Opony & felgi
Mam nadzieje ze to odpowiedni dzial na moje pytanie. mam mozliwosc zakupu letnich bieznikowanych opon do swojej mazdy producenta Targum
oponki to Targum PERFEKTA 195/65 r15
tutaj znalazlem stronke http://www.targum.com.pl/oferta.php
oponki oczywiscie nowki nie uzywane moge nabyc po 50zl sztuka, moje pytanie czy ktos ma takie u siebie i czy mozna je polecic badz tez opinie jakies chciałbym poznac
oponki to Targum PERFEKTA 195/65 r15
tutaj znalazlem stronke http://www.targum.com.pl/oferta.php
oponki oczywiscie nowki nie uzywane moge nabyc po 50zl sztuka, moje pytanie czy ktos ma takie u siebie i czy mozna je polecic badz tez opinie jakies chciałbym poznac
ODPUŚĆ sobie bieżnikowane !
Gdyby ktoś potrzebował ładnych felg 15 calowych z oponami na kilka sezonów to piszcie albo zajrzyjcie do działu sprzedam. tam mam na sprzedaż kółka po moim Civicu.
Gdyby ktoś potrzebował ładnych felg 15 calowych z oponami na kilka sezonów to piszcie albo zajrzyjcie do działu sprzedam. tam mam na sprzedaż kółka po moim Civicu.
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Dominator napisał(a):Mark 87, jesli preferujesz emerycka jazde i nie jeździsz duzo to jakos idzie na tym jezdzic. Generalnie Nie polecam. Lepiej dobre używane, dobrych firm.
po 1 uzywki miałem zakładac a wołaja sobie 70zl z wymiana
po 2 nowe to nowe choc bieznikowane a na dodatek za grosze moge miec po 50 zl sztuka
po 3 nie jezdze szybko max 140km/h jesli jest oczywiscie gdzie
a po 4 zmieniłem prace i miesiecznie robie 200km(w tamtym roku robiłem 2.5tys/mies) wiec jak dla mnie wybór jest prosty.
padło na Targum
mark.87 napisał(a):wiec jak dla mnie wybór jest prosty.
Moim zdaniem to wielki błąd i oby takich decyzji było jak najmniej w tym kraju bo strach będzie jeździć po drogach

radzi89 napisał(a):mark.87 napisał(a):wiec jak dla mnie wybór jest prosty.
Moim zdaniem to wielki błąd i oby takich decyzji było jak najmniej w tym kraju bo strach będzie jeździć po drogach
Ale nikt nie napisal konkretnie dlaczego nie?????uzytkownik takich opon moglby podzielic sie wrazeniami i opiniami ale forumowicze którzy z gory skreslaja takie opony choc nie uzywali ich nigdy nie dostarcza mi niczego konkretnego w swoich odpowiedziach, najlepiej kupic Michelin czy Pirelli i juz, nie zawsze markowe sa dobre, a opinie znalezionych uzytkownikow tych opon sa pozytywne

Poza tym opony juz zamowiłem i na dniach powinny byc,
Ja używałem takich opon, i to pewnie ze 20 kompletów. W prawdzie nie w warunkach drogowych ale w drifcie i wiem, że to śmieci. Nie trzymają, nie hamują a niejednokrotnie bieżnik po prostu odpadał.
radzi89 napisał(a):Nie trzymają, nie hamują a niejednokrotnie bieżnik po prostu odpadał.
dokładnie.
dziadostwo.
a zakłady które bieżnikują zarabiają po prostu na tym że ludzie nie mają kasy i myślą że będą mieć super oponę za małe pieniądze – błąd.
w życiu bym takiego dziadostwa nie kupił, wolę pewne używane opony tymbardziej jeśli jeździłbym mało.
Z tym ze nie trzymaja klocilbym sie i to bardzo, sam mialem przez 2 tygodnie, ale niestety z moja jazda sie nie nadaja nadlewki. Na mokrym nie jedna firmowa guma moze sie schowac.
A nadlewki maja wade, ze przy ostrzejszej jezdzie odpadaja biezniki:/ mi odpadlo chyba 4 kostki albo jakos tak, dalem na gwar, i wzialem uzywane goodride.
Strach jezdzic, wytrzymalosci slaba i to bardzo, mi to odradzal sam sprzedajacy(dobry kolega) wiedzial jak jezdze. takze ja zdecydowanie odradzam.
Natomiast na zime, jak najabrdziej za nadlewka. Kazda jedna goodyear miechlin itd nie ma polotu z przyczepnoscia do bieznikowanej zimowki.
A nadlewki maja wade, ze przy ostrzejszej jezdzie odpadaja biezniki:/ mi odpadlo chyba 4 kostki albo jakos tak, dalem na gwar, i wzialem uzywane goodride.
Strach jezdzic, wytrzymalosci slaba i to bardzo, mi to odradzal sam sprzedajacy(dobry kolega) wiedzial jak jezdze. takze ja zdecydowanie odradzam.
Natomiast na zime, jak najabrdziej za nadlewka. Kazda jedna goodyear miechlin itd nie ma polotu z przyczepnoscia do bieznikowanej zimowki.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Witam wiecie czy wejdą mi te felgi bez żadnego ocierania do 323f bg gt
http://moto.allegro.pl/oz-crono-7x16-et ... 10031.html

- Od: 7 kwi 2012, 19:53
- Auto: 323f BG GT
Witam!
Chciałem zapytać jakiegoś użytkownika 323F BA ze standardowym zawieszeniem, czy felga 16" na oponie 205/45/16 wchodzi w te offroadowe nadkola madzi? Jaki ET trzeba dobrać!
Czy najrozsądniejszym rozwiazaniem jest ta 195/50/15, tak czytałem tu na forum. Interesuje mnie właśnie 16" ale boje się ze na 7-7,5" cala felga może obcierać, przypominam ze oryginalny zawias.
Z góry dzięki za każdą poradę!
Chciałem zapytać jakiegoś użytkownika 323F BA ze standardowym zawieszeniem, czy felga 16" na oponie 205/45/16 wchodzi w te offroadowe nadkola madzi? Jaki ET trzeba dobrać!
Czy najrozsądniejszym rozwiazaniem jest ta 195/50/15, tak czytałem tu na forum. Interesuje mnie właśnie 16" ale boje się ze na 7-7,5" cala felga może obcierać, przypominam ze oryginalny zawias.
Z góry dzięki za każdą poradę!
My 323F : viewtopic.php?f=312&t=142302
- Od: 3 kwi 2012, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA, 1.5 16V Z5, 98r
pomocy koledzy bo chciał bym kupić jakieś fele z oponkami bo szkoda nowych zimówek.
- Od: 7 kwi 2012, 19:53
- Auto: 323f BG GT
radzi89 napisał(a):Znajomy ma w takiej błękitnej GH Borbety w kolorze grafitowym, wyglądają obłędnie![]()
Dokładnie takie :
Właśnie o takich myślę do swojej madzi
Czy ET45 będzie pasować? Bo oryginalne 16" to mają ET55, chyba.
- Od: 17 sty 2011, 20:11
- Auto: Mazda 6 GY 1,8 2004
powinno pasować 
Witam,
w przyszłym miesiącu będę kupował nowe opony letnie do mojej nowo nabytej Mazdy 323 F BJ '02 i tu stoję przed trudnym wyborem ponieważ moja wiedza na temat dobrych opon jest znikoma. Dlatego też chciałbym się zapytać jakie opony byście polecali do tego autka. Poprzedni właściciel sprzedał mi Mazdę z oryginalnymi alufelgami 15" ale z zimówkami (185/55 ) więc trzeba coś kupić.
Moglibyście polecić jakieś dobre i stosunkowo niedrogie modele ? Patrzyłem w sieci na te z zalecanym fabrycznym rozmiarem czyli 195/55R15 ale ceny są dość wysokie i tak zastanawiam się czy nie poszukać innych rozmiarów może taniej wyjdą...
Pozdrawiam
w przyszłym miesiącu będę kupował nowe opony letnie do mojej nowo nabytej Mazdy 323 F BJ '02 i tu stoję przed trudnym wyborem ponieważ moja wiedza na temat dobrych opon jest znikoma. Dlatego też chciałbym się zapytać jakie opony byście polecali do tego autka. Poprzedni właściciel sprzedał mi Mazdę z oryginalnymi alufelgami 15" ale z zimówkami (185/55 ) więc trzeba coś kupić.
Moglibyście polecić jakieś dobre i stosunkowo niedrogie modele ? Patrzyłem w sieci na te z zalecanym fabrycznym rozmiarem czyli 195/55R15 ale ceny są dość wysokie i tak zastanawiam się czy nie poszukać innych rozmiarów może taniej wyjdą...
Pozdrawiam
- Od: 23 lip 2010, 12:36
- Auto: Mazda 323F BJ '02, 2.0 DiTD(101 KM)
Witam,
Planuję wymianę moich oryginalnych 16stek na 17stki z MX5 (jak na obrazku niżej)

17stki z MX5 mają ET 55 i szerokość 7J
Nie jestem pewien jakie parametry mają moje oryginalne 16stki, jeżeli dobrze znalazlem to chyba również ET55 i tak samo 7j ? Jeżeli mógł by to ktoś potwierdził to był bym wdzięczny. Wszystko raczej będzie pasować do siebie ? nie widzę innej opcji chyba, że coś przeoczyłem ?
Planuje dołożyć może jakieś dystanse aby koło nieco poszło w stronę krawędzi i rozszerzył się nieco rozstaw. Dobra myśl czy lepiej się w to nie bawić ?
Na początku felgi od MX5 będą srebrne tak jak to jest w oryginale ale myślałem nad przemalowaniem je na odcień czarnego (mat)

w którym kolorze felg lepiej się prezentuje ?
I jeszcze odnośnie oponek, które parametry najbardziej odpowiadają ?;
205/45/r17
205/50/r17
215/45/r17
215/50 /r17
Dzięki za odpowiedzi
Planuję wymianę moich oryginalnych 16stek na 17stki z MX5 (jak na obrazku niżej)

17stki z MX5 mają ET 55 i szerokość 7J
Nie jestem pewien jakie parametry mają moje oryginalne 16stki, jeżeli dobrze znalazlem to chyba również ET55 i tak samo 7j ? Jeżeli mógł by to ktoś potwierdził to był bym wdzięczny. Wszystko raczej będzie pasować do siebie ? nie widzę innej opcji chyba, że coś przeoczyłem ?
Planuje dołożyć może jakieś dystanse aby koło nieco poszło w stronę krawędzi i rozszerzył się nieco rozstaw. Dobra myśl czy lepiej się w to nie bawić ?
Na początku felgi od MX5 będą srebrne tak jak to jest w oryginale ale myślałem nad przemalowaniem je na odcień czarnego (mat)

w którym kolorze felg lepiej się prezentuje ?
I jeszcze odnośnie oponek, które parametry najbardziej odpowiadają ?;
205/45/r17
205/50/r17
215/45/r17
215/50 /r17
Dzięki za odpowiedzi
-
dank3n
srebrne są git ale mi oczywiście podobają się ciemne
pod jednym warunkiem.... że listwe na grillu pomalujesz w ten sam kolor. wtedy będzie ekstra
dystans 3-5mm możesz bez żadnych przeszkód zastosować jeśli felgi będą w/g Ciebie zbyt głęboko siedziały.
osobiście brałbym opony 205/50 bo są najbardziej zbliżone do średnicy fabrycznej opony.
poza tym dodatkowo nie przymulą auta tak jak opony 215.

dystans 3-5mm możesz bez żadnych przeszkód zastosować jeśli felgi będą w/g Ciebie zbyt głęboko siedziały.
osobiście brałbym opony 205/50 bo są najbardziej zbliżone do średnicy fabrycznej opony.
poza tym dodatkowo nie przymulą auta tak jak opony 215.
Ja zrobiłem takie coś Dezenty 7,5J et 35 na to opona 205/45/16 wszystko w czarny z czerwonymi dodatkami a wyszło tak :

"Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu, sprawdzam, czy nie ma mnie na liscie najbogatszych ludzi swiata.
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty."
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty."
- Od: 21 cze 2011, 11:33
- Auto: 323f 1.8 BP 95r

chciałbym zapytać czy te felgi pasowałyby do 323f ba 95'
jestem nowy więc przepraszam z góry jak coś źle
-
Eddy
Napewno będą pasować
323f 1.8 16v
- Od: 6 lip 2009, 20:45
- Auto: Mazda 323f ba 1.8