Chciałbym do mojego dieselka zamontować sportowy tłumik i tutaj rodzą się cztery podstawowe pytania :
– jakiej firmy
– czy wgl będzie jakaś różnica od serii
– warto?
– cena
Zastanawia mnie także jak zaślepić zawór egr , czy w naszych mazdach jest to wgl możliwe ?
Powiem szczerze ,że moja zchipowana madzia pali trochę mniej niż wcześniej ,ale dalej wydaje mi się ,że za dużo... Komputer pokazuje średnie spalanie w granicach 5l w mieście ,w Gdańsku :o Aczkolwiek paliwa coś strasznie szybko ubywa , jak zaleje na orlenie za 100 zł , to średnio przejadę na tym 150-200 km.
Stawiam tutaj na trzy rzeczy:
1 zawalony egr
2 Czy to ,że w tłumiku zebrała się gruba warstwa sadzy ma jakieś znaczenie ? (warstwa ma jakieś hymm 7 mm grubości) Jak przeczyścić wydech ?
3 mam nieszczelną odmę (muszę kupić nową) i leje mi ona olejem , a właściwie to jak mechanik stwierdził oparami oleju
4 w moim tłumiku musiały być kiedyś dwa wyloty , teraz jest jeden dziwnie gruby co możecie zobaczyć w moim temacie o mojej madzi. druga dziura jest jakby do połowy zaślepiona ... czy to ma na coś wpływ , czy nie warto tego ruszać ?
Ostatnie pytanie dotyczy dziwnego dzwięku gdy silnik jest zimny , i towarzyszy on na obrotach 1.1-.13 taki charakterystyczny metalowe drżenie , mechanicy wykluczyli dwumasę (zresztą madzia ma dopiero niecałe 120 tys km )
5 Gdzie kupić osłonkę śruby na tylne ramię wycieraczki. Pewnego razu ktoś bardzo potrzebował tej części i zabrał ją z mojej mazdy...
Ps. po zchipowaniu mazdy mam teraz 143 KM (seria 107) , nie ukrywam ,że jak depnę do zostawiam ładną czarną chmurę i dymi tak przez jakiś czas , potem mogę deptać bez czarnych chmur. Gdy byłem w firmie tuningowej , powiedziano mi ,ze dzieje się tak gdyż jest ustawiona mieszanka ,że dużo paliwa , mniej powietrze i stąd czarny dym. Jeśli nie chce by dymił , straci na mocy. Czy jest to szkodliwe dla silnika ? Dzięki i pozdrawiam