Polerowanie, malowanie i renowacja felg

Postprzez Pajko » 12 sty 2007, 12:40

i to jedyny chyba sposob na luszczacy sie lakier
Forumowicz

Od: 17 sty 2005, 21:18
Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 12:23

Pajko napisał(a):i to jedyny chyba sposob na luszczacy sie lakier

nie jedyny... mozna jeszcze pomalowac felge od nowa...

tak czy inzcej dobra robota z tym polerowaniem opisana na poczatku (choc osobiscie oprócz rantów to polerowana felga mi sie nie podoba-ale to nie dyskusja o gustach)

przy tych felgach – polerowanych nalezy jeszcze pamietac o tym, ze nie jest to jednorazowa praca – niestety trzeba to poprawiac (dopolerowywac) ijest to meczące. na pewno tez lepiej miec na zime komplet innych kół.
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
Forumowicz

Od: 30 maja 2006, 17:59
Auto: D15B7

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 12:46

Ja wczoraj robilem testy jakby moja felga wygladala z polerowanym rantem i czarnym srodkiem ale w myslach wygladalo to lepiej. No moze nie dokonca na rancie chrom widac ale nie moglem efektu takiego zdzialac w fotoszopie
Obrazek
Obrazek

Wiec jak bede dlubal to chyba i srodek wypoleruje.

Tak mialo auto wygladac do wakacji
Obrazek

ale jednak fele beda srebrne no i moze bez najklek
Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 13:58 przez mbmaster, łącznie edytowano 2 razy
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 12:58

moim zdaniem ładnie by to wygladało...(fotoszop nie oddaje efektu...)
a jeszcze ładniej jakbys dał do tego zamiast czarnego kolor "gun metal" + czerwone Zenki albo muteki... Lans jak sie patrzy...

Masz ładne auto i na takich felach wygladałoby elegancko ale i drapieżnie....
Do tego na pewno nietuzinkowo

Gun Metal w połysku:
Obrazek

Sport Bronze+Zenki
Obrazek

Gun Metal i polerowany rant
Obrazek
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
Forumowicz

Postprzez Pajko » 18 sty 2007, 13:00

mbmaster 2 fotka konkretna , wg mnie kozacki efekt i wg mnie powineines sie tego trzymac hehe :) ;)
Lcfr napisał(a):nie jedyny... mozna jeszcze pomalowac felge od nowa...

no tak ale koszt porownywalny z kosztem felg
Lcfr napisał(a):na pewno tez lepiej miec na zime komplet innych kół

tak oczywiscie nei mam zamiaru na nich smigac w zime .
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 13:10

Pajko napisał(a):mbmaster 2 fotka konkretna , wg mnie kozacki efekt i wg mnie powineines sie tego trzymac hehe :) ;)
Lcfr napisał(a):nie jedyny... mozna jeszcze pomalowac felge od nowa...

no tak ale koszt porownywalny z kosztem felg

koszt jedej felgi – malowanie w wawie – lakierem (nie proszkowo) to 110pln za 15"(100pln za 14stke)
kolor – jaki sobie wybierzesz
jezeli jakis "kosmiczny" to doplata

koszt gdy maluje sie samemu (tylko ze trzeba ogarniac malowanie)– 150pln za 4szt

ale pisze to nie dlatego, ze to lepsze tylko pokazuje alternatywe bo sa auta (oraz uzytkownicy) którym bardziej pasuje polerowanie – i to jest osobista kwestai wyboru.

Do zalet polerowania felg nalezy dodac, ze jak sie obetrze rant (obtarcie to cos innego niz wyłupanie) to delikatny papierek i polerka i moze nawet slad po tym nie zostanie... Tak wiec nawet malowane fele z rantem polerowanym to dobre i praktyczne rozwiazanie.
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 13:12

Lcfr napisał(a): czerwone Zenki albo muteki...

A co to?

No m sie ardzo podoba malowanie srodka felgi tylko boje sie ze felga wizualnie zostanie duzo pomniejszona a i tak wyglada na mala przez opone niska.

Z drugiej strony malowanie felgi zaoszczedzilo by mi kupe roboty.
Rozmawialem z dwoma firmami zajmujacymi sie polerka i a za rant sam chca 200-250z/4sztl a ju za cala felge 750-900zl/4szt wiec jak domyslam sie poziom trudnosci wypolerwania srodka jest wysoki.

Tak czy inaczej to moze i ten Gun Metal bylby fajna alternatywa czarnego lakieru. Ciezko by bylo pomalowac srodek felgi? Mam kompresor i profesjonalne pistolety laiernicze ale niemam pojecia jak sie maluje :P
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 13:22

Juz wiem co to zenki i muteki

Muteki odpadaja bo szkoda m salaty. Mam bardzo gleboko osadzone sruby przez co co bym tam nie wsadzil to nie bedzie widac.

Nad wetylkami moge pomyslec :)
Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 13:43 przez mbmaster, łącznie edytowano 1 raz
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 13:36

mbmaster napisał(a):
Lcfr napisał(a): czerwone Zenki albo muteki...

A co to?

Muteki i zenki to nakrętki z kutego aluminium -bardzo lekkie i wytrzymale. Sa naprawde znaczaco lzejsze-co ma wplyw jezeli tez masz lekkie felgi na zrywnosc auta jak sam wiesz... (wiekszosc kupujac nowe fele nie patrzy na wage tylko na wyglad a potem marudzi ze mu auto "muli")
Muteki do tego maja specjalny klucz-tylko nim sie je odkreca-czyli dostaje sie w cenie 16/20 nakretek zabezpieczajacych. Koszt takich jak na fotce to 220pln
Obrazek
Zenki to to samo tylko na zwykły klucz – tutaj akurat czarne które sprzedaje bo mi nie pasuja do felg hondy (inne stozki) ale pasuja do kazdych felg (aez/oz/rota/alesio/msw/i inne)

ObrazekObrazekObrazek

takie nakretki tak wygladaja na felgach (sorry – nie mam mazd akurat )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

mbmaster napisał(a):No m sie ardzo podoba malowanie srodka felgi tylko boje sie ze felga wizualnie zostanie duzo pomniejszona a i tak wyglada na mala przez opone niska.

Z drugiej strony malowanie felgi zaoszczedzilo by mi kupe roboty.
Rozmawialem z dwoma firmami zajmujacymi sie polerka i a za rant sam chca 200-250z/4sztl a ju za cala felge 750-900zl/4szt wiec jak domyslam sie poziom trudnosci wypolerwania srodka jest wysoki.

Tak czy inaczej to moze i ten Gun Metal bylby fajna alternatywa czarnego lakieru. Ciezko by bylo pomalowac srodek felgi? Mam kompresor i profesjonalne pistolety laiernicze ale niemam pojecia jak sie maluje :P

ja na Twoim miejscu próbowałbym ogarnać malowanie srodków (mysle ze max100pln/szt) + wieczorkiem zimowym soplerowac rant. Byłoby i kozak i tanio.
Tutaj felgi z rantem... nie wygladaja na strasznie pomniejszone :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 13:37 przez Lcfr, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Pajko » 18 sty 2007, 13:37

Lcfr napisał(a):malowanie w wawie – lakierem (nie proszkowo) to 110pln za 15"(100pln za 14stke)

to tanio u mnie 250 zl od szt
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 13:52

No dobra bede robil srodek na ciemno. Rant na polerke. Do calego efektu potrzebna jest mi gleba, czerwone zaciski, czarny pasek na szybe, dokladka zderzaka przedniego, dokladki progow J-spec i by bylo tyle nad modyfikacjami karoserii auta.

Widzialem jak ktos od nas z kubu pomalowal sobie felgi sam (chyba sparey'em nawet) i calkiem ladnie mu to wyszlo. Ja to bym chcial sam wszystko ogarnac tymbardziej ze mam sprzet do tego.

Ma ktos linka na jakis krotki kurs malowania felg czy foto-relacji?
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez panstasio » 18 sty 2007, 14:24

mbmaster bombowo wygladaja twoej fele w pomalowaniu
bierz sie stary za to
pozneij z moimi bedizes zkombinowal hehehe
coś ciekawego?? tylko co??
Forumowicz

Od: 28 paź 2003, 10:07
Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 15:10

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 16:02

ja tak swoje pomalowałem(na fotce sa bez pomalowanej wewnetrznej strony ale ostatecznie i wnetrze zostalo pomalowane)

Obrazek
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 16:41

e kozacko :D Sam malowales czy ktos ci prace wykonywal?
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 16:59

mbmaster napisał(a):e kozacko :D Sam malowales czy ktos ci prace wykonywal?

przecież wiesz ze ja sam wszystko dłubie sobie cichaczem w garazu <killer> <jupi>
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 17:05

HEHE to gdzie masz ten garaz :D Chyba bede wiedzial do kogo udezyc o pomoc w malowniu :P
A przy okazji jakies piwko bedzie mozna zmalowac ;)
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 17:16

Garaz mam daleko -wiec trzeba by robic w wawie...
a malowanie bez browara nie moze sie udac.... hahaha
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 18 sty 2007, 17:22

No garaz to nie problem bo mam 2 w tym jeden ogrzewany i ze sprzetem do lakierowania tylko trzeba bylo by do mojego dziadka podjechac. Rozumiem ze lepiej najpierw zrobic polerke rantu przed polerowaniem co by lakieru nie zadrapac nowego. Czy ten Gun Metal to jakas fachowa nazwa czy kupuje sie grafitowy metalic? :)
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Lcfr » 18 sty 2007, 17:28

Gun metalic to nazwa...
gun metalic jedej firmy moze byc zupelnie inny niz drugiej...
a polerowanie chyba przed a potem dobrze okleic...
Forumowicz