Chyba najlepiej zainwestowane 500PLN w samochód.
Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
Nooo dobra
I mały opisik. Zestaw z allegro, jaki jest każdy widzi. Montaż miał zając 30 minut, i może by i zajął, ale pojawił się mały problemik. Mianowicie w xedosie kable nie podłącza się do żarówki tylko do takiej podstawki, a żarówkę wkłada dopiero w tą podstawkę, która ją tam trzyma na takim drucie. No i właśnie to musieliśmy ostro przerobić, rozwiercić, popsuć. Nie było to strasznie trudne (szczególnie ze piłował i wiercił to Raadek, a ja robiłem fotki
) No właśnie, fotki...
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z ksenonami w Mx-3??
Tam nie ma niestety soczewek tylko zwykłe reflektorki
Czy opłaca się wydawać 500 złotych do seryjnych kloszy??
Tam nie ma niestety soczewek tylko zwykłe reflektorki
Czy opłaca się wydawać 500 złotych do seryjnych kloszy??
Xionc napisał(a):Ja dzisiaj zamontowalem zestaw z allegro za 499PLN – troche było zachodu, ale 3 godziny w garażu u Raadka i daliśmy rade, nareszcze Xedos ma światła :–)
No ładnie, zamiast od kolegi z forum zakupić, to aż z allegro musiałeś brać?
Przecież byśmy się dogadali
Może teraz jest ktoś chętny?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
JimmyK napisał(a):Przecież byśmy się dogadali oczko. Zawsze można negocjować cenę.
o tym to nie wiedziałem, ale tak na prawdę przekonała mnie lokalizacja warszawska i gratisowa dostawa do domu, no i ew gwarancja na miejscu...
Pozdrawiam,
No więc i ja dziś założyłem sobie w końcu xenony. Zestaw taki jak ma Xionc czyli obudowa żarówki jak H1 + przetwornice.
Żarówka nie wygląda dokładnie tak jak zwykła H1 (pierwsze foto), bo wystają z jej tyłu kable, wobec czego nie da się jej wpiąć w podstawkę do oryginalnych H1 (trzecie foto), i trzeba kombinować z podpięciem. Xionc przewiercił podstawkę na wylot, pozbawiając się tym samym bezpowrotnie możliwości założenia zwykłej oryginalnej żarówki, ja natomiast zaopatrzyłem się w 2x2 sztuki gumowych "koreczków" (foto 2), którymi zaklinowałem żarówkę (foto 4 – ten metal, który trzymam wyjęty został z reflektora w celach testowych – nie trzeba go wyjmować przy zakładaniu xenonów). Aby koreczki nie wysuwały się, zablokowałem je naciętą plastikową podkładką, tak aby jej zewnętrzne brzegi zakotwiczyły się w ząbkach metalu. Tak zaklinowana żarówka trzyma się równiutko, bardzo sztywno, a możliwości żeby plastikowa podkładka sama się poluzowała nie ma – potrzeba czegość do podważenia (np. śrubokręt) żeby ją zdjąć – tak twardo siedzi. Bałem się, że mi się to wszystko stopi po nagrzaniu się żarówki, ale przetestowałem i nie dzieje się nic złego.

Żarówka nie wygląda dokładnie tak jak zwykła H1 (pierwsze foto), bo wystają z jej tyłu kable, wobec czego nie da się jej wpiąć w podstawkę do oryginalnych H1 (trzecie foto), i trzeba kombinować z podpięciem. Xionc przewiercił podstawkę na wylot, pozbawiając się tym samym bezpowrotnie możliwości założenia zwykłej oryginalnej żarówki, ja natomiast zaopatrzyłem się w 2x2 sztuki gumowych "koreczków" (foto 2), którymi zaklinowałem żarówkę (foto 4 – ten metal, który trzymam wyjęty został z reflektora w celach testowych – nie trzeba go wyjmować przy zakładaniu xenonów). Aby koreczki nie wysuwały się, zablokowałem je naciętą plastikową podkładką, tak aby jej zewnętrzne brzegi zakotwiczyły się w ząbkach metalu. Tak zaklinowana żarówka trzyma się równiutko, bardzo sztywno, a możliwości żeby plastikowa podkładka sama się poluzowała nie ma – potrzeba czegość do podważenia (np. śrubokręt) żeby ją zdjąć – tak twardo siedzi. Bałem się, że mi się to wszystko stopi po nagrzaniu się żarówki, ale przetestowałem i nie dzieje się nic złego.

- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
andreass a gdzie foty efektu 
andreass napisał(a): Xionc przewiercił podstawkę na wylot
dziwne dla mnie , bo u mnie wszystko co bylo do przewiercenia to zaslepka lampy przez ktora przeszla lampa wyladowcza z przewodami i nic wiecej ,
w kazdej chwili moge zalozyc zwykle zarowki jak i xenony, do wyboru do koloru a jak gdzies dokupie 2 zaslpki lampy, to w kazdej chwili moge zdemontowac xenony i nie bedzie sladu

zakupilem zestaw dedykowany na H1 wiec dlatego nie ma problemow.
pzreczytalem opis xonica i wszystko jasne dlaczego rozwiercal podstawki
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
drof napisał(a):pzreczytalem opis xonica i wszystko jasne dlaczego rozwiercal podstawki
to może napisz co zrobił nie tak, żeby potomnym zostało i nie powielili tego błędu:)
Tak tak w GE tylko otworek w dekielku za żarówką.
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
andreass napisał(a):bezpowrotnie możliwości założenia zwykłej oryginalnej żarówki
Eee popsułem tylko te podstawki, reszta ori.
Pozdrawiam,
Ktoś pisał chyba gdzieś na fourum, że od kiedy ma założone xenony, to jak jedzie lewym pasem ludzie mu z drogi zjeżdżają na prawy. POTWIERDZAM!
O ile zazwyczaj kiedy się śpieszyłem, a lewym pasem ciągnął się jakiś maruder 55km/h, to brałem go z prawej strony, bo maruder ani myślał zjechać. Dziś, wczoraj i przedwczoraj nie dało się nie zauważyć, że jak dojeżdżałem do gości z tyłu na parę metrów, to od razu włączali kierunek i na prawy pas uciekali 
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps