Nie palą się kontrolki świateł
1, 2
Nie tylko japoński wynalazek
Takiż ostatnio trend aby nie informować użytkownika o czymś co jest "w porządku" i normalne. Jeśli jedziemy i nic nam nie świeci, błyska, trąbi itd tzn. jest wszystko ok, spokój i relaks. Pamiętam kanciaka i ten rząd prostokątnych lampek... Brrrr!
w MPSie kontrolka świateł jest – pozycyjnych
no i oczywiscie drogowych i przeciwmgielnych przod i tyl
no i oczywiscie drogowych i przeciwmgielnych przod i tyl
Na przestrzeni 15 lat miałem 5 Mazd z lat produkcji od 1975r. Takiej kontrolki nie miałem w żadnym modelu . Można się przyzwyczaić.
RP
RP
cult1 napisał(a):z tego co wiedzę u siebie to takich kontrolek po prostu nie ma
Pojawia się tylko podświetlenie zegarów ... podobnie jest np w niektórych Hondach ... widać taki japoński wynalazek
sa, a dokladnie jest, jak zapala sie swiatla to swieci zielona kontrolka – swiatla postojowe i mijania, a jak sie zapali dlugie to niebieska (jak wszedzie
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
DeadlY napisał(a):sa, a dokladnie jest, jak zapala sie swiatla to swieci zielona kontrolka – swiatla postojowe i mijania, a jak sie zapali dlugie to niebieska (jak wszedzie )
Sory. Czy ty aby masz mazde? Kontrolka pali się tylko przy światłach drogowych (niebieska). Jeżeli pali się u ciebie kontrolka świateł mijania to jest coś nie tak.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
u mnie tak jak napisalem wyzej jest kontrolka pozycyjnych, moze koledze chodzilo o to ze jest wspolna
oprocz tego oczywiscie kontrolki dlugich i przeciwmgielnych, ale nie o tym bylo

misiekwaw napisał(a):..... moze koledze chodzilo o to ze jest wspolna
dokladnie tak jest ale nie chodzilo mi o to
Tolek napisał(a):DeadlY napisał(a):sa, a dokladnie jest, jak zapala sie swiatla to swieci zielona kontrolka – swiatla postojowe i mijania, a jak sie zapali dlugie to niebieska (jak wszedzie )
Sory. Czy ty aby masz mazde? Kontrolka pali się tylko przy światłach drogowych (niebieska). Jeżeli pali się u ciebie kontrolka świateł mijania to jest coś nie tak.
jest kontrolka zapalonych swiatel bo musi byc, jest wspolna dla postojowych i mijania, swiatla swieca mi poprawnie co wskazuje, ze wszystko jest ok
a kontrolka to ta zielona

WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Witajcie ! Mam pytanie do Was.
Wczoraj zupełnie przypadkowo zauważyłem, że nie mogę włączyć halogenów, wyczytałem gdzieś na forum żeby odpiąc aku na chwile tak zrobiłem i bomba działa...ucieszony...ale po chwili znów nic z tego i w tym momencie zaobserwowałem, że nie pali mi się jak zwykle codzień kontrolka od pozycyjnych świateł włączonych tak jak u kolegi na zdjęciu wyżej...Myślę, że jest to powiązane komputer widzi że światła nie są włączone i przez to nie pozwala włączyć halogenów. Miał ktoś podobny przypadek ? Pozdrawiam serdecznie.
Wczoraj zupełnie przypadkowo zauważyłem, że nie mogę włączyć halogenów, wyczytałem gdzieś na forum żeby odpiąc aku na chwile tak zrobiłem i bomba działa...ucieszony...ale po chwili znów nic z tego i w tym momencie zaobserwowałem, że nie pali mi się jak zwykle codzień kontrolka od pozycyjnych świateł włączonych tak jak u kolegi na zdjęciu wyżej...Myślę, że jest to powiązane komputer widzi że światła nie są włączone i przez to nie pozwala włączyć halogenów. Miał ktoś podobny przypadek ? Pozdrawiam serdecznie.
- Od: 3 gru 2012, 13:08
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM 2007 r.
Mazda 6 2.0 147KM 2008r.
Ja również mam czujnik zmierzchu. Zaobserwowałem też że jak wejde do auta i włączę światła to kontrolka się pali, a jak na chwilę wyłączę i po chwili znów włącze to już nie zapala się kontrolka pozycji co za tym idzie nie ma podświetlenia konsoli ani nie moge włączyć halogenów...natomiast pojeżdzę w takim stanie chwilę i kontrolka sama pojawia się na zegarach i wszystko wraca do normy...dodam że ten przypadek mam od jakiegoś miesiąca...gdzie szukać problemu ?
- Od: 3 gru 2012, 13:08
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM 2007 r.
Mazda 6 2.0 147KM 2008r.
Witam od niedawna jestem posiadaczem mazdy 3 2.0 top sport rocznik 2003 i mam pytanie odnośnie kontrolki świateł. a mianowicie jeśli jest ona aktywna to podświetlenie kokpitu jest załączone jak i również można włączyć halogeny. Niestety gdy ona gaśnie oczywiście samoczynnie, to cały kokpit jest ciemny i nie można włączyć halogenów proszę o pomoc. Dodam również ze wszystkie żarówki są sprawne łącznie z tą w schowku
- Od: 14 paź 2014, 02:32
- Auto: Mazda 3 2.0 top sport 2004
Gdy gasnie kontrolka znaczy ze masz wylaczone swiatla, logiczne zatem ze nie masz podswietlenia kokpitu ani nie mozesz wlaczyc halogenow, ktore dzialaja tylko przy wlaczonych swiatlach mijania 
Masz swiatla ustawione na auto ? Czy poprostu wlaczone ?
1, 2