Jako że zamierzam kiedyś w końcu zrobić swapa z KF na KL-ZE w mojej X6, to zainteresowałem się wsadami do ECU, bo jak wiadomo pełnej mocy na ECU od KF na KL-ZE nie osiągniemy. A ECU KL31 jest chyba nie do dostania, chyba że ktoś ma znajomości (jak już chyba w Japonii)
Trafiłem na ten wątek: https://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=3841304&userid=71476&perpage=40&pagenumber=2#post483534281
Można znaleźć bardzo przydatne informacje o sterowaniu silnikiem, różnicach między przepływomierzem JE50 i KL02 we wsadach itp itd. Na pewno warto poczytać. Opisany jest też program od naszych przyjaciół ze wschodniej granicy do modyfikacji wsadów. Niestety nie ma żadnych plików. Po krótkich poszukiwaniach znalazłem brakujące elementy układanki
Po uruchomieniu programu pamiętajcie o wybraniu typu sterownika (lista Rodzaj oprogr.). Możliwość obserwacji map na wykresie 2D i 3D. WIęcej w języku ang. w wątku z linku.
Wsad zapisany jest w ECU w układzie EPROM (kasowalny UV), układy posiadają okienko, zazwyczaj zaklejone ponieważ promienie słoneczne mogą uszkodzić zawartość pamięci. Najlepiej wylutować kość i wlutować podstawkę (szeroką DIP 28), dzięki której będziemy mogli podmieniać pamięci z różnymi wsadami.
Na sam koniec podkreślę że nie odpowiadam za wsady oraz program. Jak sobie uszkodzicie silnik to trudno
Jak coś to zapraszam do dyskusji.