Tuning optyczny Mazda3 BM – pytania i sugestie – temat zbiorczy
1, 2
Witam serdecznie.
Jestem w trakcie oczekiwania na odbiór M3 hatchback sky enegry i już na pierwszy rzut oka nie podobają mi się seryjne felgi 16 i opony na wysokim profilu 60 Micheline mam wrażenie że są też głośne. Planuje wymiane tych elementów. Felgi seryjne zostawie na zime a na lato.... no właśnie 17 czy 18 auto służy też jako rodzinne więc troche boje sie 18 ze względu na komfort jazdy i tak drogą kompromisu chyba zdecyduje się na 17.
Jest jakiś przelicznik kalkulator itp. doboru wysokości profilu opony do felg?
skoro fabrycznie są 16 cali i profil 60 to na 17 cali dać profil 50 /55 ? jak to przeliczyć?
W "oponeo" jest tylko
Rozmiary opcjonalne:215/45 R18 nic o 17 cali
Jestem w trakcie oczekiwania na odbiór M3 hatchback sky enegry i już na pierwszy rzut oka nie podobają mi się seryjne felgi 16 i opony na wysokim profilu 60 Micheline mam wrażenie że są też głośne. Planuje wymiane tych elementów. Felgi seryjne zostawie na zime a na lato.... no właśnie 17 czy 18 auto służy też jako rodzinne więc troche boje sie 18 ze względu na komfort jazdy i tak drogą kompromisu chyba zdecyduje się na 17.
skoro fabrycznie są 16 cali i profil 60 to na 17 cali dać profil 50 /55 ? jak to przeliczyć?

W "oponeo" jest tylko
- Od: 16 lip 2017, 15:21
- Auto: Mazda 3 BM HB 120 KM 2017
mikadoo1 napisał(a):Witam serdecznie.
W "oponeo" jest tylko
https://www.wheel-size.com/calc/
Tutaj mozesz sobie wyliczyc dokladne parametry opon jakie potrzebujesz w rozmiarze 17 cali aby wysokosc kola byla jak najbardziej zblizona albo taka sama jak fabryczny rozmiar. Przy okazji mozesz sobie zobaczyc osadzenie felgi jezeli juz masz upatrzony jakis model o tej srednicy 17 cali. A profil opony uzalezniony jest od jej szerokosci, krotko mowiac podany profil to iles procent z szerokosci opony, tak wiec opona 205/50 nie ma takiego samego profilu jak np. 195/50. Jakbys mial jakies watpliwosci to mozesz do mnie napisac to pomoge jak tylko umiem
Ktoś coś może wie, gdzie szukać dokładek (spojlerów) przedniego zderzaka i progów do M3 BN w jakiś normalnych pieniądzach ? Nie muszą być oryginalne, ale żeby miały zbliżone kształty i żeby na 100% wszystko pasowało 
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
- Od: 7 kwi 2014, 12:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
tak jest, te widziałem jako jedyne chyba w PL
i trochę mi nie pasuje, że tak odstają na boki dość mocno
EDIT:
znalazłem używane na Allegro, do lakierowania. Pojawił się jednak inny problem
Otóż spoiler jest montowany "na zero"/ "na płasko" od dołu zderzaka. A ja obecnie posiadam tablicę rej. przeniesioną na dół, a jej stelaż wystaje w dół zderzaka ok. 1 cm
więc albo jedno albo drugie – raczej nie widzę szans żeby to połączyć.
PS. o ile spojlery przód i tył są dostępne, to bocznych na progi praktycznie nie ma

EDIT:
znalazłem używane na Allegro, do lakierowania. Pojawił się jednak inny problem

PS. o ile spojlery przód i tył są dostępne, to bocznych na progi praktycznie nie ma
1, 2