Ostatnio naszło mnie na zmianę kolorystyki podświetlenia mojej madzie na czerwone. Wiem ,że temat był wałkowany , ale były to inne modele mazd i nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Więc po wyjęciu zegarów moim oczom ukazało się to:

zdjąłem klosz i ujrzałem to

A teraz do rzeczy , z tyłu

było pełno żaróweczek ( około 20 tych małych z czarnymi dupkami, 2 małe z zielonymi, oraz dwie duże z zielonymi)

Chciałbym zmienić podświetlenie w całej maździe na czerwone (ponieważ pomalowałem ją na sportowo <czerwono-czarno> w środku są skóry oraz zostały pomalowane elemtny deski na czerwono
I teraz nadszedł czas na moje pytania:
– Czy jeśli kupie takie same żarówki/diody w kolorze czerwonym to czy dadzą mi one ładny czerwony kolor po zamontowaniu
– Zegary jak patrzy się pod kątem, świecą lekko na zielono i boję się ,że ten czerwony kolor będzie wyglądał jak pomarańczowy albo gorzej

-Z ciekawości podłączyłem deskę bez osłonki do prądu i świeciło może połowa diodek (nie świeciły tylko te małe czarne) czy diody są przepalone czy o co chodzi ? :/
-Ile kupić czerwonych ? Wszystkie ? a może zostawić kilka białych ( na kierunki, oraz oznaczenia świateł itd? )
-Jeśli ktoś ma na tyle cierpliwości i potrafi opisać jak zdemontować ten cały panel nawiewu w mojej wersji mazd (323F BA 1998 r)y byłbym wdzięczny
-Czy kratki nawiewów da się wyjąć ? słyszałem ,że są na stałe utwierdzone :/
-Tutaj największa głupota jaką zrobiłem , chciałem aby zegarek oraz oświetlenie u góry świeciło na czerwono ,więc wpadłem na genialny pomysł polakierowania szybki od zegarka (tej wyjmowanej takiej dziwnie wygiętej) oraz szybki na podsufitce na czerwono

-Jakie czerwone diody wsadzić do przycisków i ile będzie mi ich potrzeba ( przyciski od nawiewu itd.) i czy może mi ktoś wytłumaczyć jakie listewki led są mi potrzebne do oświetlenia tego niebiesko-czerwonego pola od temp oraz mocy nawiewu ?
WIem ,że to bardzo dużo pytań ale muszę to wszystko wiedzieć , mam nadzieję ,że niedługo mi odpowiecie
Ps. przylutowałem czerwoną diodę wraz z rezystorem do przełącznika od podgrzewania tylnej szyby. Po podłączeniu dioda nie świeci :/ Czy rezystor jest mi tam nie potrzebny ? Jakie napięcie dochodzi na przyciski ?