Tuning Renesis Mazda RX-8

Postprzez MegaLoL » 12 maja 2007, 16:40

No wiec tak. W czwartek pojechalem na zlocik sie poscigac i doznalem negatywnego szoku. Dostalem po pupie od 350 Z o ponad dlugosc samochodu, Golfa TDI 240 kucy ponad dwie dlugosci samochodu i od 190 konnej Betki 328 dlugosc samochodu. Nie strzelalem z podtlenku. Wczesniej przed modifikacja ECU od roznego rodzaju aut tdi z moca ponad 220 kucy typu Ibiza, bylem wyraznie szybszy, ST220 lykalem bez problemu nawet na prawie lysych oponach, a tu teraz zonk. Cos jest nie tak pomyslalem i pojechalem do chlopakow gdzie mi zakladali nitro. Dostalem darmowy wjazd na hamownie i co sie okazalo, ze autko nie robi nawet 200 koni a wykres dosc dziwnie przechodzi. Chlopaki sa zdania ze auto jest zalane paliwem i ten software z USA kompletnie nie pasuje do europejskiej wersji. Mialem nadzieje ze z tym flashem, autko bedzie mialo moc ponad 280 kucy a tu takie rozczarowanie... Nie jestem do konca przekonany, czy tutaj twki problem, bo mimo ze nie wariowalem zbytnio po tym jak dostalem z spowrotem ECU z USA, to czulem ze auto sie lepiej zbiera... Nie wiem, moze dziwne odczucie mialem po ponad 3 tygodniach jak auto stalo... Metlik totalny w glowie. Jedyna alternatywa jak narazie, to poprostu wgrac czysty mazdowski soft i sie okaze, czy amerykansa mapa nie gra z Europejska wersja ECU. Nie usmiecha mi sie taki zabieg, tym bardziej ze mnie przeprogramowanie kosztowalo 2 klocki ... :| Jakies sugestie ?? Moze ktos inny ma jakis inny poglad na to, gdzie lezy problem?? Auto powinno robic conajmniej 260 kucy z tymi modami co mam, bez tuningu ECU i bez nitro.
Sie gra, to sie Mazde RX-8 ma...:P
Forumowicz

Od: 22 gru 2005, 16:12
Auto: Mazda RX-8

Postprzez Marco7 » 12 maja 2007, 20:01

Tez mi przeszlo przez glowe ze soft z USA moze nie pasowac, szkoda ze tak wyszlo. Masz moze jakas mozliwosc zeby wejsc w parametry oprogramowania i sprawdzic, pobawic sie co jest grane ? Myslales moze na Greddy E-manage Ultimate- ? http://www.injectedperformance.com/View ... 658&VID=27 Moze to pomoze ? Sam sie zastanawiam czy nie kupic tego e-manage do mojej i samemu sie pobawic.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08
Auto: RX-8

Postprzez MegaLoL » 13 maja 2007, 00:35

Myslalem i mysle. Cos tam w stanach ogarniaja odnosnie e-manage blue i ultimate, ale ja do podtlenku nie moge miec nic ruszone w zaplonie... Przynajmniej narazie. A tutaj niestety to odpada, bo bez zabawy w zaplonie nic nie zrobisz. Dlatego taki wkurwiony jestem, bo te flash nic nie robil z zaplonem. Moze sproboje sie dogadac z kolesiami z wloch, bo oni rozpracowali jako pierwsi ECU do RX-8 i moze oni mi cos wgraja. A jak nie to zostaje japonia.
Forumowicz

Postprzez GTurbo » 13 maja 2007, 15:05

Moge ci zalatwic wszytko jesli chodzi o tunig do RX8 takich firm jak Greddy, HKS, Apexi itp.
2008 Mazda CX9 Grand Turing
2007 Toyota Camry Hybrid
2006 Jetta TDi ( tylko celnicy leca w pana)
Chce dobry rower.
Początkujący

Od: 18 mar 2004, 20:03

Postprzez ZK33 » 15 maja 2007, 18:38

MegaLoL napisał(a):Dostalem darmowy wjazd na hamownie i co sie okazalo, ze autko nie robi nawet 200 koni a wykres dosc dziwnie przechodzi. Chlopaki sa zdania ze auto jest zalane paliwem i ten software z USA kompletnie nie pasuje do europejskiej wersji.

<szok>
no to lipa z tym softem z USA, a myślałem że znalazłeś lekarstwo na nasze kłopoty.
Forumowicz

Od: 11 lip 2004, 19:42
Auto: CX 9

Postprzez Aniołek » 17 maja 2007, 18:21

Tak dla zobrazowania tematu to u mnie wyszło 206KM zamiast 231KM też sie troche wkużyłem i pomyslałem że kata mam zapchanego ( wymysliłem sobie że skoro silnik zużywa tyle oleju to może kat jest zapchany) wiec go usunołem, na hamowni wyszło 206KM znowu no i cisnienie mi skoczyło, dopiero po kilku dniach jak zapalił sie check engine auto zaczeło lepiej jechać, przedtem było 6,5 do 96 a teraz jest 6,2 do 96 i czuć że auto lepiej sie zbiera i że od 7000obr/min lepiej ciągnie, jótro jade do bybdgoszczy na reflesh ECU no i zobaczymy wtedy jak bedzie.
Początkujący

Od: 9 maja 2007, 09:41

Postprzez Aniołek » 17 maja 2007, 18:27

MegaLoL napisał(a):Myslalem i mysle. Cos tam w stanach ogarniaja odnosnie e-manage blue i ultimate, ale ja do podtlenku nie moge miec nic ruszone w zaplonie... Przynajmniej narazie. A tutaj niestety to odpada, bo bez zabawy w zaplonie nic nie zrobisz. Dlatego taki wkurwiony jestem, bo te flash nic nie robil z zaplonem. Moze sproboje sie dogadac z kolesiami z wloch, bo oni rozpracowali jako pierwsi ECU do RX-8 i moze oni mi cos wgraja. A jak nie to zostaje japonia.

Średnio to widze żeby stroić auto na odległość , nigdy takie auto nie bedzie poprawnie wystrojone a wiem cos o tym bo sam mam wyścigówke na 1/4mili – Opla Kadetta 3,0V6 320KM który został tak wystrojony i efekt jest taki że moc jest ale przy ok 7500obr/min zaczynają sie nakładać zapłony na siebie no bo ktos kto robił komputer nie pomyslał że trzeba zmienic czasy napełniania sie cewek!

Auto żeby było pożądnie zmapowane musi fizycznie pozostać u tunera inaczej tego nie widze, no chyba że e-menage ale do tego przedło by sie coś do zapłonu bo e-menage zapłonu nie rusza
Początkujący

Postprzez Przemot » 17 maja 2007, 19:13

MegaLoL ty lepiej juz nie kombinuj tylko wrzoc jakis zdjecia:)
""Success" comes before "work" only in the dictionary."
Początkujący

Od: 14 lut 2007, 06:49
Auto: MAZDA RX8 GT,238KM,2005

Postprzez Marco7 » 17 maja 2007, 20:43

Aniołek napisał(a):Tak dla zobrazowania tematu to u mnie wyszło 206KM zamiast 231KM też sie troche wkużyłem i pomyslałem że kata mam zapchanego ( wymysliłem sobie że skoro silnik zużywa tyle oleju to może kat jest zapchany) wiec go usunołem, na hamowni wyszło 206KM znowu no i cisnienie mi skoczyło, dopiero po kilku dniach jak zapalił sie check engine auto zaczeło lepiej jechać, przedtem było 6,5 do 96 a teraz jest 6,2 do 96 i czuć że auto lepiej sie zbiera i że od 7000obr/min lepiej ciągnie, jótro jade do bybdgoszczy na reflesh ECU no i zobaczymy wtedy jak bedzie.

To norma ze wychodzi w RX8 mniej niz powinno. Knight Sports w Japonii, kiedy robili demo car swoich produktow, zanim cokolwiek zmienili dali wzieli seryjna RX-8 ktora ma tam katalogowo 250 KM, wynik byl 212.6 KM. http://blog.gtroc.com/dino/2005/09/knight_sports_s.html
Podejzewam ze moze nie pelna, ale moc zblizona do katalogowej RX-8 uzyskuje podczas jazdy, im szybciej jedzie tym wiecej powietrza zasysa dolot i jest wieksza moc. Racing Beat kiedy zrobil swoj dolot Revi, zmierzyl go na hamowni i nie bylo roznicy. Ale kiedy zrobili czasy na torze, raz z normalnym dolotem, raz z Revi, widac bylo roznice w czasach na korzysc Revi :) .
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 17 maja 2007, 20:52

Może ja coś wniosę do tematu ...

Kiedyś czytałem podobny temat, dlaczego w hondach na hamowni wychodziła mniejsza moc niż katalogowo.

Mianowicie hamownia (ponoć) sama ustala wartość przełożenia. I w hondach, ta wartość w wielu przypadkach ustalana była błędnie. Dopiero ręczne wprowadzenie wartości przełożenia spowodowało, że moc na hamowni pokrywała się z danymi katalogowymi ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez MegaLoL » 17 maja 2007, 21:12

Wczoraj poprosilem kolege od innej RX-8 zeby podjechal na hamownie i zrobilismy pare testow na jego autku. Mi wyplulo w zeszly piatek 184, 186 i 193. Przed wczoraj 205 na tej samej hamowni. Kumpel ma wydech greddy i kolo zamachowe RB. Jemu wyszlo 193. Po wlozeniu mojego ECU 1 albo 2 kucy wiecej. Kolesie z USA mi napisali ze wykresy dosc dziwnie przechodza, inaczej jak u nich. Powinienem miec 205-210 rwhp z tymi modami co mam. Standardowa rx-8 ma 175-180 rwhp. Wiadomo ze na kolach zawsze sa wieksze straty niz na silniku i kole zamachowym. W kazdym razie oni sa zdania ze to wina hamowni albo operatora. Hamownia we wszystkich trzech RX-ach V-tech. Sam nie wiem co myslec... Faktycznie chyba ciezko sie hamuje te auta. W stanach z tego co wyczytalem chyba tylko dwie hamownie mierza raczej prawidlowo moc w tych autach..
Forumowicz

Postprzez MegaLoL » 17 maja 2007, 21:19

Wrzucam moj filmik z przed roku. Ponizej 6s do 100. Wtedy mialem jeszcze bz piggybacka , wiec standard ECU. Najgoszy czas na 1/4 mili g-techem 14.5. Najlepszy niecale 14.3 bodajze bylo... Gumy jakies wyscigowe jak zalozylem na tyl, to wyszlo chyba 14.1 z tego co pamietam.5 przejazdow zrobilem prawie rok temu ze znajomym.
http://www.youtube.com/watch?v=RrSJlygGvGs
Forumowicz

Postprzez Aniołek » 17 maja 2007, 22:11

Czyli dupa blada , pozostanie nam sondowanie na oko mocy poprzez wyniki g-techa, ja dzisiaj zrobiłem 14,75 i jest to mój najlepszy wynik, ciekawe co jótro bedzie po serwisie.
Początkujący

Postprzez Aniołek » 18 maja 2007, 14:31

Niestety ale u mnie jest ostatnia aktuale oproramowanie ECU.Teraz przynajmniej wiem na czym stoje i moge zacząć myślec o modach.
Początkujący

Postprzez MegaLoL » 18 maja 2007, 17:12

Ja dzis bylem na Slasku w madzie. Mieli miec jak to zwykle najnowsza wersje oprogramowania, ale jak sie oczywiscie okazalo, nie mieli nowszej wersji od mojej. Co ciekawe pokazalo ze mam wersje North Amercian :] Zrobilem lekka awanture, bo zapewniaja ze maja najnowszego Flasha z tego roku, a gowno maja. 100zl w plecy na wache i dobrze ze sie zdeka zdenerwowalem, bo by pewnie mi kazali placic 150zl za podpiecie. Jedyna opcja jak narazie, zeby sie pozbyc softa made in USA, to wyslac ECU do Niemiec zeby mi go calkowicie zresetowali i zaprogramowali od nowa, wlacznie z kodami do kluczykow. Aniołek ja bym sie nie przejmowal za bardzo Twoim hamowaniem, bo swieci sie caly czas DSC off, to dlatego wychodza takie liczby a nie inne. Z tego co mierzysz g-techem, to ladne wyniki masz. Ja niestety przez softa caly czas mi sie swieci DSC i ABS i bardzo mozliwe ze przez to moje auto nie jedzie...
Forumowicz

Postprzez Marco7 » 18 maja 2007, 17:48

Nie wiem czy dobrze zrozumialem co Wam sie swieci, ale DSC swiecace mozna wylaczyc.
1. Wlacz silnik
2. Przekrec kolem kierownicy do konca w lewo, potem do konca w prawo
3. Powinno sie zresetowac. Migajace DSC znika

P.S.

To jaka wtedy jest najnowsza wersja ECU oprogramowania na Europe ??
Obrazek
Forumowicz

Postprzez MegaLoL » 18 maja 2007, 18:35

Marco7 napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumialem co Wam sie swieci, ale DSC swiecace mozna wylaczyc.

Hehe Marco ;) To co mojej madzi dolega nie pomoze ;)

Marco7 napisał(a):To jaka wtedy jest najnowsza wersja ECU oprogramowania na Europe

Nobody knows... Wiadomosc na priv.
Forumowicz

Postprzez tomekrvf » 18 maja 2007, 19:05

MegaLoL napisał(a):Faktycznie chyba ciezko sie hamuje te auta. W stanach z tego co wyczytalem chyba tylko dwie hamownie mierza raczej prawidlowo moc w tych autach..

A niby czemu RX8 jest "ciężki" do pomiaru na hamowni? Przecież nie ma kwadratowych kół. Ani moc silnika nie jest zbyt wielka...
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez Aniołek » 18 maja 2007, 23:04

Sorki że zasmiecam twój temat moimi problemami, jak by co to mogę przenieść ok.

Pytanie 1 czy to normalne że ten wenżyk jest uciety przy tym zaworku , jesli nie to gdzie on powinien dojść?Lokalizacja lewy kielich.

Obrazek

Pytanie 2 czy to normalne że ta rura która doprowadza powietrze do filtra powietrza kończy sie tutaj i zasysa sobie cieplutkie powietrze z komory silnika a nie z poza niej tak jak w każdym normalnym samochodzie?

Obrazek

I wreszcie moj autorski projekt, doprowadzenie świeżego zimnego powietrza do filtra powietrza :D

Obrazek

Prosze zwrócic uwagę na te piekne spawy lutownicą ( częsci pochodza z rozbiórki kadetta) do tego dokupie jótro 1 metr odpowiedniej elastycznej róry i bedzie gotowy cold air kit by Aniołek hahahahaha, oczywiście jak sie już z tym uporam to zrobie stosowne testy, uparłem sie że domowymi sposobami zrobie 5,99 do 96km/h.Na zdjeciu wygląda na duży chwyt powietrza w żeczywistości jest mniejszy i idealnie pasuje w zdeżak.

Pytanie 3 czy to jest normalne że mam takiego bzika ;)

Pytanie 4 co znaczają literki HP przy pełnej nazwie mojego samochodu .... RX-8 HP?
Początkujący

Postprzez Loczek » 19 maja 2007, 07:36

Aniołek napisał(a):HP

Horse Power

Kucyki mechaniczne
Forumowicz

Od: 31 sty 2006, 17:30
Auto: Bezawaryjne i Niebite