Turbotrzciny pomysły na wydechy

Postprzez turbotrzcina » 3 gru 2009, 13:15

Czołem wszystkim,

Wprawdzie na co dzień jako zapalony nissanowiec udzielam się na nissanklub.pl, postanowiłem jednak (prośbę jednego z Userów) podzielić się z Wami zdjęciami moich wynalazków, mianowicie kolektorków wydechowych.
Zacząłem przyglądać się temu tematowi coś koło 1-1.5 roku temu i wydaje się, że dysponuje już jakąś wiedzą na ten temat. Oczywiście daleko jeszcze moim wyrobom do takiego połysku jaki oferują inne renomowane firmy np. HKS, ale jako inżynier-zapaleniec będę te umiejętności rozwijać.

Zacznijmy od mojego kolektorka 4-1 dedykowanego do silnika-legendy SR20DE lub VE. Poniżej widzicie prototyp, który na moje szczęście niedługo zostanie shamowany. Rury 52x1.5mm wszystko z kwasu łącznie z flanszą głowicy, spawane TiG. Oczywiście rurki nie dość że posztukowane to jeszcze spawy pozostawiają dużo do życzenia... ale... przecież to jest prototyp :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj proszę, mój kolektorek pod turbinki serii T25/T28 (też motur SR20DE lub VE), wyrzażony w 1200C i dopuszczony coby nam spawy nie popękały, niestety flansza przyspawana w złym miejscu, więc pozostaje jako demo możliwości ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No więc tyle tego na razie, gdybyście mieli problem z rzeźbą takich rzeczy to pytajcie, postaram się odpowiedzieć.
Pozdro! MADE IN JAPAN RULEZZZ!
turbotrzcina

Postprzez Pit » 3 gru 2009, 14:27

Poproszę Ciebie o dostosowanie fotek do zasad panujących na forum (max 800x600) :) Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez michaelB » 29 sie 2010, 13:31

Znalezione na portalu aukcyjnym: ciekawy pomysł na układ wydechowy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 kwi 2009, 14:29
Auto: Mx3 1,6 16V->1,8 BP(DOHC) Turbo