Wymiana filtra kabinowego (fotorelacje)

Postprzez karmazyn33 » 8 kwi 2009, 20:33

Jeżeli jest już jakaś fotorelacja z wymiany kabinowego filtra , to proszę moderatora o zrobienie z tym tematem tego, co zrobił by Michael Jordan z piłką, czyli proszę o wsad do kosza.

Może jest to banalnie prosta fotorelacja ale moze się komuś przyda


Jest to fotorelacja wymiany filtra w BJce który jest umieszczony za schowkiem ( nie pod) więc najpierw trzeba odkręcić 8 śrub dookoła schowka ,i odpiąć podświetlanie schowka i przycisk/czuinik do tego podswietlania.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

i jedną od spodu , więc musimy się położyć na plecach i wsunąć pod schowek żeby ją odkręcić

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

jak już mamy odkręcony ukazuje nam się filter tzn jego przednia część

Obrazek
Obrazek

wyciągamy stary filter w ten sposób że odciągamy lekko góre aż wyskoczy i potem wypinamy dół , filter ma zaczep taki ząbek na dole obudowy, tak więc nie ciągniemy go prosto do siebie tylko odchylamy tak jak pisałem

Obrazek
Obrazek

i w to miejsce wkładamy nowy filter

Obrazek
Obrazek

tak wygląda stary jak widac zabrudzony wytrzepałem z niego jeszcze liśćie jakieś trawy i inny syf,
Obrazek
Obrazek

wkładamy nowy filter (zakupiony za 55zł ) zapinamy go i montujemy z powrotem schowek. Montażu powtórnego nie opisuje bo wiadomo co i jak

Obrazek
Obrazek

dla porównania czystości filtra przy nowym widac jaki zasyfiały , jak wyjołem stary a nie miałem jeszcze nowego zdawało mi się że nie jest jeszcze taki zły ale jak przywiozłem to jednak okazało sie że stary filtr to poważna porażka

Obrazek
Obrazek

Czas wymiany ok 15 min , potrzebne narzędzia to 2 śrubokręty gwiazdkowe jeden dłuższy z magnetyczną końcówką , do odkręcania boków schowka a drugi krótki do odkręcenia schowka od góry.
z braku srubokręta z magnetyczną końcówką można użyć taśmy izolacyjnej i kawałeczkiem przykleić śrubkę do śrubokręta a jak już załapie gwint to oderwać .

Jest to moja pierwsza fotorelacja więc niewiem nawet czy zdjęcia dobrze zamieściłem i się otworzą jak coś to ewentualnie będą linki zamiast zdjęc – tak mi się przynajmniej zdaje.
Jakby jakieś wątpliwości to pytać lub pw
Avatar użytkownika
 
Posty: 644
Od: 5 sie 2008, 19:53
Skąd: Starachowice
Auto: mazda323f-'99(1.5-88KM)Pb-LPG

Postprzez Borys » 8 kwi 2009, 20:52

Dobra fotorelacja <spoko> ale ja mam jednak i inny filtr, i inaczej wkładany (od dołu). Pokręcili w tej Japoni :]
Pozwole sobie dodac link do FAQ :)

PS Nie trzeba tyle odkręcania, ścianki schowka (boczne), są na tyle elastyczne, że można wyjąć te boczne bolce z prowadnic i schowek opadnie, wtedy powinno się dać już wymienić filtr w twoim wypadku ;)
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
 
Posty: 2679
Od: 29 lip 2007, 00:00
Skąd: Łódź
Auto: Lancer

Postprzez karmazyn33 » 8 kwi 2009, 20:58

No własnie jeden model samochodu a filtra chyba ze cztery odmiany, nie pomyślałem o tym żeby tak spróbować , a teraz juz wymieniony i na jakiś czas chyba wystarczy ten nowy filter., ale dzięki za info
Avatar użytkownika
 
Posty: 644
Od: 5 sie 2008, 19:53
Skąd: Starachowice
Auto: mazda323f-'99(1.5-88KM)Pb-LPG

Postprzez gszymans » 8 lis 2009, 19:30

Dziś wymieniałem u siebie w 323F BJ 2.0 DiTD 99 i filtry kabinowe są pod schowkiem to może dodam mała fotorelację.
Jeżeli coś by było nie tak to także proszę moderatora o usunięcie wpisu.

Wymiana dzielonego filtru kabinowego.

Najlepiej położyć się na plecach na podłodze pasażera, tak aby głowa weszła pod schowek, nogi będą wystawać z auta:)
Wpierw trzeba pod schowkiem odkręcić motylek, czasem jest tam po prostu śrubka.

Obrazek

Następnie kupić nowy filtr.

Obrazek

Są to 2 filtry dzielone, czyli z możliwością złamania co ułatwia wymianę.

Obrazek

Po wyjęciu starych filtrów tak wygląda miejsce do wkładania nowych.

Obrazek

Wkładanie pierwszego filtra jest proste, po prostu wsuwamy w dziurę, ważne aby pamiętać by ten bolec był na dole z prawej, ponieważ potem w niego wchodzi mocowanie.

Obrazek

Po wsunięciu pierwszego filtra przesuwamy go w stronę przodu auta

Obrazek

Następnie wsuwamy drugi filtr, jego złamanie ułatwia nam wsuniecie,

Obrazek

znowu pamiętać aby bolec był z prawej (bliżej tyłu auta), pomaga też nam w tym prowadnica w którą wchodzi bok filtra.

Obrazek

Teraz wystarczy ponownie dokręcić, zakrycie. Wystające bolce winny wejść w dziury w tym zakryciu.

Obrazek

I koniec w sumie 3-5 minut pracy.[/b]
gszymans
 

Postprzez karmazyn33 » 8 lis 2009, 20:08

Fotorelacja <spoko>
Avatar użytkownika
 
Posty: 644
Od: 5 sie 2008, 19:53
Skąd: Starachowice
Auto: mazda323f-'99(1.5-88KM)Pb-LPG

Postprzez freshbratek » 9 lis 2009, 12:29

gszymans a gdzie można nabyć taki motylek bo to wiele ułatwia – jeden klucz mniej :)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć !!!!
Avatar użytkownika
 
Posty: 387
Od: 28 lut 2008, 16:45
Skąd: wawa
Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001

Postprzez rumunn95 » 9 lis 2009, 19:47

gszymans to jest taki sam filtr jak u mnie w 626 gw dodam tylko ze to jest filtr do autka z klima wymienialem go u siebie i "Pan" ze sklepu motoryzacyjnego sprzedal mi inny nie dzielony do autka bez klimy :) ( wtedy nie wiedzialem jaki mam bo autko mialem pare dni dopiero) :]
FAjna fotorelacja Pozdro <ganja>
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ładny GS300 II
Avatar użytkownika
 
Posty: 1318
Od: 21 sie 2009, 16:53
Skąd: Biała Podlaska
Auto: 626 GW/FS Exclusive 2.0 98r + STAG4 ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez gszymans » 9 lis 2009, 21:22

freshbratek wydaje mi się, że w większym mieście w sklepie żelaznym bez problemu powinno się dostać, bo w Practikerze lub Castoramie to nie wiem, o sklepach motoryzacyjnych nie wspomnę :)
rumunn95 a no widzisz, też nie wiedziałem że dzielone to do klimy :), cały czas się człowiek uczy.
gszymans
 

Postprzez fabus » 23 maja 2010, 21:57

gszymans Dzięki za fotorelację.. Przydała się! <spoko>
Avatar użytkownika
 
Posty: 32
Od: 12 wrz 2009, 20:13
Skąd: Suwałki
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD 2001 r.

Postprzez Siwy19 » 1 sie 2010, 00:36

Panowie ja mam taki problem ze mialem wczesniej Mazde 323f BJ z silnikiem 1.5 2000r i tam byl taki filtr jk tu w fotorelacji, a teraz mam mazde 323f BJ 2.0 DiTD z klima i kupilem taki sam filter jak tu a jak chcialem go zalozyc to wogule nie ma tych srubek i tej zaslepki na ten filtr poprostu jest to calem zlane, a sa miejsca na te uchwyty tej blaszki, i co o tym myslec? czy w tych Dieslach nie bylo filtrow? a jak rozebralem ta obudowe gdzie powinien byc ten filter to byla zasyfiona ta mała chlodnica czy jakos tak to sie nazywa, Jak jest w waszych mazdach z 20003 roku 2.0 DiTD??
1- Byla Mazda 323f BJ 1.5 2000r. 2- Obecna Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r. 3- potem Mazda 6 lub 3 nastepca 323F :D:D
Avatar użytkownika
 
Posty: 263
Od: 6 maja 2009, 22:16
Skąd: Gliwice
Auto: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r

Postprzez Borys » 1 sie 2010, 09:54

Czasem nie był filtra i zależy to bardziej od kraju pochodzenia auta (np. Benelux) niż od wersji silnikowej czy rocznika. Jest gdzieś fotorelacja jak zainstalować tam filtr, generalnie musisz wyciąć zaślepkę.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
 
Posty: 2679
Od: 29 lip 2007, 00:00
Skąd: Łódź
Auto: Lancer

Postprzez Riki » 10 sie 2010, 14:44

Borys dobrze gada.

Najciekawsze jest to, że w BJ/GF/CP po lifcie zamiast motylka była śrubka :D tak pewnie dla ułatwienia :P
Obrazek
Mazda Części – mazparts.pl NOWOŚĆ: OLEJE MILLERS W NASZEJ OFERCIE
mazparts.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Od: 29 sty 2004, 21:48
Skąd: Warszawa
Auto: DiTD/CiTD/D-4D

Postprzez Yoashia » 10 sie 2010, 20:33

Jak by ktoś miał ochotę to mam na zbyciu filtr. Moja Mazia takowego nie posiada. :)
 
Posty: 11
Od: 26 lip 2010, 15:28
Auto: Mazda 323F, 2002 rok, 1.6 16V

Postprzez Tasior89 » 4 wrz 2010, 20:44

Dziś zaglądałem mojej Madzi pod schowek i także u mnie nie ma miejsca na filtr kabinowy :P to dobrze czy źle?? I czy montować u siebie taki filtr czy nie jest on konieczny??
Czarna Madzia 323 BJ 2002 ROK 2.0 Diesel 101 KM
Moja Madzia 323
Sprzedam Filtr powietrza do Mazdy 626 Ditd Nowy oryginalny Mazda
Avatar użytkownika
 
Posty: 51
Od: 27 sie 2010, 15:13
Skąd: Zielonka/k WWa
Auto: M 323f BJ 2.0 DiTD 101 KM

Postprzez rumunn95 » 4 wrz 2010, 21:39

jak niechcesz lykac kurzu i lisci to montuj
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ładny GS300 II
Avatar użytkownika
 
Posty: 1318
Od: 21 sie 2009, 16:53
Skąd: Biała Podlaska
Auto: 626 GW/FS Exclusive 2.0 98r + STAG4 ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez Zelig » 17 wrz 2010, 19:14

Właśnie wymieniłem filtr kabinowy zgodnie z sugestiami. Dzięki <spoko>
Mała uwaga – w nowych filtrach (składanych/łamanych) są przyklejone gąbki. Jak ktoś nie chce się siłować i kombinować to polecam zdjęcie gąbki przed montażem z drugiego filtra. Na pierwszym może zostać. W wymienionych przeze mnie filtrach tylko ten wsunięty głębiej takową posiadał. Filtry wsuwają się jeden w drugi (pióro i wpust) więc obecność gąbki między nimi raczej niepotrzebna.
 
Posty: 28
Od: 23 sty 2010, 08:53
Skąd: Bielsko-Biała
Auto: Mazda 323F DiTD 90 KM

Postprzez Neonixos666 » 22 wrz 2010, 20:32

A ja polecam nie odkręcać schowka tylko z lewej strony szarpnąć do siebie a z prawej samo wyjdzie jak trochę w lewo odsuniemy. Były dwa rodzaje filtrów. Niestety moja nie posiada i latają mi farfocle po desce :(
Sprzedam oryginalny grill do 323F BJ po FL
 
Posty: 6239
Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Skoda Fabia 1.4 MPI LPG

Postprzez Erastotenes » 22 wrz 2010, 21:33

Dokładnie jak pisze Neonixos666, lekko w prawo i w miarę delikatnym ruchem odważamy bolec i mamy dostęp do filtra. Też mam z tym problem, ale się do tego przyzwyczaiłem.
Obrazek
Avatar użytkownika
 
Posty: 2382
Od: 16 paź 2009, 21:04
Skąd: Wawa/Janów Lub./Rzeszów
Auto: BJ TDVI RF4F '02 101PS

Postprzez Neonixos666 » 22 wrz 2010, 21:45

kolego a może jakby wziąć podmienić samą puszkę z wersji z filtrem?

to chyba całość trzeba wymieniać
http://moto.allegro.pl/nagrzewnica-klim ... 84961.html
Sprzedam oryginalny grill do 323F BJ po FL
 
Posty: 6239
Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Skoda Fabia 1.4 MPI LPG

Postprzez addams3 » 5 lut 2011, 14:03

Witam.
A ja filtr kabinowy wymieniałem PÓŁTOREJ GODZINY!!!!!! :|
Poprzedni właściciel miał wprost niesamowity pomysł sklejenia dwóch filtrów ze sobą hahaha
Trochę się namęczyłem z tym, ale wszystko się skończyło pomyślnie
Pozdrawiam
Moja Mazda:
www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=313&t=127960
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Od: 12 lis 2007, 13:49
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Auto: Premacy 2.0 DiTD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323