste, że profil opony musi być dobrany do średnicy felgi – zakładasz felgę o większej średnicy to musisz zejść z profilu żeby obwód całego koła nie uległ zmianie a wtedy średnica samej felgi nijak się ma do wysokości auta nad ziemią
bardzo trafnie, ale nie trzeba się tego trzymać w przypadkach aut bez elektronicznych kontroli trakcji,
jeżeli zmienisz całkowity obwód koła z esp itp. .. to komp będzie miał złe odczyty i nie zadziała poprawnie.
W 323f bg nie ma żadnych ele. systemów więc można sobie pozwolić na nieco więcej
jeżeli masz np:
14" + opona 195/65 to średnica =609,1 mm
16" + opona 195/65 to średnica =659,9 mm
z czego wynika że auto pujdzie w górę o 25.4mm i o tyle też bardziej wypełni się przestrzeń w nadkolu.
mam nadzieje że pomogłem wszystkim co się jeszcze nad tym zastanawiali

kl-ze madafaka :)
- Od: 18 gru 2008, 20:55
- Auto: 323f bg 1,8 16v sohc >2.5v6 KL-ZE
o tym akurat nie bylo mowy
z reszta ze wszystkiego co piszesz doskonale zdaje sobie sprawe, jednak nadal uwazam jak wyzej
Poza tym twierdze, ze tematu nie ma sensu kontynuowac, bo kazdy bedzie upieral sie przy swoim.
Ty/Wy, ze tak sie da i ma to jakies racjonalne uzasadnienie
Ja, ze tak sie da ale jest to calkowicie pozbawione sensu

Ty/Wy, ze tak sie da i ma to jakies racjonalne uzasadnienie
Ja, ze tak sie da ale jest to calkowicie pozbawione sensu
Masz rację nie ma to sensu ale można nieraz posłuchać tych co już felgi zmieniali na większe i jeśli oni i Ja też tak uważam że wysokość się nie zmieni to coś w tym musi być.
A przy okazji jeśli by się zwiększył profil całego koła (czyli auto by wyżej siedziało) to strasznie by zakłamywał licznik prędkości a ja w swojej madzi 323f BG miałem profil opony 195/50/16 (powinno być 195/45/16) to licznik mi przekłamywał przy maksymalnej o ok 6km/h Ja wiem to jest niby nie wiele przy maksymalnej prędkości ale też rozbieżność pomiędzy wymiarami była nie wielka.
A przy okazji jeśli by się zwiększył profil całego koła (czyli auto by wyżej siedziało) to strasznie by zakłamywał licznik prędkości a ja w swojej madzi 323f BG miałem profil opony 195/50/16 (powinno być 195/45/16) to licznik mi przekłamywał przy maksymalnej o ok 6km/h Ja wiem to jest niby nie wiele przy maksymalnej prędkości ale też rozbieżność pomiędzy wymiarami była nie wielka.
- Od: 17 lut 2004, 13:07
- Auto: Mazda MX6 2,5l 1992r.