MAXX napisał(a):– nie znam sie i troche przeczytałem że jest nitro i nitro ( suche i mokre ) – porszę o wyjaśnienie co to jest i czym się charakteryzuje i które jest bardziej bezpieczne
-jakie są koszta nitro biorąc pod uwagę strząły + 50 hp bo tyle mi wystraczy
– o co chodzi z tym kocykiem – konkretnie czy na wiosne i lato musze utrzymywać temperaturę a jezeli jej nie utrzymam to co się stanie
– interesyje mnie sam moment uruchomienia – jak sie powinno bezpiecznie odpalać nitro a jak się nie powinno ( obroty biegi itp )
– interesuje mnie jakie śa koszta tzw wyzwolenia nitro tzn ile kosztują rózne opcje odpalania nitro czyli np guziczek kolo kierownicy i np recznie odkrecanie butli w bagażniku – nie wiem czy dobrze piszę sprostujcie mnie
Już Ci odpowiadam:
1. Są systemy podtlenku azotu suche i mokre. Suchy rózni sie od mokrego tym, że przy systemie mokrym do kolektora dolotowego jest jeszcze wtryskiwana dodatkowa benzyna (przy suchym sam podtlenek).
Bezpieczniejszy jest system mokry z racji dodatkowego paliwa (mniejsze ryzyko zubożenia mieszanki – czyli chodzi o AFR).
2. Rok temu zestaw mokry NX-a mozna bylo kupic za okolo 2tys zł. teraz powinno być taniej
3. Kocyk podgrzewa butle z podtlenkiem, im gaz cieplejszy, tym ma wieksze ciśnienie, wiec da wiecej mocy

Oczywiscie w zime kocyk sie bardziej przydaje, ale w lato tez sie go uzywa.
4. Moment uruchomienia, pełny gaz (noga w podłoge) oraz patrzec na obroty, nie mozna doprowadzic do odcinki (przerwie sie dostarczanie paliwa przez wtrsyki silnika, ale wtrysk n2o bedzie pracowal dalej, co moze doprowadzic do pozegnania sie z silnikiem). Nie ma tez co odpalac na zbyt niskich obrotach, ja odpalam 2,5-3tys. obr/min.
5. guziczki sa juz w zestawie. butle odkrecasz recznie, chyba ze dokupisz elektrozawór ktory robi to automatycznie, ty tylko pstrykasz guziczkiem.
Strzal pozwala na 12-15sek jazdy z dodatkową mocą. Butla wystarcza na okolo 30 strzałów.