Witam.
mam zamiar kupić 17-calowe felgi do mojej Efki i mam kilka pytań.
Na polecanych tutaj stronkach wyliczyło mi ze jednym z odpowiednich zamiennikiów dla seryjnych opon, czyli 185/65/R14 są 215/40/R17. Troszkę jednak boję się aż tak niskiego profilu opony. Niektórzy użytkownicy mają w swoich Efkach zamontowane 215/45/R17, więc pytanie czy nic nie obciera, przy obciążeniu lub skręcaniu, bo odwód i tym samym wysokość koła jest większa. Felgi, które o które pytałem w jednym sklepie mają ET35 i zamierzam kupić felgi z odsadzeniem w zalecanych przez producenta granicach. (Być może później dojdzie delikatne obniżenie auta o 30-40mm, więc weźcie to też pod uwagę przy Waszych radach). Przekłamanie licznika na oponkach 215/45/R17 jest ok. 4.5%, ale to chyba aż takiego problemu nie robi, a jakby nie było to jest dodatkowe kilkanaście milimetrów na wysokości opony i ciut mniejszy hardcore

. Łatwiej chyba też dostać używane oponki w tej wersji (215/45/R17), bo wydaje mi się, że ten rozmiar jest częściej spotykany.
Aktualnie moja mazda jeździ na oponkach 205/55/R15 (takie już były jak kupiłem auto) i dynamika auta nie jest aż tak zła, czy ten centymetr na szerokości robi, aż tak dużą różnicę? Ewentualnie co sądzicie o opcji 205/45/R17? Bardziej zależy mi na prezencji, niż na przyspieszaniu, (bo jak chce ciut poszaleć to czasem przesiadam się na szybsze auta, które mamy w rodzinie) dlatego też myślę o 17-kach. Znajomy ma Efkę na 16-kach i z obniżonym zawieszeniem i muszę przyznać, że nie robi to aż takiego dużego wrażenia jak felgi 17-calowe (biorę za porównanie czerwoną Efkę, którą często widywałem, chodzi mi o poprzednie auto Manix'a, albo auta Abdul69 czy BartexCar).
A teraz przejdźmy do felg. Rozważam kilka modeli i pytanie czy wiecie coś może o
jakości, twardości a tym samym trwałości wyrobów tych producentów? Chodzi mi o włoskie firmy
MAK oraz
MB Italia i polskiego producenta
ARCASTING. Poniżej zdjęcia modeli nad którymi się zastanawiam, jeśli ktoś zna jeszcze jakieś fajne modele felg (jeśli oczywiście występują w wersji 4x100) to proszę o podrzucenie nazw lub zdjęć.
Arcasting Graal
MAK Fever 5R
MB Italia 011(antracyt+mirror)
Jaka powinna być szerokość felgi dla opon 205, a jaka dla 215? Bo z tego co wyczytałem to chyba 7” dla tych pierwszych i 7.5” dla tych drugich. Czy można założyć i bezproblemowo używać opony 215 na feldze o szerokości 7”?(o ile się nie mylę to mX-MEN tak ma- zdjęcie poniżej – mam nadzieje, że mX-MEN nie będzie miał mi za złe wykorzystanie tej foty

)
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.