Diody, neony i inne stroboskopy

Postprzez waldii » 30 mar 2008, 22:03

Grzyby napisał(a):to kup porządne a nie z allegro

nigdy tam nie kupuje takich rzeczy

Siw-y napisał(a):poza tym diód nie łączy się w szereg

łączy,łączy :]

Siw-y napisał(a):każda powinna mieć rezystor ograniczający prąd

powinna lecz nie przy ilosci kilka k szt :|

Pawko_6 napisał(a):Polecam dla zainteresowanych trochę teorii:

dzieki ale piec lat sie o tym uczylem

Siw-y napisał(a):teoretycznie powinna świecić nieskończenie długo.

teoretycznie tak a w praktyce wyglada to zupelnie inaczej :|
waldii

Postprzez Pawko_6 » 31 mar 2008, 08:21

Siw-y napisał(a):Pawko_6 zauważ że dioda diodzie nie równa i łącząc w szereg ustalasz jednakowy prąd dla każdej diody, co skutkuje tym, że niektóre diody świecą mocniej inne słabiej, napewno jest to tańsze rozwiązanie ale mało profesjonalne,

..ale praktyczne, profesjonalne też, bo nie łącze ich jak lampki choinkowe, tylko sprawdzam i dobieram. Jeżeli diody pochodzą z tej samej serii nie zauważysz różnicy. Ustawiam prąd 5-10% niższy od zalecanego i jest dobrze. Diody łączone szeregowo są zasilane napięciem stabilizowanym. W ciągu kilku lat zainstalowałem w 6-ce około 100 diod w konfiguracjach równoległych i szeregowych, i jeszcze żadna nie wypaliła się.

waldii napisał(a):Pawko_6 napisał:
Polecam dla zainteresowanych trochę teorii:

dzieki ale piec lat sie o tym uczylem

To było dla zainteresowanych, a nie dla fachowców :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez gadula » 31 mar 2008, 11:33

Jakoś niezauważyłem tego tematu :]
No bez przesady z tym łączeniem równoległym, bo możemy dorzucić jeszcze straty w przewodzie, i czym dalej od zasilania tym rezystory trzeba mniejsze, bo będzie świecić ciemniej hahaha (oczywiście wątpię aby to miało kilka kilometrów długości ;)) No i te koszta rezystorów, i ogólnie łączenia tego wszystkiego.
Najekonomiczniej wychodzi łączenie równoległe grup, po 3-4 diody i rezystor do nich.
Dzisiejsze diody, z jednej serii, nie powinny tak różnić się od siebie, aby przy takim łączeniu mieć inną jasność.
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez waldii » 31 mar 2008, 19:15

Klamka zapadla.Lacze rownolegle i wrzucam uklad stabilizacyjny o Uw mniejszym o 15pr.od znamionowego diod.Wiec raczej nie wygrzewam,bo nie mam czasu na to.Dzieki za podpowiedzi ;)
waldii

Postprzez Pawko_6 » 31 mar 2008, 20:23

waldii napisał(a):Klamka zapadla.Lacze rownolegle i wrzucam uklad stabilizacyjny o Uw mniejszym o 15pr.od znamionowego diod.Wiec raczej nie wygrzewam,bo nie mam czasu na to.Dzieki za podpowiedzi

Skoro tak zdecydowałeś, to OK.
Szczerze Ci radzę, stabilizacja napięcia przy łączeniu równoległym diody w instalacji 12 V jest niepotrzebna i pilnuj prądu, a nie napięcia. Z tym wygrzewaniem daj spokój, nie ma znaczenia.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez waldii » 31 mar 2008, 20:32

Pawko_6 napisał(a):stabilizacja napięcia przy łączeniu równoległym diody w instalacji 12 V jest niepotrzebna

niby nie ale uklad ma chodzic na 12V lecz z zasilacza.Takie male zabezpieczenie,bo roznie to bywa
waldii

Postprzez wesoly75 » 29 sie 2008, 00:32

gadula napisał(a):A od kiedy włącznik na drzwiach zwiera do plusa? :P Ja zawsze jak sprawdzałem to mi do masy zwierał :D

A ja podlaczylem plusa mojego panelu LED z wylacznika w drzwiach a minusa z masy i problem jest taki ze przy zamknietych drzwiach mam napiecie na panelu a przy otwartych brak, czyli efekt odwrotny od zamiezonego o co kaman?
Forumowicz

Od: 3 cze 2008, 21:58
Auto: Mazda 323F BA1.8

Postprzez chudy » 29 sie 2008, 16:27

wesoly75 napisał(a): o co kaman?

gadula napisał(a):A od kiedy włącznik na drzwiach zwiera do plusa? Ja zawsze jak sprawdzałem to mi do masy zwierał

Plus weź z np. zapalniczki a masę z krańcówki w drzwiach i będzie dzłałało.
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez 83KAFI83 » 10 wrz 2008, 02:51

Witam a ja mam pytanko do znawców czy idzie podłączyć neony, które daje się pod podwoziem do alarmu? Ze jak ktoś wywali szybę lub włamie się do zamka to zacznie wyć alarm i jarać się mu pod nogami hehehe oraz chce tez zrobić mocne neony w środku ze lekko oślepi gościa:] czy w ogóle da rade tzn. kupne takie z allegro czy samemu robić listki diody itd. I jakieś przekaźniki czy cóż?
nastał zwrotny punkt akcji
Forumowicz

Od: 16 lut 2006, 06:28
Auto: mazda 626 1,8 16v 93

Postprzez magicadm » 10 wrz 2008, 19:49

Queenis22 napisał(a):chce tez zrobić mocne neony w środku ze lekko oślepi gościa:]

Idź na całość i zamontuj elektrycznie odpalane pociski z gazem paraliżującym :D
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez 83KAFI83 » 11 wrz 2008, 02:03

magicadm napisał(a):
Idź na całość i zamontuj elektrycznie odpalane pociski z gazem paraliżującym
Panie magicadm a wiesz Pan że to nie głupi pomysł :D hehehehe moze żeczywscie :D coś takiego odpitole :P hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha jak nasz premier może castracje przeprowdzać na pedojebach to ja mogę coś takiego :D w koncu to wolna krajina no nie !!
nastał zwrotny punkt akcji
Forumowicz

Od: 16 lut 2006, 06:28
Auto: mazda 626 1,8 16v 93

Postprzez madejek86 » 31 paź 2009, 09:09

Witam !Planuje kupić i zamontować w swojej madzi http://allegro.pl/item786062930_listwa_ ... e_hit.html.
Jestem ciekawy czy ktoś z forumowiczów ma coś takiego zamontowane,jak to się sprawuje oraz najważniejsze jak sprawa wygląda podczas kontroli czy miśki się tego czepiają? Niska cena a fajny efekt z chęcią bym się skusił na to :) Pozdr
Ostatnio edytowano 31 paź 2009, 18:20 przez madejek86, łącznie edytowano 1 raz
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 00:52
Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV

Postprzez maniek5511 » 31 paź 2009, 09:29

Sytuacja wygląda tak:)
zamontować to sobie możesz ale jedynie w celu estetycznym dla auta, chociaż mi się wydaje że linia auta z lat '90-tych i ledy to mało trafiony pomysł.
A policja w najlepszym wypadku da ci upomnienie, a w najgorszym mandat, bo taka listwa led nie jest ani oznaczona RL dla świateł dziennych , ani nie ma odpowiednich wymiarów, ani nie charakteryzuje się dobrymi właściwościami świecącymi.
...:: Pal gumę nie sprzęgło ::...

moja ..BG F.. >>http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59893&highlight=maniek5511
Forumowicz

Od: 8 wrz 2008, 22:52
Auto: mazda 323f 1.6 16V

Postprzez madejek86 » 31 paź 2009, 09:45

No może i masz racje ,chyba raczej zainwestuje w porządne żarówki a`la xenon oczywiście 55W,też dodadzą madzi elegancji :P bo na te żółte światło nie mogę juz patrzeć :) .Może będzie to lepsze rozwiązanie zamiast tej listwy.Pozdr
Ostatnio edytowano 31 paź 2009, 10:45 przez madejek86, łącznie edytowano 1 raz
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV

Postprzez Mako » 31 paź 2009, 09:52

Pod wzgledem estetycznym wyglada to jak z d... na samochodach z lat 90 tak jak napisal maniek5511 ale nawet na nowych samochodach wyglada wiesniacko, Audi wprowadzilo to do swoich aut i powinno zostac to wlasnie u tego producenta a nie pojawiac sie na samochodach. Chyba nie chcesz zeby Twoj samochod wygladal smiesznie a wlasnie z takimi bajerami bedzie wzbudzal usmiech politowania. Zostaw swoja BG w spokoju, zamontuj normalne lampy do jazdy dziennej i nie kombinuj. Dodam jeszcze ze po dwoch miesiacach takie diody zaczna sie przepalac, mrugac same z siebie az w koncu padna i tyle bedziesz miec z nich pozytku.

madejek86 napisał(a):żarówki a`la xenon

Te zarowki tez padaja jak muchy, lepiej zainwestowac w markowe zarowki Philipsa czy Osrama kosztuja moze 4 razy wiecej niz te gluty z Tesco czy innych marketow i ryneczkow a zobaczysz wtedy prawdziwa roznice w oswietlaniu drogi. Proponuje jeszcze jedna rzecz o ktorej duzo osob zapomina a chca poprawic oswietlenie swojego pojazdu, zobacz w jakim stanie masz lustra reflektorow, w samochodzie ktory ma juz tych latek bedzie matowe z uplywu lat bedzie sie luszczyc, same szkla reflektorow moga byc porysowane a to wszystko jest przyczyna kiepskiego swiecenia po zmroku.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez madejek86 » 31 paź 2009, 10:04

Każdy ma swój gust,jeżeli są zamontowane z głową ,w odpowiednim miejscu to wygląda to całkiem przyzwoicie.Widziałem już parę aut z tymi diodami niektóre wzbudzały jak napisałeś "uśmiech politowania"np Wieś....en II sam się uśmiałem ,a niektóre wzbudzały podził bo były zamontowane z głową i pomysłem :) Zresztą nie każdego stać na audi,a chciałby nutke luksusu w swoim aucie to myśle że jest to fajne ale musi być zrobione z głową :p ,ale jak pisałem o gustach się nie dyskutuje :) Mnie przekonaliście znalazłem fajne żarówki o efekcie "ksenonu" i wole w nie zainwestować,dodadzą szyku mojej madzi :p. Pozdr
Ostatnio edytowano 1 lis 2009, 11:15 przez madejek86, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez karolradkow » 31 paź 2009, 10:04

tak tak kup sobie philipsa nawet blue vizion a bedzie to duzo lepsze a najlepiej philipsa more 30 % light i to sa najlepsze zarowki ktore daja normalne swiatlo a przy tym nikogo nie raza i nie pala kloszy
mazda szybciej stoi niż inne auta jeżdżą:):)

http://karolradkow.mybrute.com

ktoś walczy:):)
Forumowicz

Od: 1 lut 2009, 21:49
Auto: mazda mx-3 v 6:)byla
jest honda civic 1.6 vti

Postprzez madejek86 » 31 paź 2009, 10:06

Z marketu kupować nie będę, philips blue vision nie ma dobrej opinii zastanowię się nad OSRAM COOL BLUE 12V 60/55W ZAROWKI XENON,LUCAS 12V 60/55W BLUE Lightning,SportLight * blue+50% * GE Tungsram.Znalazłem jakieś niemieckie niby z homologacją 60W o efekcie ksenonu ,ale coś ich cena mnie nie przekonuje http://allegro.pl/item791966902_niemiec ... y_led.html
Forumowicz

Postprzez karolradkow » 31 paź 2009, 10:16

ja mialem i cieszyly sie dobra opinia ale lepsze sa more 30%
mazda szybciej stoi niż inne auta jeżdżą:):)

http://karolradkow.mybrute.com

ktoś walczy:):)
Forumowicz

Od: 1 lut 2009, 21:49
Auto: mazda mx-3 v 6:)byla
jest honda civic 1.6 vti

Postprzez Mako » 31 paź 2009, 10:21

madejek86 napisał(a):Znalazłem jakieś niemieckie niby z homologacją 60W o efekcie ksenonu http://allegro.pl/item791966902_niemiec ... y_led.html

Szkoda 20 zl na takie zarowki, pamietaj ze im bardziej banka zabarwiona na niebiesko tym gorzej swieci bo ten filtr blokuje wiazke i fakt moze swieca na niebiesko ale slabo doswietlaja droge, mialem Osram Night Breaker, na powierzchni banki byl delikatny niebieski filtr a w miejscu gdzie zarnik emitowal swiatlo byl pasek bialego, dawalo powiedzmy efekt niebieskiego swiatla ale nie pogarszalo widocznosci. Nie kupuj zarowek o podniesionej mocy np 60W po pierwsze nie zwieksza to za bardzo ilosci wytwarzanego swiatla a emituje duzo wiecej ciepla ktore uszkodzi lustro i caly reflektor.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1