Troszce o mechanice i sposobie dotarcia do mechanizmu jest tutaj:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=36408
Tym razem Madzia ktora trafila w moje rece miala problemy z odsuwaniem dachu od przodu do tylu. Zasuwanie dzialalo OK.
Opis kolejnych krokow:
1. Musimy dotrzec do silnika rozsuwania dachu za pasazerem, co w praktyce oznacza rozebranie tylnej czesci wnetrza samochodu (szczegoly tej operacji – patrz link powyzej). Co ciekawe, okazalo sie ze nie jest konieczny demontaz poszycia tylnej polki, gdyz boczne plastiki mozna wysunac poprzez otwory w ktorych przesuwa sie pas bezpieczenstwa. Zalozenie tychze boczkow jest troche trudniejsze, ale mozliwe.
2. Zaraz po dotarciu do owych silnikow powinnismy zainteresowac sie "czarna skrzyneczka" umieszczona przy prawym silniku – jest ona przykrecona jedna srubka.

Owa skrzyneczke nalezy odlaczyc od wtyczki z przewodami i odkrecic w celu ogledzin i naprawy.
3. Po wyjeciu modulu nalezy go rozebrac, czyli wysunac plytke drukowana z przekaznikami z obudowy. Obudowa jest na zatrzaskach, wiec delikatne podwazenie bokow umozliwia wyjecie plytki.

4. Po wyjeciu plytki nalezy sprobowac zdiagnozowac problem – w przypadku mojej Madzi problem polegal na oderwaniu sie nozek przekaznikow od plytki drukowanej. Na ponizszym zdjeciu zaznaczone nozki przekaznikow ktore zostaly ponownie przylutowane.

5. Na koniec zdjecie wymontowanego silnika z przekladnia, na ktorym zaznaczony jest pewien fragment kola zebatego – w tym miejscu jest specjalny wypust, ktory zalacza mikroprzelacznik i (prawdopodobnie) dziala jako uklad wylacznika krancowego... z tym ze u mnie nie dziala – nie wiem dlaczego. Za to odszedl problem jego poprawnego zalozenia, bo nie zauwazylem zadnych znakow wg ktorych mozna by ustawic ten wypust wzgledem mikroprzelacznika. W koncu zrobilem to tak, aby wypust byl zaraz za mikroprzelacznikiem, czyli silnik wykonywal pelny obrot kolem zebatym.

6. Spostrzezenia:
-- odlaczenie przycisku sterowania dachem umieszczonym z tylu powoduje ze przyciski z przodu (obslugujace tyl dachu) nie dzialaja.
-- silnik mechanizmu mozna odkrecic od przekladni i wymienic osobno – bardzo podobne silniki sa stosowane w mechanizmach podnoszenia szyb (sugeruje szukac samochodow z tego przedzialu wiekowego). Przed zakupem nalezy sprawdzic co jest umieszczone na walku silnika i jak on wspolpracuje z przekladnia (bardzo podobny silnik jest tez w mechanizmie tylnej wycieraczki do UNO po 1989 roku)
-- logika sterowania dachem zawarta jest w ukladzie scalonym znajdujacym sie pomiedzy kondensatorami i przekaznikami. Poniewaz nie zauwazylem opisu tego ukladu, wiec obawiam sie ze takie dane moze posiadac tylko serwis (o ile posiada)
-- oznaczenie modulu i przekaznikow mam gdzies odpisane, jak znajde to dopisze do tego FR'a.
Zgodnie z obietnica:
-- oznaczenie na module:
T61 33 000
G8D – 136A
OMRON Japan
-- oznaczenie na przekaznikach (wewnatrz
OMRON
G8U – 144P – AD
12VDC 180 Ω (Ohm)
Na tym koniec tego FR.