Dobra, dzieki wielkie. Jak założe to sie pochwale ;]
Edit:
znalazłem parę starych postów na necie. Jeden z nich brzmi tak:
en tekst może obniżyć sprzedaż filtrów stożkowych! 4 dni temu wymontowałem mój filtr kubełkowy standardowy zamknięty chociaż siedział w nim filtr K&N.Założyłem stożek mam sekwencję OMVL bezpośredni wtrysk gazu do komór Rovera 99r. 420si z silnikiem 2.0 137km.Na benzynie wariat nie mogłem poznać auta tak śmigał a jaki ryk!! silnika coś wspaniałego.Gazownik ustawił mi gaz pod stożek bo trzeba to zrobić inaczej będą wariować obroty zacznie gasną i takie tam pierdoły.Ustawił mi gaz i na trójce jechałem 150km/h i myślałem że już tak będzie.następnego dnia auto zaczęło pracować coraz gorzej na gazie i benzynie.Samochód był słabszy o jakieś 50%.O ruszaniu z piskiem nie było mowy.Zamulony na maxa.Na gazie prawie gasł.Pod stożekiem mam bezpośredni doloto powietrza aż stożek jest zimny.Oddzielony jest akumulatorem od silnika i wszyscy świeci mówili że będzie bosko ale jest jedno wielkie badziewie.Podobna przy takim [tiiit] dolocie na gazie sterownik nie widzi czasami mapy nie wiem co to znaczy ale nie widzi jak dostanie za dużo powietrza.Nie wstawiajcie stożków wywaliłem kasę w błoto za rury za stożek za regulacje gazu i jeszcze będę musiał przy nim posiedzieć żeby wstawić znowu kubeł.W kuble powietrza sobie pobiera tyle ile potrzebuje i nie wali wiatr po stożku.Jak chcecie tuning albo chociaż trochę lepiej żeby auto zaczęło chodzić to wyjmiecie stary filtr papierowy i wstawcie sportowy k&n albo jakiś dobry i poczujecie od razu różnice.Inaczej rozwalicie silnik.ja jutro z rana się wezmę za niego bo juz nie moge słuchać jak go zarzynam.Może są osoby którym to chodzi [tiiit] ale ja mam takie przeżycia .Pewnie gdybym przeczytał taki tekst nie zdecydowałbym się na stożek,ale że wszyscy piszą tylko domysłach albo że słyszeli to ja pisze jak wygląda to naprawdę.To jest prawda to jest moje doświadczenie jestem amatorem w motoryzacji zawsze z jakiejś porażki jest nauka chociaż trochę z portfela mi ubyło wiem że stożek tylko na rajdy i jeśli ktoś ma kasę na hamownie i patrzenie pod maskę 2 razy dziennie czy wszystko jest ok to niech się bawi ja ze swojej strony odradzam.Pozdrawiam Frost
Zapomniałem powiedziec ze mam gaz sekwencyjny i troche sie boje ze wywale kase w bloto a efekt bedzie odwrotny od zamierzonego :/
W sumie znalazlem na forum jak SOUL pisał:
bzduuuuryy.... auto po to ma sonde lambda i przeplywomierz zeby zaadopotwac sie do nowych warunkow pracy, ECU benzyny przestawi sobie lekko mapy, moze wydluzyc sie czas wtryskow co za tym idzie komp gazowy zrobi to samo (w koncu tak skonstruowany jest komp gazowy (sekwencjyny wtrysk gazu) ze popobiera dane (czas wtrysku) z kompa benzynowego i sobie przerabia na wlasne potrzeby)
ZADNEJ regulacji, nie trzeba...
Sam juz nie wiem :/
PS: Artykuł z testem filtrow stozkowych dla zainteresowanych.
http://www.projectxs.pl//content/view/127/127/
testowane filtry to
1. Simota
2. KingDragon
3.K&N
4.Wiekszy K&N
5.Pipercross
EDIT2:
Na moje pytanie odpowiedział user ktory montuje instalacje gazowe. Myśle że temat możnma zamknąć, mam nadzieję, że przynajmniej kilka osób rozwieje swoje watpliwosci czytajac ten temat
Hydrol:
śmiało możesz instalowac ten epokowy wynalazek . Uwagi krytyczne dotyczą instalacji mieszalnikowej, w sekwencji nie będzie sensacji z tego tytułu , zadba o to ecu . Wyskich lotów :mrgreen: