Wycięcie katalizatora

Postprzez ADi » 22 mar 2004, 12:23

temat na tuningu umarł dlatego stworzyłem nowy...czy jak usune katalizator w mojej 626 2.0 '92 to nie zgłupieje komp?...czy nic nie będe musiał przestawiać? i co się zmieni oprócz dźwięku? bo wiem, że auta róznie reagują na usuwanie kata np. w Xantii po wycięciu praktycznie nie dało się jeździć...pytam bo niedługo planuje wyciąć kata z auta i nie wiem czy dobrze robie... :)
Rules Are Made To Be Broken...
Obrazek
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:37
Posty: 275
Skąd: HollyŁódź
Auto: 626 GE FS

Postprzez Koleś » 22 mar 2004, 12:58

U mnie niema kata usunoł go poprzedni własciciel i komp niezbzikował zamiast mam załozona strumienice
Głosnosc moze sie zwiekszyc ale niezaduzo
Kumpel w Toyocie wycioł kata i jest spoko.
Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 lis 2003, 00:14
Posty: 322
Skąd: Piaseczno
Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi

Postprzez kaktus » 22 mar 2004, 18:42

Jak masz jedną sondę lambda to komputer nie zbzikuje.Są samochody które mają za katalizatorem jeszcze jedną wtedy niemożna usunąć katalizatora bo komputer napewno zwarjuje (aż mu się słabo zrobi) :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lut 2004, 21:12
Posty: 33
Skąd: Łódż
Auto: 323f

Postprzez Zombi » 22 mar 2004, 19:18

W teorii zero reakcji w praktyce być może masz te parę KM do przodu. Ja wywalałem z GE kata i nawet przelotu nie było także zapychał układ na 100%. Z katem na hamowni miałem 101KM po wycięciu niestety nie hamowałem auta bo nie było okazji (czytaj promocji) a jak już wyciąłem to i tak cały układ miałem przelotowy do tłumików tylnych absorpcyjnych po obu stronach auta. Więc nie byłoby sensu mierzyć auta.
Mazda 626 GD GT
Mazda 626 GE
Mazda Xedos 6
Mazda-Astra karawan
Mazda 626 GW td
Mazda RX-7 ????
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:44
Posty: 505
Skąd: Wawka
Auto: Szybkie

Postprzez ADi » 22 mar 2004, 23:36

no właśnie chodzi mi tylko o model 626 GE z 92r jak on reaguje...i skoro mówisz Zombi że wyciąłeś w swojej GE i było ok to ja poewnie też tak zrobie...a wyciąć chce tylko dlatego, że autko mi się muli i wszystkie nzaki wskauzją na 12lteniego juz kata...

pozdro...
Rules Are Made To Be Broken...
Obrazek
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:37
Posty: 275
Skąd: HollyŁódź
Auto: 626 GE FS

Postprzez Zombi » 23 mar 2004, 09:22

Wytnij zobaczysz. Co znaczy muli??? Mi z takim katem auto chodziło 210.
Mazda 626 GD GT
Mazda 626 GE
Mazda Xedos 6
Mazda-Astra karawan
Mazda 626 GW td
Mazda RX-7 ????
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:44
Posty: 505
Skąd: Wawka
Auto: Szybkie

Postprzez ADi » 24 mar 2004, 11:55

Zombi napisał(a):Wytnij zobaczysz. Co znaczy muli??? Mi z takim katem auto chodziło 210.


wyprzedzają mnie potencjalnie słabsze auta... :D a przed zimą tak nie było... :P
Rules Are Made To Be Broken...
Obrazek
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:37
Posty: 275
Skąd: HollyŁódź
Auto: 626 GE FS

Postprzez GREGCH » 24 mar 2004, 21:22

Ja też się przymierzam do wbicia w niego rury o odpowiedniej średnicy.
Ale to już betka w porównaniu do tego co wniej wymieniłem.
Apropo wiecie jak pomniejszyś spalanie auta z 17 litrów gazu na 12 literków w mieście?
Mnie się udało.
Zamieniłem skrzynie z automatu na manual.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2003, 21:02
Posty: 38
Skąd: Białystok
Auto: 6 2.0CD 136kM TOP

Postprzez XsiX » 24 mar 2004, 21:45

Apropo wiecie jak pomniejszyś spalanie auta z 17 litrów gazu na 12 literków w mieście?
Mnie się udało.
Zamieniłem skrzynie z automatu na manual.

<lol> i jak wrażenia ? :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:33
Posty: 2065 (0/1)
Skąd: Konin / wlkp.
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Zombi » 25 mar 2004, 08:29

Zamieniłem skrzynie z automatu na manual.


Czyżby Cronos??
Mazda 626 GD GT
Mazda 626 GE
Mazda Xedos 6
Mazda-Astra karawan
Mazda 626 GW td
Mazda RX-7 ????
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:44
Posty: 505
Skąd: Wawka
Auto: Szybkie

Postprzez GREGCH » 25 mar 2004, 21:17

Wrażenia zadawalające przez pozytywne do szokujące. <jupi>
Nie to nie Cronos ale obudowa skrzyni była uszkodzona do takiego stopnia że mechanicy bali się ją otwierać co jest potrzebne w celu jej serwisowania.
Tak więc 180 tys. przebiegu na jednym oleju to tak sporo.
Teraz pora na kata i tak sobie składam na pułkach w garażu drugą 626 GE. hahaha
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2003, 21:02
Posty: 38
Skąd: Białystok
Auto: 6 2.0CD 136kM TOP

Postprzez GREGCH » 25 mar 2004, 21:29

Podziękowania dla Greyga z Siedlec za pomoc przy kompletowaniu części do zamiany skrzyń biegów,
za bogate doradztwo techniczne,
i przepraszam za zakłócenie odpoczynku nocnego. :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2003, 21:02
Posty: 38
Skąd: Białystok
Auto: 6 2.0CD 136kM TOP

Postprzez GREGCH » 27 mar 2004, 20:31

Mam usunięty katalizator a dokładniej mówiąc obudowa kata została a środek został przebity rurą na wylot. <kurczak>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2003, 21:02
Posty: 38
Skąd: Białystok
Auto: 6 2.0CD 136kM TOP

Postprzez ADi » 28 mar 2004, 01:26

GREGCH napisał(a):Mam usunięty katalizator a dokładniej mówiąc obudowa kata została a środek został przebity rurą na wylot. <kurczak>


i jak??? wszystko w porządalu??
Rules Are Made To Be Broken...
Obrazek
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:37
Posty: 275
Skąd: HollyŁódź
Auto: 626 GE FS

Postprzez ross » 3 kwi 2004, 16:12

Witam
Adi jak wytniesz kata to wypowiedz się na forum czy cos się dzieje ,ja mam Mazde z '93 roku i tez się nad tym zastanawiam .Prosze o wiadomość o wrażeniech .
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 gru 2003, 15:01
Posty: 35
Skąd: Bochnia
Auto: Audi A6 Avant 2.5 TDI

Postprzez ross » 6 kwi 2004, 00:00

Witam
Dowiedziałem, się ze najlepiej usunąć kata tak jak "GREGCH" pisał poprzez przebicie go odpowiednią rurą,najlepiej wstawić ,a nie wycinać ,a po drugie wypalający się katalizator może zapchać ostatni tłumik i wtedy bedzie trzeba go wyrzucić.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 gru 2003, 15:01
Posty: 35
Skąd: Bochnia
Auto: Audi A6 Avant 2.5 TDI

Postprzez mtaranti » 8 kwi 2004, 23:43

ja wyrzuciłem katalizator a na jego miejsce wrzuciłem strumienice o średnicy 50mm pasowała jak ulał oczywiście musiałem tylko dorobić kołnierze identyczne jak w katalizatorze (1,5 godz.) i odrazu pare km więcej dało się odczuć
Forumowicz
 
Od: 7 lut 2004, 23:15
Posty: 281
Skąd: zamość
Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km

Postprzez Danio » 12 kwi 2004, 21:20

GREGCH napisał(a):Ja też się przymierzam do wbicia w niego rury o odpowiedniej średnicy.
Ale to już betka w porównaniu do tego co wniej wymieniłem.
Apropo wiecie jak pomniejszyś spalanie auta z 17 litrów gazu na 12 literków w mieście?
Mnie się udało.
Zamieniłem skrzynie z automatu na manual.

Chłopie ( bez urazy ) jak to zrobiłeś i jaka kasa wchodzi w grę , co trzeba wymienić . Ja mam 626 GE 2,5 v6 94r. i też bym tak chciał chociaż moja żona nie jest za tym.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 kwi 2004, 18:00
Posty: 223
Skąd: Warszawa
Auto: mazda 626 2,5 v6

Postprzez Globy » 13 kwi 2004, 10:03

Jest taki warsztat kolo Bialegostoku, zamiana kosztuje 3000 zl. O ile pamietam, wstawia sie auto do warsztatu na 3 dni i nic Cie nie obchodzi, odbierasz je potem i jezdzisz. Na pewno takie zaklady sa w innych miastach Polski. Danio, nie jestes zadowolony z automatu?
Pozdrawiam,
Marcin
MagazynAUTO.pl – internetowy serwis motoryzacyjny

Pieniądze wlewane do baku to najniższy rachunek za miłość do Samochodu.
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 24 paź 2003, 21:02
Posty: 10077 (0/1)
Skąd: Warszawa/Kolno

Postprzez LoB » 13 kwi 2004, 11:59

hmmm.... i robia dziure w podlodze...i wkladaja pedal sprzegla..?? :|
Obrazek
6,2s –> 100km/h
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2004, 23:59
Posty: 478
Skąd: Gliwice
Auto: Coupe R6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje