Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
Puhcio napisał(a):Zauważcie, że nie wszystkie samochody ORYGINALNE wyposażone w światła wyładowcze posiadają
lampy z soczewką. Przykładem jest np. volvo ...
...i drugi przykład Laguna
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
Witam.Nabylem dzis ksenonki.Niewytrzymalem do wrzesnia.Kupilem za jedyne 400zlw Zabrzu na 3maja.8000k.I powiem ,ze efekt super juz widze,ze sa jasniutkie ale...Jak juz wczesniej pisalem.Posiadam dwie rozne lampy.Jedna to oryginal Koito .Swieci rewelka.A druga to podjeba DEPO I nieumie ustawic za bardzo swiatla.Tzn.jest slabe z tego klosza.Praktycznie juz widze,ze Koito musi nadrabiac .Jednak w nocy sie okaze i jeszcze to podreguluje,bo koncu sa az 4
sruby do regulacji.Z czego jedna jest zj...na.
.A teraz najciekawsze z tego wszystkiego.Mianowicie.
W oryginale Koito jest zarowka H1 i takie tez zarniki kupilem.A w Depo jest ...
H3 .uuffff jak sie wk... jak to zobaczylem.No ale coz.Dla wszystkich,ktorzy beda mieli podobny przypadek...No problem.Zarnik wchodzi
moze nie tak jak trzeba ale jest ok i zapinka ladnie go trzyma takze spoko..Wieczorem jak sie sciemni to sie przejade i poustawiam jesli sie da
i opisze czy warto,.W koncu 400zl droga nie chodzi 

- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
sps-snipers napisał(a):8000k.
też myślałem nad 8000K ale podobno zimą strasznie odbija się światło od padającego śniegu i razi kierowcę po oczach:)
Krótka uwaga. Po pierwsze – dozwolone są tylko do 6000K. Po drugie – władowanie jakiegokolwiek żarnika xenon do lampy o oznaczeniu bez DC na reflektorze powoduje utratę homologacji na reflektor i zaborek dowodu. Na terenie cywilizowanej części UE mogą być kłopoty ( wiem na pewnym przykładzie ). Po trzecie – wzrost temperatury barwowej światła powoduje nie oślepienie, ale wręcz przeciwnie – coraz mniej widać, a światło zmienia barwę ku fioletowi. Więc żadne 8000K nie oślepia bardziej niż 4300K, a wręcz przeciwnie
, z tym że powoduje coraz ciekawszą grę cieni...
Co do kolorków to pewnie jest tylko w celach tuningowych bo większość fabrycznych ksenonów jest prawie biała lub ma niebieskawa poświatę wiec miedzy 4300k a 6000k mi osobiście podobać będzie właśnie biała barwa bo chce widzieć więcej i lepiej a nie świecić na niebiesko
.
Napisz jak sie jeździ w nocy i nad ranem bo to mnie ciekawi czy czujesz różnice w odległości i kontrastach jakie widzisz.
Pozdrowka
dziubek
Napisz jak sie jeździ w nocy i nad ranem bo to mnie ciekawi czy czujesz różnice w odległości i kontrastach jakie widzisz.
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
sps-snipers napisał(a):Posiadam dwie rozne lampy.Jedna to oryginal Koito .Swieci rewelka.A druga to podjeba DEPO I nieumie ustawic za bardzo swiatla.Tzn.jest slabe z tego klosza.Praktycznie juz widze,ze Koito musi nadrabiac.
Też miałem jedną podróbkę, ale mnie na tyle wkurzała tym ledwym świeceniem, że kupiłem sobie używkę oryginał i od razu było 2x więcej światła
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
Wiec .Przejechalem sie w nocy i 8000k rewelka.Polecam.Ale nikomu niepolece klosza firmy DEPO .Szkoda gadac.Pogonie jak najszybciej i bede szukal oryginalnej uzywki albo jeszcze lepiej.Jak kumpel bedzie w Niemczech to niech szuka na szrocie 
slav napisał(a):podobno najbardziej optymalne sa 6000K
Też tak słyszałem, widziałem 6000K u Kubutka we wtorek i fanie to wygląda:)
Slav z mila checia kupie oryginalna uzywke Koito.Chcialbym lewy przod(od kierowcy)
Ale jak masz zamiar przesadzic z cena to niewchodze 

Ravo jechałeś za mną ostatnio lewym pasem przed MM , dobrze ustawione masz te światła, nie rażą i nie drażnią ,bardzo ciekawa barwa światła . Mimo tłoku autko rzucało się w oczy i było widoczne, dodatkowy aspekt bezpieczeństwa na drodze.ravo napisał(a):polecam kazdemu kto sie jeszcze zastanawia super sprawa