Neonixos666 napisał(a):odcięcie odmy
Jeśli chodzi o odmę to tu ci mogę polecić sprawdzone rozwiązanie. Sam tak mam. Mam nadzieje, że osoby niezarejestrowane również mają dostęp:
http://forum.skodaclub.pl/zrob-to-sam/s ... t2895.html
Są dwie wersję tego wynalazku. Otwarty z zaślepionym miejscem w dolocie i z wypuszczonym wężem gdzieś pod samochód, aby opary szły w atmosferę, ale nie olej, ten pozostaje w pojemniku.
Zamknięta, podłączona tak jak oryginalnie Z tym, że do dolotu nie dostaję się olej, natomiast powietrze które tam idzie jest znacznie z chłodzone, a jak wiadomo diesel lubi chłodek.
Jednak wszystko to ma jedynie na celu zapobiec zanieczyszczeniu kolektorowi ssacemu. Podobnie jak zaślepieniu EGRa. Zanim to zrobisz dobrze było by wyczyścić kolektor ssący, następnie wymontować katalizator itp. Wszystko to ma na celu "odczopować" silnik. Możesz odczuć przy tym nie co zwiększenie mocy lub lepsze wkręcanie się na obroty czy zmniejszenie spalanie. Ale nie koniecznie. Ja na przykład nie zauważyłem żadnych zmian. Mowie z perspektywy dupohamowni, bo na hamowni nie byłem i nie wiem.