Kontrolka silnika+kontrolka kontroli trakcji, zczytywanie błędów...

Postprzez szoszon1983 » 1 mar 2008, 17:28

Witam ponownia
Mam mały (myślę, że niegrożny) problem:
Ostatnio jadę sobie spokojnie autostradą i ograniczenie do 50mpr (roboty drogowe), zwolniłem, spokojnie sobię jadę i nagle zapala się kontrolka silnika i kontrolka kontroli trakcji. Droga sucha i równa, kontrolki nie gasły. Potem sprawdziłem jak działa kontrola trakcji (mam niedaleko domu "śliskie rondo"-diała, abs-działa, asr-działa.
Jak zacząłem sprawdzać bezpieczniki (powyjmowałem wszystkie) to już się nie zapalały.
Teraz znowy się tak stało, przy spokojnej jeździe na równej drodze. Co to może być? wszystko działa prawidłowo, więc myślę, że to jakas pierdółka, ale może ktoś miał podobna sytuację??
Ostatnio edytowano 1 mar 2008, 21:40 przez szoszon1983, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 paź 2007, 11:20
Posty: 196
Skąd: ok. Radomia/ Reading UK
Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM

Postprzez syberek1 » 1 mar 2008, 17:33

może czujnik prędkości obrotowej na którymś z kół...
Wyrzucam smutek, zostawiam pamięć o nich
Twarze z przeszłości, duchy, których nie chcę wygonić
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 kwi 2007, 15:32
Posty: 131
Skąd: starachowice
Auto: Mazda 6 Mzr-cd 2.0 2003r 136KM

Postprzez szoszon1983 » 1 mar 2008, 18:27

syberek1 napisał(a):może czujnik prędkości obrotowej na którymś z kół...


Takie mam podejrzenie, że poprostu przez ułamek sekundy traci kontakt (błąd występuje przez chwilkę), a potem komp czeka na podłączenie w ASO, a wyjęcie któregoś bezpiecznika go resetuje.

Kolega ma jakiś sprzęt do sprawdzania kompuretów w autach: gdzie w mazdzie 6 jest złącze diagnostyczne??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 paź 2007, 11:20
Posty: 196
Skąd: ok. Radomia/ Reading UK
Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM

Postprzez martinpl » 1 mar 2008, 20:43

szoszon1983 pod kolumna kierownicza, od dolu pod deska :)
ja uwazam ze to raczej ktorys czujnik predkosci obrotowej kola traci kontakt, moze zabrudzony sam czujnik lub pierscien na podst ktorego zlicza obroty? wystarczy ze szczelina miedzy zebami wypelni sie brudem i czujnik glupieje
Obrazek <glupek2>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2005, 13:08
Posty: 300
Skąd: Bialystok
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez szoszon1983 » 1 mar 2008, 21:45

"EGR-niewystarczający przepływ"– taki wynik uzyskałem po podłączeniu komputera. U mnie jest zaślepiony, więc wszystko jasne, trzeba wyjąć zaślepkę.

Wzwiązku z tym mam dodtakowe pytania:
1. Jak kasuje się błędy, czy wystarczy odłączyć zasilanie na kilka minut?? (mój program do testera to wersja testowa i nie ma takiej możliwości).
2. Czy w M6 po wystapieniu b\łędu ECU ogranicza moc silnika (tak miałem w astrze), czy nie ma takiech problemów?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 paź 2007, 11:20
Posty: 196
Skąd: ok. Radomia/ Reading UK
Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM

Postprzez Pajko » 1 mar 2008, 23:14

szoszon1983 prosze o zastosowanie sie do regulaminu !!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 sty 2005, 20:18
Posty: 2526
Skąd: Tarnów
Auto: Mondeo MK4 , 626 GE

Postprzez piterh » 5 kwi 2008, 14:57

Witam
Wlasnie przeczytalem ten post i chcialbym sie poradzic odnosnie problemu ktory wystapil w M6 u szoszon1983 poniewaz mam ten sam klopot z kontrolkami ktore juz za bardzo mecza mi oczy podczas jazdy.
Z poczatku myslalem ze to kwestia grzania sie hamulcow w jednym z kol ale po oczyszczeniu i przesmarowaniu zaciskow hamulcowych i skasowaniu bledow przez okolo 300 km problem sie powtozyl po czym skasowalem ponownie bledy i polowalem na moment w ktorym ponownie sie zaswiecily. Moje spostrzezenie jest takie: stojac np na swiatlach pod gorke zanim ruszalem auto lekko sie cofalo i w tym momencie zapalaly sie kontrolki 2krotnie, ale ostatnio jechalem poprostu na autostradzie i wtedy chyba podczas spowolnienia rowniez sie zaswiecily. Nie bardzo wiem gdzie i czego szukac prosze o pomoc w znalezieniu przyczyny
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2007, 01:25
Posty: 2
Auto: Mazda 6 TS2 2.0 Diesel 03r

Postprzez kafi » 24 maja 2008, 16:51

Witam
Znalazles moze przyczyne?,mam dokladnie taki sam problem i letko mnie to drazni
Pozdrawiam
Kafi
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2007, 00:47
Posty: 9
Skąd: Gdynia
Auto: Mazda 6 , 2004 CTDI 136 km

Postprzez piterh » 26 maja 2008, 15:52

Witam ponownie
Wlasnie odczytalem blad i okazalo sie ze chodzi o czujnik recylkulacji spalin EGR blad P0401.
Jeszcze nie znam przyczyny w swojej Madzi ale na dniach sie zabiore za nia i opisze konkretnie co bylo.
Są cztery mozliwosci przyczyny nieprawidlowego odczytu sterownika:
1. Wadliwy czujnik – wymiana
2. Zapchana rurka (za duzo zgromadzonego wegla w rurce)– przeczyscic
3. Wadliwy zawor EGR – wymiana
4. Zawor EGR niewystarczajaco sie otwiera – wyczyscic nadmiar zgromadzonego wegla

A jesli chodzi o skasowanie bledow to wystarczy odlaczyc aku i wcisnac pedal hamulca na 20 sek.

A oto link do opisu z rysunkiem ukladu recylkulacji spalin:

http://autorepair.about.com/cs/generalinfo/l/bl470g.htm

Z czasem wstawie opis i zdjecia co i jak robic krok po kroku.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2007, 01:25
Posty: 2
Auto: Mazda 6 TS2 2.0 Diesel 03r

Postprzez iiyama » 27 maja 2008, 09:19

Jak możesz pamiętaj o fotorelacji, bo ten EGR wnerwia prawie wszystkich.
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2005, 09:20
Posty: 438 (0/5)
Skąd: Lublin
Auto: ASZ+

Postprzez PP » 18 sie 2008, 20:20

Witam
Mam taki sam problem i jest to troche uciazliwe :) . Gdzie dokladnie znajduje sie ten EGR. :) :
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2008, 19:33
Posty: 4
Skąd: Krakow
Auto: Mazda 6 2.0 diesel 136kw 2005r

Postprzez hrabcio » 11 wrz 2008, 08:00

Witam
Wie ktoś już co jest przyczyną?? no i co robić w tym wypadku?
u mnie też wyskakuje błąd P0401 i dodatkowo C119
wczesniej passat VR6
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lis 2007, 19:30
Posty: 17
Auto: M6 GY MZR-CD 2004 136KM

Postprzez sobotgh » 11 wrz 2008, 09:11

U mnie zepsuty był czujnik EGR-u. Obłamał się plastikowy bolec długości ok. 1 cm. W moim przypadku udało się to naprawic, ale trzeba trochę samozaparcia. Kawałek szpilki, palnik, bardzo wytrzymały klej i trochę poxyliny. W przeciwnym wypadku wymiana. A poza tym o EGR sporo postów w dziale Diesel.
Forumowicz
 
Od: 21 maja 2008, 07:01
Posty: 30
Auto: M6 2,0 Diesel 136KM 2004r. GY

Postprzez sobotgh » 11 wrz 2008, 09:13

Poza tym jeżeli auto nowe to może zawór po prostu jest zaślepiony.
Forumowicz
 
Od: 21 maja 2008, 07:01
Posty: 30
Auto: M6 2,0 Diesel 136KM 2004r. GY

Postprzez sobotgh » 11 wrz 2008, 09:14

Oczywiście chodziło mi o auto używane:)
Forumowicz
 
Od: 21 maja 2008, 07:01
Posty: 30
Auto: M6 2,0 Diesel 136KM 2004r. GY

Postprzez Zordon » 28 wrz 2008, 12:38

Witam, u mnie po przeczyszczeniu zaworu EGR przez mechanika ten denerwujący problem z zniknął <jupi> od tego czasu przejechałem juz 5tys km. W serwisie miałem zczytane 2 błędy – Zawór EGR nieprawidłowy przepływ, i drugi błąd napięcia w skrzynce rozdzielczej. Objawy jak u Ciebie
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2007, 17:03
Posty: 19
Auto: Mazda 6 2.0 CD '05

Postprzez PP » 23 kwi 2009, 20:54

U mnie było podobnie czyli zawór EGR czyszczenie trwało około 1h i wszystko w jak najlepszym pożądku . <jupi>
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2008, 19:33
Posty: 4
Skąd: Krakow
Auto: Mazda 6 2.0 diesel 136kw 2005r

Postprzez vegasnight9 » 26 kwi 2009, 18:04

martinpl napisał(a):szoszon1983 pod kolumna kierownicza, od dolu pod deska :)
ja uwazam ze to raczej ktorys czujnik predkosci obrotowej kola traci kontakt, moze zabrudzony sam czujnik lub pierscien na podst ktorego zlicza obroty? wystarczy ze szczelina miedzy zebami wypelni sie brudem i czujnik glupieje
Obrazek <glupek2>

Wiecie może w którym miejscu znajduje sie komputer silnika i układu kontroli trakcji DSC/ABS. Czy jest to ten sam moduł czy też dwa osobne komputery ?
<img src="http://images48.fotosik.pl/106/cd923cc42a53dc41.jpg">
Są samochody. I... jest MAZDA 6.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 kwi 2009, 13:46
Posty: 190
Skąd: Zielona Góra
Auto: M6 benzyna 2.0 147KM 2006r.

Postprzez maxkls » 26 kwi 2009, 22:06

vegasnight9 napisał(a):Wiecie może w którym miejscu znajduje sie komputer silnika i układu kontroli trakcji DSC/ABS. Czy jest to ten sam moduł czy też dwa osobne komputery ?

PCM czyli komputer silnika znajduje sie w kabinie z przodu w lewo od pedalu sprzegla Jak sie wczolgasz do pedalow popatrz w lewo i do gory to go zobaczysz. Natomiast modul TCS/DSC/ABS znaiduje sie na pompie ABS Wyciagniesz akumulator odkrecisz podstawe akumulatora to go zobaczysz jest z boku pompy
Masz problem z Mazda? Daj znac a postaram sie pomoc. Na terenie woj. slaskiego i malopolskiego moge podjechac i sprawdzic co ja boli, lub zapraszam do siebie Tel 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Forumowicz
 
Od: 24 gru 2006, 14:28
Posty: 199
Skąd: Jaworzno
Auto: Mazda CX9 2007

Postprzez vegasnight9 » 27 kwi 2009, 18:29

Dzięki maxkls ;)
Są samochody. I... jest MAZDA 6.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 kwi 2009, 13:46
Posty: 190
Skąd: Zielona Góra
Auto: M6 benzyna 2.0 147KM 2006r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6